قدس آنلاین -ساحل عباسی:سیب را با پوست نخورید....وزیر بهداشت در روزهای گذشته به مردم توصیه کرد که سیب را با پوست نخورند زیرا باقیمانده سموم کشاورزی در میوه ها و سبزیجات می تواند در ابتلا به سرطان تاثیر گذار باشد.

 تناقض گویی مسئولان درباره میزان مصرف سموم کشاورزی؛ از پارافین روی سیب تا اتفون و اتیلن روی گوجه فرنگی

به گزارش قدس آنلاین ،این توصیه وزیر بهداشت درباره سیب هشداری است به مردم و مسئولان.مسئولانی که به نظر می رسد یا از وخامت اوضاع بی خبرند یا قرار نیست اطلاعات صحیح،شفاف و یکدستی رابه مردم ارائه دهند زیرا نوع نگاه برخی مسئولین به این مقوله و اطلاعاتشان از سود یا زیان موارد اشاره شده بعضا نه تنها متفاوت است بلکه اختلاف نظرات تا حدی است که منکر اطلاعات ارایه شده از سوی دیگر مسئولان می شوند.از آن سو نگرانی های مردم از محصولات کشاورزی آنها را با این چالش مواجه کرده که چه چیزی را بخورند و کدام محصول را از سبد غذایی اشان خارج کنند.

نه تنها سیب درختی و گوجه فرنگی بلکه خیار،کاهو،پیاز،گلابی و دیگر سبزیجات هم دررده محصولات کشاورزی قرار گرفته اند که گفته می شود سموم کشاورزی تا زمان برداشت برروی آنها باقی می ماند.متاسفانه پارافین روی برخی میوه ها و محصولاتی که با آبی که نیترات بیش از حد متعارفی پرورش داده می شوند به شایعات و نگرانی مردم دامن زده است.

در حالی که برخی کارشناسان و انجمن محصولات ارگانیک کشاورزی به آلوده بودن محصولات کشاورزی و وجود باقی مانده سموم در آنها اذعان دارند رییس سازمان حفظ نباتات در گفتگو با ایسنا به صراحت تصریح می کند:طرح این مسائل غیر کارشناسی ،اذهان عمومی را دچار تشویش می کند چرا که اکثر محصولات کشاورزی ایران از نظر باقیمانده سموم مشکلی ندارند.

استفاده از هورمون با دز تعیین شده در گوجه فرنگی بلا مانع است

مهندس یحیی ابطالی معاون کنترل و مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات کشور در گفتگو با قدس آنلاین با رد مطالبی که در روزهای اخیر درباره گوجه فرنگی و خطر سرطان زا بودنش در رسانه ها مطرح شده میگوید:اتیلن به عنوان هورمون پیری دراکثر کشورهای جهان در بخش کشاورزی به مصرف می رسد و جایگاه ویژه ای در صادرات برخی میوه ها چون موز دارد.مثلا درباره موز باید گفت چون از مبادی تولید به صورت نارس در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد و درواقع در ابتدا رنگی سبز دارد با استفاده از هورمون اتیلن میوه را از رنگ دکتر اسبز به رنگ زرد و رسیده تر تغییر می دهد این هورمون به صورت طبیعی در خود گیاهان نیز تولید می شود .همچنین هورمون اتیلن در میوه هایی چون سیب،گلابی ،نارنگی و پرتقال نیزاستفاده می شود.حتی در گیاه پنبه به خاطر پیش رس کردن و ریختن برگهای گیاه  استفاده می شود.لذا استفاده از این هورمون با دز تعیین شده بلا مانع است

مهندس ابطالی با اشاره به نگرانی ها درباره هورمون هایی که در گوجه فرنگی استفاده می شود تصریح می کند:آنچه که در سال گذشته و روزهای اخیر درباره گوجه فرنگی مطرح شده است استفاده از هورمونی است به نام اتفون که از چین وارد می شود.هورمون اتفون از تولید گاز اتیلن باعث سرعت پیری محصول کشاورزی می شود و در دنیا نیز این هورمون مورد استفاده قرار می گیردو تشخیص مصرف هورمون اتفون در محدوده فعالیت های سازمان حفظ نباتات نیست و ما مصرف سموم و ترکیبات شیمیایی آفت کش ها را کنترل می کنیم

