تولیت آستان قدس رضوی گفت: روحانیون باید با شناخت صحیح و دقیق از تهدیدات روز دشمن و اطلاع از اقتضائات زمان در جهت بیداری و آگاهی جامعه تلاش کنند.

روحانیون با شناخت دقیق از تهدیدات دشمن در جهت بیداری و آگاهی جامعه تلاش کنند

به گزارش قدس آنلاین، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مروی در همایش اساتید بسیجی حوزه‌های علمیه کشور که در مشهد مقدس برگزار شد، پیرامون موضوع نقش اساتید بسیجی در پیشرفت و تعالی نظام اسلامی به ایراد سخن پرداخت و گفت: بیانیه‌ «گام دوم انقلاب» و ایجاد تمدن نوین اسلامی که از سوی رهبر معظم انقلاب خطاب به ملت ایران برای «خودسازی، جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی» صادر شده، فصل جدید جمهوری اسلامی را ترسیم می‌کند.

وی با تأکید بر نقش مهم و تأثیرگذار حوزه‌های علمیه در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب، اظهار کرد: بر اساس تعبیر رهبر معظم انقلاب هدف نهایی رقم خوردن تمدن اسلامی در زنجیره‌ای منطقی و مستمر است که شامل پنج مرحله انقلاب اسلامی، نظام اسلامی، دولت اسلامی، جامعه اسلامی و در نهایت تمدن اسلامی می‌شود و در این میان حوزه‌های علمیه نقش اساسی دارند.

وی با بیان توضیحاتی در رابطه با الزامات شکلگیری تمدن نوین اسلامی، دلایل تشکیل تمدن اسلامی بر اساس بعثت پیامبر را مطرح و عنوان کرد: پیامبر گرامی اسلام(ص) با چه ابزار، امکانات و معجزه‌ای توانست جاهلیت میان اعراب در پیش از اسلام را به تمدن بزرگ اسلامی تبدیل کند؟ یکی از مهمترین اقدامات پیامبر اکرم(ص) هویت بخشی به مردم بود. پیامبر آن خود فراموش شده انسان را به او برگرداند و از درون این هویت بخشی، انسان‌های همچون سلمان، مقداد، ابوذر پدید آمد.

 چرایی افسردگی و نابسامانی‌های روحی در غرب

وی با طرح چند پرسش ادامه داد: برخی تعجب می‌کنند چرا در دنیای غرب که پیشرفت، آزادی امیال انسانی، رفاه و آسایش وجود دارد، این همه افسردگی و خودکشی در طبقات مختلف از جمله مرفه دیده می‌شود؟

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی با تبیین دلایل این نابسامانی در غرب ابراز کرد: به دلیل این که همه این امکانات در رابطه با خود تعریف می‌شود. هیچ کس، دیگری را دلسوز خود نمی‌داند. هر کسی در پی منفعت خودش است. لذا به یأس و ناامیدی مبتلا می‌شود.

به گفته وی، همه آن روابط و ارتباطات حول محور منفعت شخصی می‌گردد. به همین خاطر انسان غربی همیشه احساس تنهایی می‌کند. حتی اگر کسی به سراغ او می‌آید، می‌داند که برای منفعت خودش آمده است. برای او و دلسوزی او نیامده و اعتنایی به او ندارد. لذا این انسان دچار بی‌معنایی و بی‌هویتی می‌شود و در پی آن بیماری‌های روانی در اشکال مختلف در غرب شایع است.  

تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به کارکرد مهم دین در زندگی بشر، گفت: دین به انسان هویت می‌بخشد و با پذیرش خداوند، موجودی مطلق در ساحت ذهن و فکر انسان خلق می‌شود. این موجود مطلق هم قادر و بر همه چیز آگاه است و از این که در ساحت ذهن و فکر انسان حضور پیدا کرده، برای نفع خودش نیست؛ برای نفع انسان است. برعکس انسان غربی که هر کس در ساحت زندگی‌اش پیدا می‌شود برای منفعت خودش است.

 استکبار در پی بی‌هویتی جوامع است

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی با تبیین مضرات جامعه بی‌هویت، توضیح داد: استکبار به دنبال بی‌هویت کردن جوامع است، زیرا جامعه‌ای که ‌هویت خود را از دست داد در حقیقت اراده، تصمیم، انگیزه و هدف خود را از دست داده است، چنین جامعه‌ای اگر هویتی هم می‌بیند، در مکتب و فلاسفه غربی است.

وی تأکید کرد: جامعه‌ای که هویت ندارد، هر نوع ذلت و حقارت را می‌پذیرد. جامعه با هویت برای عزت و اعتقاداتش می‌جنگد و سختی‌ها را تحمل می‌کند. امام راحل یکی از مهم‌ترین کارهایی که کردند این بود که به ملت ایران هویت و اعتماد به نفس دادند و آن فرهنگ غربی که بر جامعه ما برای بی‌هویتی مردم تزریق شده بود را عوض کردند.

 بیانیه گام دوم محصول ۶۰ سال تجربه رهبر انقلاب

حجت الاسلام والمسلمین مروی در تبیین اهمیت بیانیه گام دوم و تمدن نوین اسلامی از زبان رهبری معظم گفت: پشت این بیانات و استراتژی‌ها، ساعت‌ها فکر و بررسی، دنیادیده‌گی و رصد تاریخ و آینده‌نگری وجود دارد. در رابطه با بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی وظیفه حوزه‌های علمیه سنگین است چون معظم‌له بخش عمده‌ای از بار اجرای آن را بر عهده حوزه گذاشته‌اند.

