صبح روز گذشته نعمتی، شهردار منطقه ثامن در برگزاری یک مراسم بازدید خبرنگاران از پروژه‌های در حال اجرا در پیرامون حرم‌مطهر امام‌رضا(ع) و در یک گفت‌وگوی چالشی به برخی پرسش‌های مطرح شده پیرامون پروژه سارا و ره‌باغ نعیم پاسخگوی خبرنگاران بود.

بهره برداری از چند مسیر تردد جدید در اطراف حرم رضوی

عقیل رحمانی/

 صبح روز گذشته نعمتی، شهردار منطقه ثامن در برگزاری یک مراسم بازدید خبرنگاران از پروژه‌های در حال اجرا در پیرامون حرم‌مطهر امام‌رضا(ع) و در یک گفت‌وگوی چالشی به برخی پرسش‌های مطرح شده پیرامون پروژه سارا و ره‌باغ نعیم پاسخگوی خبرنگاران بود.

**بازدید خبرنگاران از پروژه‌های اطراف حرم‌مطهر

در ابتدای این تور خبری، خبرنگاران برای بازدید میدانی همراه با شهردار منطقه ثامن در محل چندین پروژه با عناوین ره‌باغ و شارستان حضور پیدا کردند و در جریان پیشرفت‌های خوبی که در پروژه‌ها در چند سال صورت گرفته بود، قرار گرفتند.

نعمتی، شهردار منطقه ثامن در تشریح گوشه‌ای از این اقدامات بیان کرد: از عمر اجرای طرح‌های بافت پیرامون حرم ‌حدود 25 سال می‌گذرد که بیش از دو سال آن در زمان تصدی شورای‌اسلامی جدید شهر قرار دارد.

اتفاقی که در این دوره افتاد این بود که تصمیم گرفتیم به بازآفرینی شهری و زیرساخت‌های این طرح توجه بیشتری شود. نکته‌ای که انتقادات نسبت به طرح را زیاد می‌کند این است که بافت جمعیتی داخل طرح تخلیه شده است، چرا که روز اول 52 هزارنفر در آن ساکن بودند، اما در حال حاضر حدود 14 هزارنفر در منطقه زندگی می‌کنند.

وی ادامه داد: ما سعی کرده‌ایم شعار بافت را عوض کنیم و جمعیت را در محل نگه ‌داشته و زیرساخت‌های آن را هم ایجاد کنیم و برای این کار هم ایجاد خیابان‌های اصلی، ره‌باغ‌ها، فضای سبز، حفظ خانه‌های تاریخی و ساخت پارکینگ‌های طبقاتی را در دستور کار قرار دادیم. در این محل قرار است فضای سبزی حدود 67 هکتار ایجاد شود که حدود 5/2 هکتار در گذشته وجود داشت. در دوره جدید مدیریت شهری حدود 50هزار مترمربع به فضای سبز اطراف حرم اضافه شده است.

در این زمینه اجرای طرح‌هایی مانند تونل انرژی، پیاده‌روسازی، اجرای کانال جمع‌آوری فاضلاب شهری و زیرساخت‌های مورد نیاز همچنان در دستور کار قرار دارد.

نعمتی ادامه داد: در بافت اطراف حرم هشت ره‌باغ وجود دارد که تعدادی از آن‌ها به صورت کامل انجام نشده، چرا که برای برخی هنوز تأمین منابع نشده و طرح به بلوغ خود به صورت کامل نرسیده است. ره‌باغ‌ها مسیر حرکتی به سمت حرم‌مطهر هستند. ره‌باغ طوبی به صورت کامل، ره‌باغ رضوان حدود 90 درصد، ره‌باغ فردوس حدود 30درصد، ره‌باغ نعیم حدود 100درصد، ره‌باغ بهشت 85 درصد، ره‌باغ سلام حدود 85 درصد، ره‌باغ جنان حدود 65 درصد و ره‌باغ پردیس هم حدود 50درصد آزادسازی شده است.

علاوه بر این، چهار خیابان به حرم‌مطهر منتهی می‌شود که دور آن یک خیابان با نام شارستان قرار دارد که این خیابان‌ها را به صورت حلقوی به هم وصل می‌کند.

در ادامه همراه با شهردار منطقه برخی از این خیابان‌ها و بافت‌های تاریخی مانند خانه‌پریشانی که توسط شهرداری خریداری و در حال مرمت بود هم، بازدید شد.