به اعتقاد یحیی ابطالی معاون کنترل و مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات کشور اگر قرار است این هورمون در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار بگیرد مسلما می بایست روند صحیحی را برای ثبت قانونی در کشور طی کند وی در این باره می گوید:متاسفانه تا کنون هیچ شرکتی چنین تقاضایی نداشته و سازمان حفظ نباتات در خرداد ماه سال جاری از  وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو چنینی درخواستی را داشته است که متاسفانه از این وزارتخانه و سازمان پاسخی دریافت نکردیم.مسلما با عدم اطلاع رسانی و پیگیری وزارت بهداشت این موضوع در هاله ای از ابهام باقی می ماند که آیا می توان از اتفون در تسریع رشد گوجه فرنگی استفاده کرد یا خیر؟بنابراین طی مکاتباتی با استانهایی از آنها تقاضای عدم استفاده از هورمون اتفون را در محصول گوجه فرنگی داشتیم تا جواب قطعی و میزان دز مصرفی استاندارد از سوی وزارت بهداشت به صورت شفاف و صریح اعلام شود

باقی ماندن سموم روی محصولات کشاورزی

سالهاست که برخی کارشناسان معتقدند به دلیل مصرف بالای سموم در تولید محصولات کشاورزی و نبود مکانیزم درست مصرف کود و سم (از نظر میزان استفاده در هر هکتار و زمان) پس از برداشت محصولات شاهد باقیماندن سموم در محصولات هستیم و این مساله سبب بروز بسیاری از بیماریها از جمله سرطان معده در مصرف کنندگان می شود.

محمد رضا اردکانی عضو انجمن ارگانیک ایران هم اعلام کرده که 80درصد محصولات کشاورزی تولید شده در ایران حاوی باقیمانده آفت کش هایی هستند که مورد استفاده کشاورزان و تولید کنندگان قرار گرفته اند.این عضو انجمن ارگانیک معتقد است:زنگ خطر سونامی سرطان  در ایران به صدا در آمده است چرا که امروزه در تولید محصوات کشاورزی چون سیب زمینی ،پیاز ،گوجه و...سموم متنوع بسیاری استفاده می شود که حتی به تغییر شکل این محصولات نیز منجر می شود.

مصرف سم در ایران بسیار کمتراز مصرف سموم در اروپااست

و اما مدیر کل دفتر میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی درگفتگو با قدس آنلاین به پاکی محصولات کشاورزی ایران نسبت به کشورهای منطقه با توجه به شرایط آب و هوایی ایران اشاره کرده معتقد است:با توجه به قرار گرفتن ایران در بین دریای خزر و خلیج فارس این فرصت به کشور داده شده است که به واسطه دریای خزر از سرمای سیبری در امان باشیم و  خلیج فارس هم از ورود گرمای سوزان و خشک صحرای عربستان جلوگیری می کند .همچنین وجودنعمت  رشته کوه های زاگرس باعث تنوع آب و هوایی در کشور شده است .عوامل یاد شده موجب شده است که از بارندگی و رطوبت بالایی برخوردار نباشیم

دکتر ابوالقاسم حسن پور خشک بودن آب و هوای ایران را مزیتی در استفاده کمتر از سموم نسبت به کشورهای اروپایی عنوان کرده اظهار می دارد:انار،خرما و انجیر به هیچ وجه نیاز به سموم ندارند و تقریبا میوه های پاک می باشند .مصرف سم در ایران بسیار کمتراز مصرف سموم در اروپااست زیرا کشورهای اروپایی به دلیل عدم برخورداری از افتاب از سموم بیشتری استفاده می کنند.متاسفانه برخی ،هراز چندگاهی برخی ذهن مردم را درگیر و مشغول کرده و با طرج چنین شبهاتی به تشویش اذهان عمومی دامن می زنند در حالی که اگر میزان سمی که در محصولات کشاورزی ایران را با دیگر کشورها بسنجید متوجه سلامت محصولات کشاورزی ایران خواهیم شد.

چرا مردم در زمان سلامتی شان از مزایای  طرح تحول سلامت بی بهره اند؟

دکتر ابوالقاسم پور با اشاره به ویدئوهایی که از پارافین های روی سیب در شبکه های اجتماعی انتشار یافته می گوید:حتی اگر سیب را از روی درخت جدا کنید این موم به صورت طبیعی در آن وجود دارد.