وی در رابطه با کیفیت نگارش بیانیه گام دوم توضیحاتی را ارایه داد و گفت: رهبری معظم درون این بیانیه بیش از ۶۰ سال تجربه سیاسی، هوش فوق‌العاده، ۴۰ سال سابقه مدیریتی و نگاه عمیق را به طور خلاصه گنجانده‌اند.

وی با بیان این نکته که بیانیه گام دوم و تشکیل تمدن نوین اسلامی مکمل همدیگر هستند، یادآور شد: رهبر معظم انقلاب به طور مکرر خواسته‌اند که حوزه‌های علمیه به این دو عرصه ورود کنند. روحانیت و حوزه‌های علمیه باید نقش خود را در ساخت تمدن نوین اسلامی ایفا کند وگرنه دیگران این تمدن را بنا به خواست خود خواهند ساخت.

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی گفت: همان طور که رهبری معظم فرمودند تحول وجود دارد اگر ما خودمان این تحول را درست جهت ندهیم، دانشگاهیان، روشنفکران و متفکران غربی منتظر ما نمینشینند، تحول را به میل خودشان بر ما تحمیل خواهند کرد. البته از تمدن اسلامی تنها اسم آن را یدک خواهد کشید.

وی با تأکید بر نقش و سوابق عملی علما و روحانیون خوش‌فکر و متعهد حوزه‌های عملیه، توصیه کرد: آن کلیدواژه‌ها و نکات مهم را از بیانیه گام دوم استخراج کنید و نقش خود را بشناسد. تنها به سخن از بیانیه گام دوم بر روی منبر و پشت تریبون بسنده نکنید.

 بیانیه گام دوم، با نگاه به گذشته راه‌گشای آینده است

تولیت آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه بیانیه گام دوم انقلاب به هیچ عنوان بیانیه مناسبتی برای چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی نبوده است، ابراز کرد: این بیانیه نگاهی به گذشته و راه‌گشا برای آینده کشور است. بسیج اساتید و بسیجیان حوزه باید در این عرصه حضور فعال پیدا کنند و در کنار همه دغدغه‌های انقلابی و اسلامی از این موضوع مهم غفلت نکنند.

وی، وظیفه روحانیون و حوزهها را در این بازه تاریخی در چند عامل خلاصه کرد و گفت: حضور در زمان باید یکی از این عوامل مورد توجه ما باشد. علمای بزرگ ما همین طور عمل می‌کردند. حضور در زمان و مکان، ارایه فقه مناسب زمان، پاسخ به شبهات زمان و حل فقهی مسائل جدید حرف تازهای نیست و در طول تاریخ حوزه‌های علمیه این گونه عمل کردند.

 روحانیت مرزبانان فکری جامعه

وی شناخت مرزهای فکری را یکی دیگر از عوامل مهم که باید مورد توجه حوزه‌های علمیه باشد معرفی کرد و گفت: همان طور که نظامیان هر کشوری مرزهای جغرافیایی‌شان را باید بشناسند و متناسب با خطرات و تهدیدها در مرزها ادوات و تجهیزات نظامی را مستقر ‌کنند تا امنیت مرزها حفظ شود، روحانیت هم مرزبانی فکری جامعه را بر عهده دارد.

تولیت آستان قدس رضوی همچنین تأکید کرد: روحانی باید جامعه را بشناسد و مطلع از اتفاقات باشد، باید برای دانشگاهی، کارگر و یا هر قشر دیگر نسخه‌ای متناسب داشت.

وی با بیان این که شناخت تحولات از دیگر وظایف حوزه‌های علمیه است، افزود: علمای ما چه متقدمین و چه متأخرین از مقتضیات زمان مطلع بودند و از آن در جهت اصلاح امور استفاده می‌کردند. همین طور مدیریت فکری جامعه از دیگر نکات برعهده روحانیت است. هر اتفاق نامناسبی در جامعه رخ داد، نباید هیچ کسی جز خودمان را سرزنش کنیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی همچنین گفت: باید از خودمان بپرسیم ما چه کار کردیم و توقع نداشته باشیم تنها دولت و سایرین مشکلات را حل کنند. باید از خود بپرسیم چقدر جوانان، مرزهای فکری و شبهات را شناختیم و در جهت اصلاح امور تلاش کردیم؟ مدیریت و تعمیق فکری جامعه وظیفه روحانیت است.

وی با تأکید بر اهمیت تعمیق باورهای دینی و سیاسی در جامعه، عنوان کرد: در مسائل دینی تنها تکیه بر عواطف و احساسات خطرناک است، باید شور همراه با شعور و تعمیق معرفت دینی باشد.

تولیت آستان قدس رضوی ضمن اشاره به حدیث «اَلا وَ لا یَحمِلُ هذَا العَلَمَ اِلاّ اَهلُ البَصَرِ وَ الصَّبر» از امیرالمؤمنین علی(ع)، در تعریف بصیرت گفت: بصیرت به معنای برخورداری از تحلیل عقلانی و صحیح از مسائل دینی و سیاسی است.

حجت الاسلام والمسلمین مروی تعمیق دینی و بصیرت‌افزایی را راه برون‌رفت از مشکلات امروز معرفی و بیان کرد: باید تعقل و بصیرت در جامعه نهادینه شود. تهاجم فرهنگی و شبهه افکنی‌های دشمن بگونه‌ای است که گاهی در خانواده‌های دینی ما هم نفوذ می‌کنند. روحانیون باید به روز و با شناخت اقتضائات زمان و شناخت صحیح در جهت بیداری و آگاهی عمومی تلاش کنند.

منبع: آستان نیوز

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.