**حاشیه‌های 750 مترزمین مویرگی پروژه سارا

در حاشیه این بازدید شهردار منطقه پس از آنکه مطرح کرد در بافت پیرامون حرم 57 سرمایه‌گذار مشغول فعالیت هستند و 96 پروژه هم به پایان رسیده است، در پاسخ یکی از خبرنگاران که اظهار می‌کند شنیده می‌شود برخی کارشناسان شهرداری با 750 مترمربع معابر مویرگی واگذار شده به پروژه سارا مخالفت کرده و اعلام کردند که باید آن‌ها محاسبه می‌شد، بیان کرد: اولاً بنده از این موضوعی که شما مطرح می‌کنید اظهار بی‌اطلاعی می‌کنم، هیچ‌کس با این ماجرا مخالفتی نداشته است. فرض کنید یک کوچه به سه پلاک منتهی می‌شود، طبق قوانین شرعی و قانونی استفاده از این کوچه در اختیار آن‌هاست و فرض کنید فردی بیاید هر سه پلاک را بخرد و امکان اینکه این سه کوچه را تجمیع کند و برای خودش بردارد وجود دارد. این یک استنباط از مسائل فقهی، حقوقی و قانونی است.

شهردار ثامن تصریح کرد: در پروژه سارا هم مشابه برخی پروژه‌های منطقه ثامن، برخی املاک مویرگی وجود داشت که جمع آن حدود 750 متر می‌شد، پروژه سارا تمامی آن املاک را خریده و مالک تمام زمین‌ها شده است، بنابراین یک استنباط این است که کوچه‌ها متعلق به مالک می‌شود، چراکه عمدتاً کوچه‌ها بن‌بست بوده‌اند و به یکسری پلاک‌های خاص منتهی می‌شدند.

پروژه مذکور هم از سال 1384 آغاز به کار کرده و در مقاطعی مدیران نهاد مجری طرح که شهرداری منطقه ثامن و شرکت عمران و مسکن‌سازان بودند برای آنکه باید املاک مویرگی با پلاک مجاورشان تجمع شوند اقداماتی کرده‌اند. برای آن هم ابتدا املاک مذکور که سند مالکیت ندارند باید برای آن‌ها سند مالکیت گرفته شود و بعد با سند همجوار تجمیع شوند.

در پروژه سارا که در گذشته شهرداری ثامن کارگزار بود، تجمع سندها را برایش انجام داده و رفته‌اند برای تمامی املاک مویرگی سند گرفته‌اند، پس از آن اسناد معابر با پلاک‌ها تجمیع شده است، بنابراین پروژه سارا یک سند تک‌برگ ششدانگ دارد که معابر مویرگی هم در آن ادغام شده است.

حتی پس از این اتفاقات چندین صورتجلسه وجود دارد که آخرین آن هم سال 1393 بود. در آنجا تسویه‌حساب پروژه سارا توسط مسئولان وقت منطقه ثامن مورد تأیید قرار می‌گیرد. این‌ها هم قرائنی بود برای معابر مویرگی از پروژه سارا که نباید وجهی دریافت شود.

شهردار منطقه ثامن ادامه داد: از روزی که آمدم مشکلات 26 پروژه که خیلی فرارتر از اتفاقات سارا بود را حل کردیم و امتیازاتی پس از اخذ مصوبه شورای‌شهر به سرمایه‌گذار داده‌ایم.

موضوع 750 مترمربع معابر مذکور و... هم به تازگی توسط کمیته نظارتی شماره 4 پیشنهاد شد به کمیسیون مشترک ارسال شود، آنجا هم تصویب کردند اقدامات انجام شده در شهرداری ثامن در سنوات گذشته مورد تأیید است.