مدیر کل دفتر میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاوزی بااشاره به طرح ارتقاء سلامت جامعه خطاب به مسئولان وزارت بهداشت می گوید:ضمن اینکه اجرای طرح یاد شده در جامعه از اهمیت خاصی برخوردار است اما کاش از وسط راه به فکر سلامت مردم نباشیم و سلامت را بر دکتر و پرستار و تخت و بیمارستان پیاده نکنیم بلکه سلامت مطرح شده را از تغذیه سالم به مردم هدیه کنیم چرا برای طرح سلامت و تحول در سلامت جامعه اعتبار قابل توجهی به تحقیقات و کشاورزی تعلق نمی گیرد تا در روند تحقیقات تاثیر گذاشته و محصولاتی سالم و ارزان تر تولید شود.و مردم بتوانند از طرح سلامت در زمان سلامتی اشان با خوردن میوه های سالم و مصرف روزانه میوه و سبزیجات مناسب استفاده نمایند.بنابراین توصیه اینجانب به وزارت بهداشت و مسئولین مختلف این است که با اختصاص بودجه به بخش کشاورزی به تولید محصول پاک و استاندارد غذایی کمک نماییم

گاز اتیلن سرطان زا نیست

مهندس یحیی ابطالی معاون کنترل و مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات کشور با اشاره به ثبت جهانی مصرف هورمون اتفون در کشوری چون آمریکا متذکر می شود:محصول اتفون عملا در سال 1996 برای اولین بار و سپس در سال 2006 در امریکا مورد استفاده قرار گرفت و با آزمایشهای زیست محیطی و سلامتی که توسط وزارت بهداشت این کشور برروی این ماده به عمل آمد در نمونه برداری ها مشکلی اعلام و گزارش نگردید .نه تنها در آمریکا بلکه در هیچ کشوری تا کنون استفاده از دز مناسب گاز اتیلن را عامل سرطان عنوان نکرده اند .متاسفانه افراد غیر متخصص به گسترش چنین مباحثی دامن می زنند تا چندی پیش از وجود مگس در نارنگی شگفت زده شدیم و هم اکنون هم پارافین روی سیب به عاملی نگران کننده در مصرف سیب تبدیل شده است.

برای برطرف کردن پارافین سیب را با مواد شوینده ضد عفونی کننده بشوئید

مهدس ابطالی با اشاره به استفاده پارافین برای نگه داری طولانی مدت سیب در تمامی دنیا می گوید:پارافین ماده ای است که برای نگهداری گیاهان و محصولات از آن استفاده می شود.در واقع طول مدت نگه دار ی و چیدن سیب از خرداد تا شهریور ماه است وبرای حفظ طولانی مدت آن پارافین مالیده شده بر آن موجب بسته شدن منافذ و مانع پیری زود رس میوه می شود.شستن سیب با مواد شوینده ضد عفونی کننده در برطرف کردن پارافین کارساز است برخلاف آنچه در رسانه ها می شنویم

سیب های داخلی عاری از هرگونه پارافین می باشند

اما از آن سو علی حاج فتحعلی سخنگوی اتحادیه بار فروشان استان تهران در گفتگو با قدس آنلاین با رد پارافین بر محصولات داخلی می گوید:اصلا مالیدن پارافین برمیوه های داخلی به لحاظ قیمت بالای آن صرف نمی کند.سیب هایی که پارافین داشتند سیب های وارداتی و خارجی بودند که خوشبختانه دیگر وارد نمی شوند و سیب های داخلی عاری از هرگونه پارافین می باشند

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با تاکید بر اینکه از زمان تصویب قانون حفظ نباتات بازنگری و به روز نشده و این قانون متناسب با نیاز امروز بخش کشاورزی نیست،گفت:در چند سال اخیر نمودار رشد بیماری های مضر که از طریق مصرف غذاهای ناسالم ناشی می شود روند صعودی به خود گرفته است.

