ماجرای خشک شدن چشمه علی و بازگشت آب به این چشمه از آن دست موضوعات خبرساز این روزهای پایتخت است.

استاندار تهران: مترو عامل خشک شدن چشمه‌علی است/ معاون شهردار: خشک شدن چشمه‌ علی ربطی به مترو ندارد

به گزارش قدس آنلاین،چشمه ای که به بهانه حفاری تونل مترو در زیر آن توسط مسئولان خشک شد و حالا با وجود وعده های متعدد هنوز خبری از بازگشت آب به این چشمه نیست.

در این زمینه اما معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران معتقد است که حفاری مترو علت خشک شدن چشمه علی نیست و در مقابل استاندار تهران مترو را عامل خشکی چشمه می داند.

مترو عامل خشک شدن چشمه‌علی

محمدحسین مقیمی استاندار تهران در خصوص خشک شدن آب چشمه‌علی گفت: به طور حتم مطالعات لازم برای احداث مترو صورت نگرفته و باعث خشک شدن چشمه‌علی شده است.

وی افزود: باید اقدامات لازم انجام گیرد و مسئولین توضیحات لازم را ارائه دهند در خصوص زمان بازگشت آب چشمه‌علی هیچ اظهار نظری ندارم.

عبور مترو هیچ ربطی به خشک شدن چشمه‌علی ندارد

محسن پورسید آقایی معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با تأکید بر اینکه عبور مترو هیچ ربطی به خشک شدن چشمه‌علی ندارد، گفت: خشک شدن چشمه‌علی به تغییرات آب و هوایی مربوط است؛ در این خصوص از هیئت علمی دانشگاه‌ها تقاضا شد تا دلایل خشک شدن چشمه‌علی را بیابند.

وی افزود: تنها زمانی که برای حفاری دستگاه TBM در مسیر قرار گرفت، به صورت موقت مجبور شدیم تا آب را از مسیر خارج کرده و به بیرون پمپاژ کنیم. در حال حاضر دستگاه حفاری بیش از دو هفته از مسیر آب چشمه‌علی در زیر زمین عبور کرده است.

پورسید آقایی در ادامه گفت: در حال حاضر مسیر چشمه باز است و مترو مانند تیوب عمل می‌کند و اگر آبی در جریان باشد از اطراف آن به مخرج اصلی جاری می‌شود.

معاون حمل و نقل ترافیک شهرداری تهران کمبود آب چشمه‌علی را ناشی از گرمای هوا و کاهش بارندگی دانست و گفت: با بازگشت بارندگی و شرایط اقلیمی آب چشمه‌علی مجدداً به حالت عادی باز می‌گردد. در حال حاضر میزان‌ آب چشمه‌علی را باید با تابستان سال گذشته مقایسه کرد.

وعده فرماندار ری به بازگشت حتمی آب به چشمه علی

هدایت اله جمالی پور فرماندار شهرریدر رابطه با بازگشت آب به چشمه علی اظهار کرد: این تاخیری که در بازگشت آب به چشمه علی ایجاد شده است قابل پذیرش نیست و طبق قولی که داده بودند، قرار بود هفته گذشته آب در چشمه علی جریان یابد.

وی ادامه داد: بازگشت آب به چشمه علی یک مطالبه ملی است و مربوط به فرماندار و شهرستان ری نیست، چرا که چشمه علی یکی از آثار تاریخی کشور است و باید از آن صیانت کرد.

جمالی پور گفت: با راه اندازی مترو نباید یک اثر تاریخی ماندگار که هزاران سال اعتبار تاریخی برای کشور دارد را نابود کرد.

وی افزود: مطالبه بازگشت آب به چشمه علی یک مطالبه مردمی است، پس مطالبه دولت و نظام نیز خواهد بود و حتما باید چشمه علی به موقعیت اصلی خود بازگردد.

فرماندار شهرری تصریح کرد: سازمان میراث فرهنگی باید پیگیر بازگشت آب به چشمه علی باشد و میراث فرهنگی را مکلف خواهیم کرد تا از دستگاه هایی که این پدیده را ایجاد کرده اند، پاسخ بخواهد.

وی ادامه داد: هنوز هیچ نامه ای برای استفاده از ابزار قانونی برای برخورد با دستگاه هایی که این پدیده را ایجاد کرده اند به فرمانداری ارسال نشده است.

جمالی پور گفت: فرمانداری برای بازگشت آب به چشمه علی از هر ابزاری استفاده خواهد کرد تا این اثر ماندگار تاریخی برای نسل های آینده نیز حفظ شود.

وی در پایان تصریح کرد: به طور حتم آب به چشمه علی باز خواهد گشت؛ شاید این موضوع دیر و زود داشته باشد اما سوخت و سوز ندارد.