**آیا سند یک‌ کوچه به کل تعمیم داده شد؟

در ادامه خبرنگار قدس اسنادی را که در اختیار داشت و نشان می‌داد فقط برای یک معبر در پروژه سارا سند صادر شده و از طرفی اگر املاک مویرگی داخل پروژه‌ای قرار می‌گیرد و زمین‌های اطراف خریداری می‌شود، مالک مسلماً باید هزینه زمین‌های مویرگی را که به مساحت زمین اضافه می‌کند پرداخت نماید. همچنین اسناد مذکور که با امضای شهردار منطقه بود و از مالک پروژه درخواست شده بود مستندات تعیین تکلیف معابرداخلی محدوده پروژه را برای بررسی ارسال کند و مالک پروژه سارا در صفحه اول نامه ارسالی و در بند «ب» اعلام می‌کند: مجوز انتقال اسناد معابر حذف شده داخل عرصه پروژه به نام شرکت سارا که حاکی از تحقق تعهدات شرکت سارا است(پیوست شماره سه). پس از آن این اسناد همراه با پیوست شماره سه به شهردار منطقه نشان داده می‌شود که در آن فقط به درخواست ثبت یک کوچه متروکه اشاره شده بود و خبری از اسناد معابر نبود.

در پاسخ این اسناد ارائه شده هم شهردار منطقه ثامن عنوان کرد: این نوع سؤال کردن به درد پرسش و پاسخ نمی‌خورد. شما اگر معتقد هستید تخلفی در این رابطه صورت گرفته باید به مرجع مرتبط با خودش ارائه کنید و آن‌ها وظیفه رسیدگی دارند. وی در پاسخ به این شائبه که چطور می‌شود برخی مسئولان شورای شهر که به نوعی با پروژه ارتباط دارند در کمیته بررسی برخی موارد و تخلفات شرکت دارند، تصریح کرد: اینکه آقای... در این پروژه حضور دارند و یا ندارند از خودشان بپرسید، اما طبق اطلاعاتی که من دارم، ایشان اکنون هیچ سمتی در پروژه سارا ، مجد و شرکت افق سهام شرق ندارند.

نعمتی افزود: راجع به اینکه یک برگه پیوست شده بود (سند درخواست انتقال سند یک کوچه) خوب امکان دارد یک برگه دیگر هم پیوست بشود یا نشود. انتقال معابر مویرگی سال 86 انجام شده و سال 93 هم تأییدیه تسویه‌حساب دارند، حالا فرقی نمی‌کند که این عضو شورا در پروژه نقشی داشته باشد یا نداشته باشد. اینکه چرا آقای... که رئیس کمیته نظارتی را برعهده دارند و پای برگه را امضا نکرده‌اند، به همین دلیلی بود که شما به آن اشاره کردید و قبلاً در پروژه سارا نقشی ایفا می‌کردند. ایشان به خاطر اینکه شائبه‌ای ایجاد نشود ذیل برگه کمیته نظارتی را امضا نکردند و خانم گندمی و حسینی‌پویا دو عضو دیگر پای آن را امضا کردند. پس از آن هم در شورای شهر، موضوع مطرح شد. این فرایند هم قانونی است. شاید شما به نقاطی برسید که از دید شما تخلف باشد که باید آن را به مرجع نظارتی و قضایی منعکس کنید و آن‌ها رسیدگی کنند، اگر تخلفی باشد برخورد و اگر غیرآن باشد نکته شما رد خواهد شد.

شهردار منطقه ثامن: مگر شما وکیل آقای حجازی هستید!

در ادامه خبرنگار قدس به نامه ارسالی توسط حجازی، معاون وقت شهرداری ثامن در تاریخ 10/11/98 به دبیرخانه آن شهرداری که در بند شماره یک آن آمده بود نامه شهرداری ثامن در مورخ 5/12/86 فقط در ارتباط با کوچه متروکه محدوده پلاک تجمیعی بوده و ملاکی برای 750 مترمربع سطح داخلی املاک تشکیل‌دهنده پروژه سارا نیست هم اشاره کرد که شهردار منطقه در پاسخ عنوان می‌کند: من این نامه را ندیده‌ام، بگذارید نامه به دستم برسد خواهم دید، شما نماینده یا وکیل آقای حجازی هستید!

سرانجام 750 مترمربع معابر مویرگی در محل وجود داشته و یک معبر هم نبوده، نامه‌ای که در اینجا گذاشته شده به عنوان نمونه بوده است. من نامه آقای حجازی را مشاهده نکرده‌ام، اما اگر این کار شده باشد، سال 93 یک صورتجلسه‌ای وجود دارد که مهندس برزویی و حجازی امضا کرده‌اند که در آن به صراحت آمده که پروژه سارا نسبت به شهرداری تسویه‌حساب کرده و تعهداتش را انجام داده و از نظر پروانه و پایانکار هم تسویه‌حساب شده است.