عباس پاپی زاده بالنگان در گفت وگو با  خانه ملت با هشدار نسبت به این موضوع که نمودار رشد امراضی که از طریق مصرف غذاهای ناسالم ناشی می‌شود به سرعت روبه صعود است، گفت: اینکه باید غذای مورد نیاز مردم تامین شود درست است اما سلامت و استاندارد کیفی این محصولات نیز باید مورد توجه قرارگیرد.

نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نباید سلامتی مردم را به خطر بیاندازیم، افزود: به دلیل نبود نظارت ها و برنامه ریزی صحیح در زمینه استفاده از سموم دفع آفات در حال حاضر هزینه هایی که بخش بهداشت و درمان برای تامین سلامت مجدد مردم متحمل می شود به مراتب خیلی بیشتر ازهزینه هایی است که می توان در بخش پیشگیری هزینه کرد.

قانون حفظ نباتات کشور نیاز به بازنگری دارد

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با یادآوری اینکه قانون حفظ نباتات کشور به سال 1337 تعلق دارد، تصریح کرد: از زمان تصویب تاکنون، قانون حفظ نباتات بازنگری و به روز نشده و این قانون متناسب با نیاز امروز بخش کشاورزی نیست.

پاپی زاده گفت:در زمان تصویب قانون حفظ نباتات در سال 1337 بحثی از کاهش مصرف سموم و یا استفاده از روشهای نوین و کم خطر دفع آفات نشده است و در حوزه کیفیت و سلامت محصولات غذایی با استانداردهای جهانی فاصله زیادی داریم.

این نماینده مردم در مجلس نهم روشهای مکانیکی و بیوتکنولوژیکی دفع آفات و استفاده از سمومی که حالت انتخابی دارند و روی یک حشره و آفت اثر می گذارند و با سایر حشرات مفید کاری ندارند را از جمله روش های مناسب برای مبارزه با آفات و حفظ سلامت محصولات غذایی به صورت کنترل شده عنوان کرد و افزود: بعضی از سموم عامل بیماریهای مختلفی هستند به مرور زمان در بدن انسان رسوب کرده و باعث بروز بیماریهای خطرناک و بعضا لاعلاج می شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر سم در بازار به قدر فراوان موجود است و هرکس به هر اندازه و با هرطریقی می تواند این سموم راتهیه و استفاده کند، تصریح کرد: باید برای ساماندهی مصرف سموم در بخش کشاورزی  سیکلی تعریف شود که گیاه پزشک در گلوگاه و مرکز این سیکل قرارگیرد و بعد از تشخیص خطر آفت و اعلام نیاز به سمپاشی مقدار آن را تعیین و به کشاورز اعلام کند.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب ومنابع طبیعی مجلس شورای اسلامی ادامه داد:  وزارت بهداشت و درمان باید رسیدگی به موضوع استفاده از سموم را در دستور کار خود  قرار دهد تا اگر مواردی هست اعلام خطر کند  چرا که ما نمایندگان می توانیم  برای کنترل این موضوع قوانین بازدارنده ای را وضع کنیم تا سلامت مردم به خطر نیافتد.

تحقیق میدانی در باره میزان سموم کشاورزی

به نظر می رسد برای بررسی میزان باقیمانده سموم در انواع محصولات کشاورزی می بایست یک تحقیق میدانی در سطح ملی صورت گیرد تا از همه محصولات کشاورزی در مناطق مختلف کشور نمونه برداری شودو با کشاورزانی که به صورت عمده برای تولید بیشتر بیش از حد از سموم کشاورزی استفاده می کنند برخورد شود .

بر اساس نظر کارشناسان و آمار رسمی کشور وضعیت محصولات کشاورزی به دلیل استفاده از سموم شیمیایی زیاد خطرناک است و سالانه 70 هزار بیمار سرطانی به آمار سرطانهای کشور اضافه می شود که یک سوم آنها بر اثر محصولات کشاورزی مسموم دچار این بیماری می شوند .

به نظر می رسد اقدامات انجام گرفته از سوی وزارت جهاد و کشاورزی در این زمینه کافی نیست و رفع بخشی از این مشکلات در خصوص محصولات کشاورزی برعهده وزارت بهداشت است...اما آنچه که در این میان بسیار با اهمیت است بلا تکلیفی مردم است و اطلاعات متفاوت مسئولین در حوزه بسیار مهمی که به تغذیه و سلامت مردم مربوط  می شود.


 

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.