مدیر اجرایی این پروژه گفت: برای نخستین‌بار در وزارت نفت، سامانه نرم‌افزاری تصمیم‌ساز مدیریت شبکه انرژی، در پالایشگاه گاز شهیدهاشمی‌نژاد سرخس به بهره‌برداری رسید.

ورود سامانه هوشمند مدیریت انرژی به صنعت نفت

به گزارش قدس آنلاین، این پروژه که توسط یک هسته فناور در مرکز رشد دانشگاه فردوسی به اجرا درآمده است، از شهریورماه گذشته و پس‌از ۱۶‌ماه تحقیق و کار عملیاتی، راه‌اندازی شده است.

دکتر علی فرزانه، مدیر اجرای این پروژه، درباره آن گفت: در مجموعه‌ای مانند یک پالایشگاه برای تصفیه‌کردن گاز مقداری انرژی مصرف می‌شود. پالایشگاه‌ها واحدهای مختلفی دارند که میزان مصرف انرژی هر واحد متفاوت است. اگر ما شناخت کاملی از مصرف انرژی هر واحد داشته باشیم به همان اندازه هم انرژی دراختیار آن واحد قرار می‌دهیم و در این فرایند انرژی هدر نمی‌رود.

صرفه جویی میلیونی در مصرف گاز

دکتر فرزانه درباره کاربرد این سامانه هوشمند مدیریت انرژی بیان کرد: اتفاقی که به‌صورت سنتی در پالایشگاه‌های کشور می‌افتد، این است انرژی به‌صورت مجزا با برآورد اولیه‌ای که کاشناس هر بخش انجام می‌دهد، به آن واحد اختصاص پیدا می‌کند و درنهایت مقداری از انرژی تولیدشده اضافه‌ می‌ماند و به هدر می‌رود. اما سامانه هوشمندی که ما طراحی کردیم، متناسب با میزان ظرفیت پالایشگاه، برآورد دقیقی از میزان انرژی موردنیاز هر واحد دارد و متناسب‌با این نیاز، انرژی موردنیاز هر بخش را به‌صورت دقیق به هر بخش اختصاص می‌دهد.

او با اشاره‌به اینکه این سامانه هوشمند برای اولین‌بار توسط یک مجموعه تخصصی داخلی راه‌اندازی شده است، اعلام کرد: با راه‌اندازی این سیستم در پالایشگاه گاز شهیدهاشمی‌نژاد، بین ۵ تا ۸‌درصد در مصرف انرژی این مجموعه صرفه‌جویی شده است. این میزان صرفه‌جویی در سال، چیزی حدود ۲۰‌میلیون مترمکعب گاز است که ارزش ریالی بسیار زیادی دارد.

در مسیر اعتماد به متخصصان داخلی

دکتر فرزانه با بیان اینکه شرکت‌های بزرگی در دنیا مشغول کار در این زمینه هستند، گفت: در دیگر کشورها سامانه‌های مشابه مدیریت انرژی با قیمت‌های بسیار کلان و بیش‌از یک میلیون دلار توسط شرکت‌های پیشرفته و شاخص تولید شده است. علاوه‌بر زیادبودن قیمت، در شرایط تحریمی که کشور ما با آن روبه‌روست، امکان دسترسی به این سیستم‌ها نیز به‌شکل مطلوب وجود ندارد. سامانه هوشمندی که ما تولید کردیم، با قیمت بسیار کمتر از مدل‌های خارجی تولید شده است.

او ایجاد اعتماد در بدنه وزارت نفت به شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی را از نتایج اجرای این پروژه برشمرد و درباره آن گفت: برای اولین‌بار بود که یک پالایشگاه کشور به متخصصان داخلی برای راه‌اندازی چنین سیستمی اعتماد کرد و خوشبختانه خروجی این طرح آن‌قدر برای مسئولان این مجموعه جالب توجه بود که مدیرعامل پالایشگاه، دستاوردهای سامانه ما را به وزارت نفت منعکس کرده است. به همین دلیل جلسات مشترکی با مسئولان وزارت نفت داریم و تا الان هم گام‌های اولیه را برای راه‌اندازی این سامانه در برخی دیگر از پالایشگاه‌های کشور برداشته‌ایم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.