پشت بام فروشی در مشهد تبدیل به واقعیتی غیرقابل انکار شده و صرفا در حال حاضر به صورت مخفی دنبال می‌شود.

‌جولان سودجویان در مناطق "پنجتن، بلوار طوس و طبرسی" برای پشت‌بام‌فروشی

در ماه‌های اخیر موضوع پشت بام فروشی در شهرهای بزرگی مانند مشهد و تهران به موضوع روز در حوزه مسکن تبدیل شده است. هرچند این موضوع با تکذیب چندین باره دست اندرکاران این حوزه و مسئولین ذیربط مواجه شد.

این روزها با جستجو در فضای مجازی با گزینه‌های متنوعی برای فروش مواجه خواهید شد. از روش کانکس‌های پیش ساخته مستقر شده بر پشت بام‌ها تا خانه‌های تک نفره‌ای که به مدد تخریب انباری یا مصالح پیش ساخته بر پشت بام منازل ساخته شده است.

مراجعه به دفاتر املاک در مناطق حاشیه شهر هم شما را با گزینه‌های متنوع‌تر و بزرگ‌تر با امکانات بیشتری روبرو می‌کند که از متری ۳ میلیون تا ۱۰ میلیون تومان به صورت قولنامه‌ای در حال خرید و فروش هستند.

پشت‌بام فروشی در قالب توسعه بنا مجاز است!

محمدرضا حسین نژاد معاون شهرسازی شهرداری مشهد پیرامون موضوع پشت‌بام فروشی در مشهد معتقد است اگر زمینی دارای سند، پروانه و پایان‌کار باشد و زمین ظرفیت لازم برای ساخت طبقه اضافی داشته باشد، شهروند می‌تواند تقاضای توسعه بنا دهد و این تقاضا را می‌تواند به فرد دیگری بفروشد یا خودش اقدام به ساخت کند.

معاون شهرسازی شهرداری مشهد می‌افزاید: مشکل اصلی ما در مشهد ساخت وسازهای بدون مجوز وغیرقانونی در حاشیه شهر است وگرنه اخذ مجوز در قالب توسعه بنا زیر نظر مهندس ناظر ولو در پشت بام مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

حسین‌نژاد خاطرنشان می‌کند: متاسفانه به دلایل مختلف توسعه شهری در شهر مهاجرپذیری مانند مشهد منجر به کمبود در حوزه تامین مسکن می‌شود که این موضوع و کمبود و گرانی در حوزه مسکن برخی سوداگران این حوزه را به سمت ساخت وسازهایی از قبیل پشت‌بام فروشی سوق می‌دهد.  نیاز به مسکن علاوه بر بام فروشی می‌تواند در فروش شبانه اراضی زراعی حاشیه نیز نمود پیدا کند. همچنین در حال حاضر بارگذاری بنا در زمین‌هایی که در گذشته به صورت غیر رسمی به وجود آمده نیز یکی از راه‌های دست یابی مردم به مسکن شده است.

معاون شهرسازی شهرداری مشهد در خاتمه می‌افزاید: متاسفانه به لحاظ تامین مسکن برای شهروندان در کشور عقب هستیم و به لحاظ برخی تصمیمات بالادستی، در حال حاضر نمی‌توان به این امر ورود پیدا کرد. در حال حاضر جمعیت روستایی و شهری ما بالعکس شده است؛ به گونه‌ای که در گذشته جمعیت شهری ۳۰ درصد و جمعیت روستایی ۷۰ درصد بوده است؛ اما اکنون این آمار در حال تغییر است.

پشت ‌بام فروشی در مشهد واقعیت است

  احسان قیطاقی قائم مقام اسبق شهرداری منطقه ۲ مشهد در این‌باره می‌گوید: معضل فروش بام یا همان پشت‌ بام فروشی حدود سه سال است پیش در تهران آغاز شده و در حال فراگیری به دیگر کلان‌شهرهای کشور است. متاسفانه این موضوع به خاطر بی‌توجهی به شهرهای دیگری مانند مشهد و اصفهان نیز رسیده و در حال حاضر مشکل‌ساز شده است.

این کارشناس ارشد مدیریت اجرایی می‌افزاید:‌ پشت ‌بام فروشی به دو طریق انجام می‌شود: نخست از طریق فروش یا اجاره کانکس و دوم به واسطه ساخت خانه‌های نیم طبقاتی که این خانه‌ها معمولا با سازه‌های غیرمستحکم و با روش‌های غیراصولی ساخته شده و در دراز مدت به‌ویژه هنگام زلزله خطرات جبران ناپذیری در پی خواهند داشت.

مقصر اصلی شهرداری تهران است

قیطاقی خاطرنشان می‌کند:‌ اکنون با وجودی که پشت بام فروشی در تهران در حال گسترش است و حتی در فضای مجازی نیز درباره این موضوع صحبت زیادی می‌شود. متاسفانه شهردار تهران نسبت به این پدیده اظهار بی‌اطلاعی کرده‌ و گفته است: «در صورت تحقیق و مشاهده چنین اتفاقی با آن برخورد جدی خواهیم کرد.» 

