زاهدان-در بازارهای معروف زاهدان ازجمله «چهار رسولی» که قدم می‌گذاری شیشه‌های قد و نیم قد بسیاری با خطوط چاپی به زبان «اردو» نظرت را جلب می‌کند که هرچند از نوشته‌هایش چیزی دستگیرت نمی‌شود اما بسته‌بندی‌ها رنگارنگ طعم‌های ترش و شیرینی القاء می‌کنند تا پای خریداران سست شود.

سیستان و بلوچستان کافی از محصولات گرمسیری خالی از صنایع تبدیلی

قدس آنلاین-گروه استان ها: ترشی انبه یکی از محصولات پرمخاطب و سوغات‌هایی است که به‌طورمعمول در تمامی فروشگاه‌های سیستان و بلوچستان به‌وفور یافت می‌شود.

ترشی‌های انبه معمولاً ساخت کشور پاکستان هستند که البته تاکنون با سکوت مسئولان بهداشتی و اداره استاندارد مبنی بر تائید سلامت همراه بوده است.

در حالی‌ترشی های پاکستانی در قفسه‌های فروشگاه‌های این استان جولان می‌دهند که این استان خود یکی از مهم‌ترین قطب‌های تولید انبه کشور است.

مرز انبه

با ورود به اردیبهشت‌ماه و همواره تا پایان تیرماه ماه شاهد ورود حجم انبوهی از میوه‌های گرمسیری ازجمله انبه از طریق مرز میر جاوه و از کشور پاکستان به داخل کشور هستیم.

این میوه گرمسیری که غالباً به‌صورت قاچاق و یا کوله باری وارد می‌شود از طریق اتوبوس‌های بین‌شهری به سایر نقاط کشور حمل می‌شود.

پاکستانی‌ها که به‌طورمعمول و برای جلوگیری از فسادپذیری این میوه را زودتر و نارس‌تر برداشت می‌کنند لذا با قرار دادن «سنگ کاربیت» صنعتی (در جوشکاری مورداستفاده قرار می‌گیرد)در جعبه‌های میوه سعی می‌کنند که آن را به بازار برسانند و این خود موضوعی است که هنوز دانشگاه علوم پزشکی و نهادهای مسئول برای بهداشتی بودن این کار موضعی نگرفتند.

شهر انبه

هر چه از زاهدان دورتر و به شهرهای ایرانشهر و سرباز نزدیک می‌شویم عطر و بوی ترشی انبه نیز تفاوت می‌کند زیرا در این شهرها به دلیل اینکه بسیاری از ترشی انبه‌ها توسط زنان محلی تهیه می‌شود لذا ترشی‌های پاکستانی از استقبال کمتری برخوردار است.

 شهرستان‌های چابهار، سرباز، نیک شهر، قصرقند و کنارک از مناطق مهم تولید محصول انبه در سیستان و بلوچستان است.

به دلیل اینکه باغداران این مناطق به دلیل ناتوانی در سرمایه‌گذاری و ایجاد صنایع تبدیلی نیستند لذا بسیاری از آن‌ها ترجیح می‌دهند تا محصول سبز خود را به دلالان پاکستانی بفروشند.

بنا بر گفته بسیاری از این باغداران؛ پاکستانی‌ها محصول انبه ایران را خریداری و در آن‌سوی مرز به ترشی تبدیل کرده و دوباره به کشور بازمی‌گرداند.

نیاز به صنایع تبدیلی

عبدالناصر رئیسی کارشناس کشاورزی و باغبانی در این رابطه می‌گوید: همه‌ساله با آغاز فصل برداشت محصول، کارگاه‌های تولیدترشی انبه در شهرستان‌هایی ازجمله قصر قند رونق می‌گیرد.

در حالی محصولات پاکستانی از جمله«انبه» در بازار های سیستان و بلوچستان جولان می‌دهد که این استان خود یکی از مهم‌ترین قطب‌های تولید انبه و محصولات گرمسیری در کشور استوی ابراز می‌کند: در جنوب سیستان و بلوچستان ترشی انبه قصر قندی نامی آشناست به‌طوری‌که به‌عنوان سوغات به شهرهای مختلف کشور و حتی کشورهای حوزه خلیج‌فارس صادر می‌شود.

وی اظهار می‌کند:  بیشتر مردم این ترشی خوشمزه را همراه با برنج مصرف می‌کنند و این محصول توانسته برای بانوان نیز اشتغال‌زایی مناسبی به ارمغان بیاورد چنانچه در این شهرستان افزون بر ۲۰۰ نفر در قالب مشاغل خانگی به تهیه ترشی انبه فعالیت دارند.

وی ابراز می‌کند: در صورت سرمایه‌گذاری و ایجاد کارخانه تولیدترشی و یا سایر محصولات مانند پودر شربت از این محصول می‌توان به اقتصاد منطقه کمک کرد.

آغاز فصل برداشت

 مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه در حال حاضر با برداشت انبه سبز از باغات انبه شهرهای جنوبی سیستان و بلوچستان ،کارگاه‌های تولیدترشی انبه در این شهرستان‌ها رونق خوبی به خود گرفته است اظهار می‌کند: سطح زیر کشت انبه در استان یک هزار و ۴۹۰ هکتار است که از این سطح ۹۷۳ هکتار باغ‌های بارور هستند.

اردشیر شهرکی بابیان اینکه ۹۰ درصد از انبه‌های برداشت‌شده در استان سبز نارس است یادآور می‌شود: از اواخر فروردین تا اردیبهشت‌ماه امسال ۱۲هزار تن انبه سبز و نارس از باغ‌های استان برداشت‌شده است که  برداشت انبه رسیده و تازه خوری از خردادماه آغاز و تا پایان مرداد ادامه دارد.

وی ابراز می‌کند: پیش‌بینی می‌شود ، تاپایان فصل برداشت انبه یک هزار و۴۰۰ تن انبه رسیده نیز  از باغ‌های بارور استان برداشت شود.

وی بابیان اینکه بخش عمده‌ای از این محصول برای تهیه و تولیدترشی به مصرف می‌رسد ادامه می‌دهد: تولید انواع ترشی ، باپوست، بدون پوست و هسته‌دار، روغنی، سرکه‌ای، خلالی و مخلوط معروف‌ترین ترشی‌های تولیدی در استان سیستان و بلوچستان هستند که مرغوب و از بازارپسندی خوبی برخوردار است   و بخش قابل‌توجهی نیز از این محصول به خارج از استان صادر می‌شود.

وی با اشاره به پتانسیل بالقوه برای ایجاد کارگاه‌های صنعتی و هم‌چنین سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی اذعان می‌کند: سیستان و بلوچستان در این راستا فرصت طلایی برای بهره‌گیری از این محصول بازارپسند و کمیاب در اختیار دارد که تاکنون سرمایه‌گذاران از آن غفلت کردند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.