نگاهی به تاریخ چشمه علی

شهر باستانی ری از کهن ترین شهرهای تاریخی جهان است که قدمت آن به اندازه خود تاریخ است. این شهر باستانی در طول تاریخ پر فراز و نشیب از چنان جایگاه رفیعی برخوردار بوده است که مرکز ثقل منطقه البرز مرکزی بوده و نام آن در بسیاری از متون و کتیبه‌های تاریخی آورده شده است.داریوش هخامنشی در کتیبه بیستون، راگا یا همان ری امروزی را یکی از شهرهای مهم ایران باستان نامیده است که تحت تسلط حکوت هخامنشیان بوده و در کنار شهرهایی همچون پاسارگاد و هکمتانه یکی از مهمترین شهرهای ایران زمین به شمار می رفته است.

ری باستانی با داشتن محوطه‌های تاریخی فراوان گنجینه ای بزرگ از تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران زمین است و چشمه علی یکی از ناشناخته‌ترین محوطه‌های باستانی این دیار کهن است.

چشمه علی شهر ری در منطقه‌ای به همین نام در بخش شمالی ری یکی از همین مناطق عصر باستان است که ناگفته‌هایی به اندازه همه تاریخ دارد.

این چشمه باستانی حدود هشت هزار سال است که از دل سنگ‌ها می‌جوشد و زندگی می‌بخشد و آدمیان را در طول هزاران سال سیراب می‌کند.

زمان تشکیل نخستین اجتماع انسانی در محوطه باستانی چشمه علی به هشت هزار سال پیش باز می‌گردد که از آن تمدن کهن هم اکنون برج و باروهای قدیمی، سفالینه‌های سرخ و سبز رنگی باقی مانده است که روش زندگی ساکنان باستانی ری را آشکار می‌کند.

قدیمی ترین شواهد موجود در این منطقه که به چهار هزار سال قبل از میلاد مسیح باز می‌گردد، سفالینه‌های منقوش است و روش شکار، کشاورزی و حتی دامپروری قدیمی ترین ساکنان دشت ری را به خوبی نشان می‌دهد.

بر اساس یافته‌ها این محل در سه هزار سال پیش از میلاد به دلیل نامعلومی ناگهان متروکه شد و دوباره از هزاره دوم قبل از میلاد مسکونی و آباد گشت‌.

حفاری‌های تپه چشمه علی نشان داد این چشمه محل استقرار و اسکان مردمان مختلف در ۱۲ دوره تاریخی بوده است و آثاری از عهد پارت‌ها، هخامنشیان، ساسانی ها و اسلام تا عهد تیموریان و قاجار در این محل به دست آمده است.

بر اساس کتب تاریخی نقل است که مادر زرتشت نیز در این مکان متولد شده است‌. برج و باروهای چشمه علی در آن هنگام به چهار تا پنج متر می‌رسیده و سوراخ‌های دیده‌بانی و آتش‌دان داشته است که هنوز هم آثار آن باقی است‌. اکنون حدود ۱۰۰ متر از دیوار آن محوطه باستانی بازسازی شده است‌ و کارشناسان در حال تحقیق بیشتر درباره قدمت دقیق این محل تاریخی هستند.

چشمه علی ری به دلیل داشتن آب روان و گوارا از دیرباز مورد توجه حکومت‌های مختلف بوده است و علاوه بر قلعه چشمه علی در زمان ساسانیان در این محل معبد آناهیتا ساخته شده است که مخروبه‌ها و دیوارهای آن تاکنون وجود داشته و گواه تاریخی کهن این سرزمین است.
بر اساس مستندات تاریخی نام اصلی چشمه علی به دلیل وجود معبد آناهیتا در کنار آن تا دوره ساسانیان سورنا (SORENA) بوده و بعدها با ظهور اسلام بر اساس یک روایت محلی به چشمه علی تغییر نام داده است.

نام این چشمه به همراه صحنه‌هایی از شکار و زندگی مردمان ۲ هزار سال پیش و در زمان ساسانیان بر کتیبه بزرگی مشرف به چشمه نقش بسته بوده که این کتیبه گران‌بها به دستور شاهان قاجار تخریب و بر روی آن نقش برجسته‌ای از فتحعلیشاه، در حال تاج‌گذاری حک شده است. در حاشیه این کتیبه نیز آیاتی از قرآن و شرح تاج گذاری این شاه قاجار به وضوح نمایان است.

این کهن چشمه باستانی در طول تاریخ حتی در بدترین شرایط محل مفرهی برای مردمان زمان خودش بوده است.

متأسفانه به دلیل سوء مدیریت شهری این چشمه پس از هزاران سال از انجام وظیفه تاریخی خود که همان تزریق شور و نشاط به مردمان است عاجز شده؛ محلی که زمانی برای بازی‌های شاد کودکانه و شنای تابستانی اعجاز داشت، امروزه به چاله‌ای خشک و کثیف تبدیل شده است که جز افسردگی و گرما چیزی برای مردمان اطرافش ندارد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.