اجلاس سران کشورهای اسلامی امسال در شرایطی برگزار می‌شود که جهان اسلام تحولات و مسائل متعدد و حساسی را پشت سر می‌گذراد.

دست برتر دیپلماسی ایرانی

مینا افرازه/

 اجلاس سران کشورهای اسلامی امسال در شرایطی برگزار می‌شود که جهان اسلام تحولات و مسائل متعدد و حساسی را پشت سر می‌گذراد. این اجلاس با حضور ۴٠٠ نفر از رهبران، مقام‌ها، شخصیت‌های سیاسی و اندیشمندان از ۵۲ کشور جهان و حضور سران چند کشور مسلمان از جمله ایران، ترکیه، پاکستان و قطر ۱۸ تا ۲۱ دسامبر (۲۷ تا ۳۰ آذرماه) در حال برگزاری است و به بحث و بررسی درباره مهم‌ترین مسائل جهان اسلام می‌پردازد.

حضور جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس نیز به‌عنوان یکی از کشورهای تأثیرگذار در معادلات دنیای اسلام و نیز تحولات منطقه‌ای از اهمیت خاصی برخوردار است. حضور فعال مقامات ایرانی و ارائه راهبردهایی همچون طرح ابتکاری صلح هرمز از سوی آنان، می‌تواند مسیری نو برای بهبود اوضاع مسلمانان، برقراری صلح و ثبات و نیز مبارزه با افراط‌ گرایی و اقدامات تروریستی دشمنان باشد.

آماده‌ایم مشکلات در منطقه و جهان را با گفت‌وگو حل‌وفصل کنیم

از سوی دیگر، این اجلاس می‌تواند فرصت خوبی برای جمهوری اسلامی ایران برای بیان مواضع اصولی خود درباره مسائل مختلف از جمله برجام، تحریم‌های آمریکا و اقدامات ظالمانه غربی‌ها، تمایل به وحدت‌آفرینی و گسترش ارتباطات با دولت‌های اسلامی باشد، چنان‌که رئیس‌جمهور در دیداری که با ایرانیان مقیم مالزی داشت، اظهار کرد: در ذهن برخی‌ها در داخل و خارج از کشور این‌گونه مطرح بود که یا ایرانی‌ها یا طرف مقابل اهل گفت‌وگو نیستند و در دو طرف تردید وجود داشت، ما می‌خواستیم بگوییم از طرف ایران مشکلی نیست و ما آماده‌ایم مشکلات در منطقه و جهان را با گفت‌وگو حل‌وفصل کرده و روابط نزدیک‌تری با کشورها داشته باشیم.

از آنجایی که کشورهای اسلامی ظرفیت بالایی را از بعد فرهنگی، اشتراکات دینی، منابع و جمعیت دارا هستند، می‌توانند از این ظرفیت برای اتحاد و ایجاد بلوکی از دولت‌های مسلمانان در برابر اسلام‌ستیزان و قدرت‌های استکباری بهره ببرند و سیاست‌های تفرقه‌افکنانه و یکجانبه گرایانه دولت‌هایی همچون آمریکا را در بین مسلمانان به حاشیه برانند و خنثی کنند.

همچنین به نظر می‌رسد مقامات جمهوری اسلامی در این اجلاس، راهبرد نگاه به شرق را دنبال و هدف آمریکا در انزوای ایران را با شکست مواجه کنند.

ایران بر موضوع خلیج‌فارس و تأمین امنیت آن تمرکز کند

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره ظرفیت‌ها و فرصت‌های حضور ایران در اجلاس سران کشورهای اسلامی اظهار داشت: امروز جهان اسلام با مشکلات زیادی روبه‌رو است و بین کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی مناقشات متعددی وجود دارد، گرچه جمهوری اسلامی همواره دولت‌های اسلامی را به مذاکره و گفت‌وگو برای حل‌وفصل مناقشات دعوت کرده است. بنابراین باید از این فرصت برای برقراری همکاری و اتحاد در جهان اسلام استفاده کرد.

سید حسین نقوی حسینی به «قدس آنلاین» گفت: نشست کشورهای اسلامی فرصتی است که ایران می‌تواند در آن دیدگاه‌های خود و ظرفیت‌های جهان اسلام را مطرح کند و از کشورهای اسلامی بخواهد از دخالت قدرت‌های سلطه‌گر و خارجی در امور آنان جلوگیری کنند و از وابستگی و نفوذ غربی‌ها رهایی یابند. قطعاً مناقشات منطقه‌ای با لشکرکشی و حضور قدرت‌های سلطه‌گر حل نخواهد شد؛ زیرا این قدرت‌ها در هر کشوری که حضور یافته‌اند آن کشور دیگر روی امنیت و آرامش را ندیده و حتی برعکس ناامنی‌ها افزایش پیدا کرده است.

نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی افزود: ایران در چنین اجلاسی همواره حضور فعالی داشته و در بیانیه‌ها و جهت‌دهی خود به اجلاس تلاش کرده نقش خوبی را ایفا کند. به نظرم جمهوری اسلامی باید در این اجلاس بر روی موضوع حوزه خلیج‌فارس و تأمین امنیت آن توسط کشورهای منطقه تمرکز کند. همچنین مبارزه با گروه‌های تروریستی و تکفیری که معمولاً ساخته دست قدرت‌های بیرونی هستند، موضوع دیگری است که باید بر آن تأکید شود.

گردهمایی سازنده برای مقابله با جریان‌های انحرافی و افراطی

همچنین دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز بر این باور است که سفر رئیس‌جمهور به مالزی می‌تواند با هدف معرفی ظرفیت‌های کشورهای اسلامی، بحث دشمن‌شناسی این کشورها، برقراری روابط دو یا چندجانبه و اتحاد دولت‌های منطقه موردتوجه قرار گیرد.

شهروز برزگر کلشانی در گفت‌وگو با خبرنگار «قدس آنلاین» تأکید کرد: در شرایطی که کشورهای اسلامی با تفکرات انحرافی اسلام آمریکایی و انگلیسی و تفکرات افراطی روبه‌رو هستند که به نام اسلام به پیکره آن ضربه می‌زنند؛ این اجلاس می‌تواند همگرایی و ائتلاف سازنده‌ای برای مقابله با چنین جریان‌هایی باشد.

نماینده مردم سلماس در مجلس گفت: علاوه بر این، درحالی‌که آمریکا به‌عنوان یک قدرت مداخله‌گر و دشمن اصلی جهان اسلام عمل کرده، ایران همیشه پرچمدار مقابله با این کشور بوده است؛ بنابراین مقامات ایرانی باید به روشنگری درباره اقدامات آمریکایی‌ها و مقابله با یک‌جانبه‌گرایی آنان بپردازند.

وی اظهار داشت: نظام سرمایه‌داری با ایجاد تفرقه در جامعه مسلمین و حمایت از تروریست‌ها، به اسلام ضربه می‌زند، در این صورت اگر کشورهای اسلامی با گردهمایی و گسترش ارتباطات در چنین اجلاسی در برابر اقدامات آمریکا متحد شوند، قطعاً جلوی نفوذ آن گرفته خواهد شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.