عبدربه منصور هادی، رئیس‌جمهور مستعفی یمن، در حالی طرح صلح سازمان ملل متحد را رد کرده‌است که به نظر می‌رسد متحدان عربش، تحت فشار تبعات جنگ 19 ماهه در یمن، چاره‌ای جز پذیرفتن این طرح ندارند.

عربستان مقابل "منصور هادی" قرار می‌گیرد

به گزارش قدس آنلاین به نقل از پرس تی وی، اسماعیل ولد الشیخ، نمایندۀ سازمان ملل در امور یمن، روز شنبه با هادی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، دیدار کرد، اما رئیس‎جمهور مستعفی یمن حتی حاضر نشد نقشۀ‌راه سازمان ملل برای برقراری صلح در یمن را دریافت کند.
هادی اعلام کرد پذیرفتن نقشۀ‌راه سازمان ملل به نفع جنبش مردمی انصارالله یمن خواهد بود.
عربستان سعودی از اوایل فروردین سال 1394، حملات هوایی مرگبار خود را به بهانۀ حمایت از هادی و تضعیف جنبش مردمی انصارالله (حوثی) در یمن آغاز کرد.
سازمان ملل نهم شهریور اعلام کرد از زمان آغاز عملیات عربستان سعودی در یمن، بیش از 10 هزار نفر کشته شده‌اند. براساس اعلام این نهاد بین‌المللی، بیشتر قربانیان حمله‌های عربستان غیرنظامی بوده‌اند.
ولد الشیخ سه‌شنبۀ هفتۀ گذشته طرح سازمان ملل را به مبارزان جنبش انصارالله ارائه کرد.
جزئیات این طرح به اطلاع رسانه‌ها نرسیده‌است، اما منابع آگاه می‎گویند سازمان ملل خواستار آن‌شده است که پس از خروج مبارزان انصارالله از شهر صنعا، پایتخت یمن، و دیگر شهرها و تحویل سلاح‎های سنگینِ مبارزان به یک طرف ثالث، یک معاون رئیس‎جمهور جدید تعیین شود.  
براساس این طرح، هادی می‌بایست قدرت را به این معاون رئیس‎جمهور واگذار کند تا وی نخست‎وزیر جدید را منصوب و یک دولت تشکیل دهد که شمال و جنوب یمن در آن به طور مساوی نماینده داشته‌باشند.
    رسانه‎‏های نزدیک به دولت مستعفیِ یمن با انتشار بیانیه‎ای به نقل از هادی نوشتند که این نقشۀ‌راه «تنها دری به روی رنج و جنگ بیشتر باز می‌کند و طرحی برای صلح نیست». 

واکنش متحد عربستان به طرح صلح سازمان ملل در یمن

عربستان سعودی به عنوان اصلی‌ترین متحد هادی، در مقابل این طرح و نقشۀراه سکوت کرده‎است. اما امارات متحدۀ عربی، یکی از اصلی‌‎ترین یاران عربستان در حملات مرگبار ائتلافِ تحتِ امر سعودی، پنجشنبه از طرح صلح سازمان ملل به عنوان یک «راه‎‏حل سیاسی برای بحران یمن» یاد کرد و آن را ستود.
مبارزان جنبش مردمی انصارالله نیز هنوز در حال بررسی طرح سازمان ملل هستند و اکنشی به آن نشان نداده‎اند.
این درحالی است که طی ماه‌ گذشته، فشار سازمان‎های بین‎المللی بر عربستان سعودی و حامیانش از جمله امریکا و بریتانیا، که اصلی‎ترین فروشندگان سلاح به عربستان هستند، بسیار افزایش یافته‌است.
جنگنده‏‌های سعودی در تاریخ 17 مهر به یک مراسم ختم در پایتخت یمن حمله کردند. در این حمله دست‌کم 140 نفر که اکثر آن‏‌ها غیرنظامی بودند، کشته شدند. در جریان این حمله، بیش از 500 نفر زخمی شدند و یکی از بزرگ‌ترین جنایات ائتلاف تحت امر عربستان سعودی در تهاجم به یمن، رقم خورد.
این حملۀ دهشتناک عربستان، در کنار هزاران حملۀ دیگری که بارها باعث مرگ غیرنظامیان شده‌بود، با موجی از انتقادات بین‌المللی روبرو شد و حتی دولت بریتانیا نیز در اقدامی غیرمعمول خواستار مشارکت در تحقیقات مربوط به حمله شد.
در پی حملات هوایی اخیر سعودی حتی دولت امریکا اعلام کرد در حمایتش از عربستان سعودی «تجدیدنظرِ فوری» خواهد کرد. نِد پرایس، سخنگوی شورای امنیت ملی امریکا، نیز گفت: «امریکا برای همکاری امنیتی با عربستان سعودی، چکِ سفید نداده‌است.»
اگرچه عربستان و متحدانش به دلیل فشارهای بین‌المللی دچار مشکلاتی شده‌اند، اما حملات مرگبار عربستان و حمایت تسلیحاتی کشورهای غربی از این کشور کماکان ادامه دارد.
روز شنبه، هم‌زمان با ارائۀ طرح صلح سازمان ملل به هادی، چهار حملۀ هوایی عربستان سعودی به یمن منجر به کشته‌شدن دست‌‎کم 17 نفر در شهر تعز در این کشور شد.
در همان روز یک مقام محلی وفادار به هادی در گفت‎وگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کرد جت‌های سعودی به اشتباه سه خانه را در تعز هدف قرار دادند و تمام ساکنین این خانه‌‏ها از جمله یک بچه و هفت زن کشته‌شدند.
تنها چند ساعت پس از حملۀ اول، جنگنده‏‌های سعودی غرب یمن را بمباران کردند و دست‎کم 30 نفر را کشتند.
یک مقام نزدیک به جنبش انصارالله در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه گفت در این حمله یک زندان هدف قرار گرفت که بیش از 40 زندانیِ مخالف با حوثی‎ها در آن حضور داشتند.
عربستان که پیشتر تأمین امنیت مرزهای خود را به عنوان یکی از بهانه‌های جنگ در یمن مطرح می‌کرد، در حال حاضر با ناامنی بسیاری در مرزهای جنوبی خود روبرو است و بسیاری از مقرهای نظامی رژیم سعودی در حملات تلافی‌جویانۀ یمنی‌ها تخریب و تسلیحاتشان به غنیمت گرفته‎شده‌است. 
عربستان در این جنگ از تسلیحات بعضاً ممنوعه، همچون بمب‌های خوشه‌‎ایِ تولید امریکا و بریتانیا، استفاده کرده  و بسیاری از زیرساخت‌های یمن، از جمله بیمارستان‌ها، مدارس و کارخانه‌ها را تخریب کرده‌‎است.
در پی این حملات علاوه برگسترش فقر، بیماری و سوءتغذیه در سراسر یمن، زمینۀ گسترش گروه‌های تروریستی از جمله القاعده، در این کشور فراهم شده‌است.

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.