این نامه(پیوست شرکت مذکور) یک نمونه بوده و برای بقیه معابر هم این نامه منعکس شده و برای آن هم سند گرفته‌اند. من به عنوان شهردار منطقه می‌توانستم فقط به همان نامه اکتفا کنم و تسویه‌حساب پروژه‌سارا را بدهم، اما به دلیل ابهاماتی که ممکن بود به وجود بیاید این پروسه شورا را طی کردم.

**ره‌باغ نعیم و هزینه‌ای که به بیت‌المال وارد شد

وی در ادامه در پاسخ به ابهامات موجود در ماجرای ره‌باغ نعیم که شهرداری قسمتی از آن را تخریب کرد و پس از آن با دستور قضایی از ادامه تخریب آن جلوگیری شد و پیمانکار آن پروژه دارای بدهی حدود 80 میلیارد تومانی به یک بانک است هم گفت: بنده که این کار را نکرده‌ام، این موضوع در دوره شورای پنجم نبوده است، جواب این پرسش را به گونه‌ای دیگر باید داد. ره‌باغ نعیم در سال 1384 قرار بود مانند دیگر ره‌باغ‌ها مسیر حرکت سبز برای مردم باشد. در آن زمان هم مدیران وقت تصمیم گرفتند با توجه به اینکه زمین موجود هست از آن استفاده بیشتر شود و دو طبقه در محل ایجاد کنند که یک طبقه پارکینگ و یک طبقه هم مسیر حرکت مردم باشد.

نعمتی گفت: برای آن هم قراردادی با یک شرکت از آستان قدس‌رضوی منعقد می‌شود و پس از گذشت مدتی از فعالیت شرکت، به این جمع‌بندی می‌رسند که طبقات بیشتری را در محل ایجاد کنند. برای همین قرارداد اولیه با شرکت مذکور را خاتمه می‌دهند و پس از دو سال تأخیر کار را به یک شرکت دیگر واگذار می‌کنند تا چهارطبقه زیرزمین ایجاد شود، اما این پیمانکار یک درصد سازه محل را کار می‌کند و حجمی هم خاکبرداری می‌کند.

در ادامه به واسطه مشکلاتی که درون شرکت ایجاد و پس از آن رابطه‌اش با شهرداری دچار مشکل می‌شود، کار تعطیل می‌شود و 6سال هیچ اتفاقی در محل نمی‌افتد. پیمانکار فقط این پروژه را نداشت و در پروژه‌های دیگری مانند نخل، کیان و... هم کار مشترکی با هم داشتیم.

وی بیان کرد: حدود 11 ماه با پیمانکار مذاکره کردیم، در نهایت در دستگاه قضایی طرح دعوا شد که پس از آن توانستیم موضوعات را حل وفصل و در ابتدای سال 1389 ره‌باغ را از ید آن‌ها خارج کنیم.

به تازگی صورتجلسه‌ای شهردار مشهد با قائم‌مقام آستان‌قدس تنظیم کرده‌اند که اگر آن تبدیل به قرارداد شود، در محل پارکینگ اجرا خواهد شد.

وی در پاسخ به این پرسش که چرا سازه ایجاد شده در محل را تخریب کردید هم عنوان کرد: آن یک‌درصد سازه‌ای که در محل بود از نظر فنی و گذشت 10 سال از عمر آن و... باید با آیین‌نامه‌های روز منطبق می‌شد، برای همین پر کردن آن 15 متر را شروع کردیم، اما دادستانی دستور توقف داد و ما هم این کار را کردیم تا تکلیف کار مشخص شود.

وی در جواب این نکته که آیا این اقدام پیمانکار به اموال عمومی خسارت زده و شما در این زمینه چه کردید، بیان کرد: ما با آن شرکت صورتجلسه 10 صفحه‌ای بستیم که در آن این یک مورد نبود، مصوبات آن را هم گرفته‌ایم، ما خسارتی نسبت به آن شرکت ادعا نکرده‌ایم و او هم که نسبت به ما مدعی بود که باید پولی به او پرداخت کنیم هم از این خواسته خود گذشت. با هم به توافق رسیده‌ایم، آن را هم شورای‌شهر، هیئت‌مدیره مسکن‌سازان و هیئت‌مدیره بازآفرینی تأیید کرده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.