زاهدان- استان سیستان و بلوچستان اگرچه واژه محرومیت را یدک می‌کشد اما قابلیت‌هایی دارد که اگر آن‌ها را کنار هم گذاشته و کمی همت و توجه را با آن بیامیزیم کیمیایی در این سرزمین حاصل می‌شود که می‌تواند بسیاری از مشکلات آن را حل کند.

انرژی‌های سیستان و بلوچستان بر باد می‌رود

قدس آنلاین-گروه استان ها: استان سیستان و بلوچستان ازنظر منابع انرژی تجدید پذیر یکی از استثنایی‌ترین استان‌های کشور است و تابش بسیار خوب نور خورشید و نیز وزش بادهای مستمر در شمال این استان و هم‌چنین موج‌های خروشان با ارتفاع ۴ متر در سواحل دریای عمان در جنوب این استان همگی زمینه مناسبی را برای استفاده از انرژی‌های نو مهیا کرده است.

بادهای ۱۲۰ روزه در شمال سیستان همواره در سال‌های گذشته اگرچه در چشم مردم محلی به‌عنوان یک عامل مزاحم در انتشار گردوغبار و هم‌چنین اخلال در زندگی مردم تداعی شده است اما اگر توربین تولید برقی در این منطقه بر پا کنیم با استفاده از این قابلیت درحالی‌که افغانستان به‌شدت نیازمند تأمین برق و انرژی است لذا می‌توان به ارزآوری دست‌یافت و به یکی از مشکلات دیگر این استان یا همان بیکاری به راه‌حلی مطمئن رسید.

منطقه‌ای بکرواستثنایی

در همین راستا رضا ابراهیمی کارشناس ارشد برق و انرژی به ما می‌گوید: در منطقه سیستان مناطق گسترده‌ای وجود دارد که ازنظر نصب توربین‌های بادی در جهان بی‌نظیر یا کم‌نظیر است درصورتی‌که در حال حاضر برای مردم منطقه به دلیل عدم مدیریت شرایط و استفاده از علم روز، هیچ امکاناتی وجود ندارد و حتی باد به زحمتی برای زندگی‌شان تبدیل‌شده است.

وی اظهار می‌کند: با توجه به موقعیت مناسب استان و مطالعات و تحقیقات استادان دانشگاه‌ها، مناطقی مانند میل نادر و رامشار ازلحاظ سرعت و جهش وزش باد شرایط خوبی نسبت به مناطق دیگر کشور ازجمله منجیل دارد، بر همین اساس بسترها برای ایجاد چنین نیروگاه‌هایی که انرژی نو تولید می‌کند فراهم است.

وی اظهار می‌کند: با توجه به مرز گسترده‌ای که این منطقه با کشور افغانستان دارد و نیاز جدی افغانستان به منابع انرژی، با تولید برق حاصله و صادرات آن از این مزارع بادی می‌توان رونق اشتغال و کارآفرینی در منطقه سیستان را از همین‌الان متصور شد.

سیستان و بلوچستان پرانرژی است

ابراهیمی با تأکید بر این موضوع که  باید از ظرفیت‌های بی‌شمار سیستان و بلوچستان ازجمله سواحل مواج دریای عمان، بیش از ۱۵۰ روز باد با حداکثر سرعت ۱۰۸ کیلومتر بر ساعت، گرمایش زمین و آفتاب دائمی برای تولید انرژی‌های نو بهترین استفاده را کرد می‌افزاید: به‌طور مثال منطقه «میل‌نادر» سیستان با ۱۵۰۰ کیلومترمربع سطح صاف و ناهمواری کم بهترین گزینه برای احداث نیروگاه بادی در کشور است.

سیستان و بلوچستان در طول سال بیش از ۳۰۰ روز آفتابی دارد آن‌هم نه یک آفتاب معمولی اما تاکنون آن‌طور که باید از آن بهره‌ای نبرده شده است

وی عنوان می‌کند: در کشور ما متوسط تعداد ساعات آفتابی، از دو هزار و ۸۰۰ ساعت در سال بیشتر است و  این در حالی است که در شهری مانند زاهدان، ساعات آفتابی به سه هزار و ۲۰۰ساعت نیز می‌رسد.

وی می‌افزاید: سیستان و بلوچستان به‌طور متوسط در طول سال بیش از ۳۰۰ روز آفتابی دارد آن‌هم نه یک آفتاب معمولی، بلکه آفتابی پرانرژی که به‌عنوان نعمتی بی‌پایان در اختیار این استان است اما تاکنون آن‌طور که باید از آن بهره‌ای نبرده شده ست.

وی راه‌اندازی نخستین نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۱۰ مگاوات  آن‌هم در حاشیه شهر زاهدان را مشتی نمونه خروار می‌داند و می‌گوید: با همکاری پیمانکار آلمانی و مشارکت بانک صنعت معدن و عزم مسئولان نشان داد که این اقدام شدنی است.

سرمایه‌گذاری خارجی

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان در همین رابطه بابیان اینکه سرمایه‌گذاری بر روی احداث نیروگاه‌های بادی و خورشیدی با کمک از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در دستور کار است بیان کرد: در منطقه میل نادر زون انرژی تجدید پذیر بادی و در منطقه رامشار و گراغه زون انرژی تجدید پذیر خورشیدی شناسایی و ایجادشده است. 

ماندانا زنگنه گفت: در همین راستا با مجموعه اقدامات و برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده شاهد ایجاد مزرعه بادی میل نادر با ظرفیت تولید هزار مگاوات برق خواهیم بود.

وی بابیان اینکه افزون بر ۷۰ میلیون دلار برای ساخت نیروگاه بادی ۵۰ مگاواتی «میل نادر» در شمال استان سیستان و بلوچستان سرمایه‌گذاری می‌شود افزود: سیستان و بلوچستان به دلیل شرایط آب و هوایی ظرفیت‌های بسیار زیادی برای سرمایه‌گذاری و اشتغال دارد.

وی عنوان کرد:  ساخت بزرگ‌ترین نیروگاه بادی کشور در استان تحول عظیمی در تولید برق کشور و صادرات به کشورهای همسایه ایجاد کرده است.

وی با اشاره به این موضوع که فاز نخست طرح ساخت نیروگاه بادی ۵۰ مگاواتی در محل زون انرژی تجدید پذیر میل نادر شهرستان نیمروز تا پایان شهریورماه به بهره‌برداری می‌رسد یادآور شد: این زون مهم انرژی به وسعت ۲۰ هکتار ظرفیت تولید بیش از هزار مگاوات انرژی برق را دارد و می‌تواند در دور اول بهره‌برداری حداقل ۵۰۰ نفر اشتغال‌زایی به همراه داشته باشد.

انرژی پاک در خدمت اقشار آسیب‌پذیر

وی بابیان اینکه هم‌چنین تاکنون بیش از ۹۰ نیروگاه پنج کیلوواتی خورشیدی خانگی برای برخی از مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی با هماهنگی قرارگاه محرومیت‌زدایی نیروی قدس سپاه پاسداران تاکنون در این استان ایجادشده است افزود:  برای برق تأمین‌شده در این نیروگاه‌ها قرارداد خرید تضمینی با شرکت برق منطقه‌ای منعقدشده که بر اساس آن این شرکت برای مدت ۲۰ سال برق تولیدشده تمامی نیروگاه‌ها را خریداری خواهد کرد که این امر سبب ایجاد درآمدی پایدار و برای این قشر از جامعه خواهد شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.