قیطاقی ادامه می‌دهد:‌ در پاسخ به این ادعا باید گفت که مسبب فراگیر شدن پشت بام فروشی در شهرهای کوچک، نادیده گرفتن این موضوع در تهران بوده است. طی تحقیقات بنده در منطقه ۴ تهران به علت عدم توانایی مالی، افراد زیادی به اجاره و یا رهن پشت بام‌ها روی آورده‌اند. همچنین این مکان‌ها به سکونتگاهی برای مهاجرین، کارگران فصلی و متاسفانه مرکز موقتی بزهکاری تبدیل شده است.  

نیازی به پشت بام فروشی در مشهد نداریم

مدیر پروژه رودپارک مشهد می‌گوید: بررسی‌ها نشان می‌دهد که یکی از دلایل عمده پشت بام فروشی کمبود زمین برای ساخت‌وساز است. ما در مشهد اما هنوز اراضی قابل توجه زیادی برای ساختمان‌سازی در حاشیه شهر داریم، منتها تاکنون طرحی برای آن‌ها ارائه نشده است.  متاسفانه گزارش‌ها نشان می‌دهد که پشت بام نشینی در خیابان طبرسی و سیدی آغاز شده و حتی خبرهایی از انجام این کار در بلوار جانباز مشهد نیز به گوش رسیده است!  

این کارشناس حقوق قضائی می‌افزاید: به نظر می‌رسد که مسئولین مربوطه باید به زودی وارد عمل شده و از گسترش بیشتر این پدیده آسیب‌زا جلوگیری کنند، زیرا افرادی که در پشت بام‌ها زندگی می‌کنند با پرداخت مبالغ ناچیزی توقع استفاده از مشاعات ساختمان را دارند و با مخالفت همسایگان خود مواجه خواهند شد. از طرفی این ساختمان‌ها معمولا با مشکلاتی نظیر عدم گرفتن پروانه کار روبه‌رو می‌شوند.  تحقیقات نشان می‌دهد که به تازگی دعاوی حقوقی زیادی درباره این معظل در دادگاه‌ها در حال بررسی است.

بررسی طرح تفصیلی حاشیه نشینی در مشهد

قیطاقی ادامه می‌دهد:‌ در حال حاضر لازم است مدیریت شهری، مسئولین مربوطه و دفتر استانداری مشهد مقدس طرح تفصیلی حاشیه‌نشینی در مشهد را به جریان بیندازند و از زمین‌های حاشیه شهر استفاده لازم  را به عمل آورد.  

قائم مقام اسبق شهرداری منطقه ۲ مشهد در خاتمه خاطر نشان می‌کند:‌ رواج پدیده پشت‌بام‌نشینی در منطقه پنجتن، بلوار طوس و طبرسی باعث بروز مشکلات زیادی حقوقی و قضائی شده است که مهم‌ترین آن‌ها عدم داشتن گواهی پایان‌کار و میدانگاهی برای جولان دلالان و ادامه فعالیت خرید ‌و فروش‌های غیرقانونی است. امیدوارم شهروندان با هوشمندی در مقابل این فروشندگان غیرقانونی بایستند، چرا که کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری به زودی با پشت بام فروشی و ساخت‌وسازهای غیراصولی برخورد خواهد کرد.  از همه مهم‌تر رواج این پدیده مشکلات  مالی و جانی متعددی را برای شهروندان به بار خواهد آورد.

خرید و فروش پشت بام وجاهت قانونی ندارد

محمد علیزاده کارشناس مسکن پیرامون موضوع پشت بام‌فروشی می‌گوید: در یکسال گذشته با افزایش بی رویه قیمت مسکن و نیز کاهش قدرت خرید در اقشار دهک های متوسط به پایین؛ موضوع پشت بام فروشی در برخی مناطق شهر مشهد باب شده است. البته وقتی می‌گوییم پشت بام فروشی بیشتر منظور فروش کانکس‌ها و اتاقک‌هایی است که در پشت بام خانه‌های اکثرا قولنامه‌ای و بدون مجوز و پایانکار مستقر شده است. مشتری این  اتاقک‌ها یا کانکس‌های پیش ساخته  اکثرا افراد مجرد یا زوج‌های سالخورده‌ای است که توانایی خرید خانه یا رهن خانه را ندارند.

علیزاده ادامه می‌دهد: بسیاری از مشاوران املاک در این حوزه اقدام به نمایش فایل به مشتری نمی‌کنند چون از تبعات این مدل فروش پشت بام که اساسا پایه و وجاهت قانونی ندارد آگاه هستند. در بسیاری موارد سازنده‌ها با توافق قبلی با خریدار یا از طریق آگهی در شبکه‌های اجتماعی اقدام به فروش واحد خود در پشت بام می‌نماید.

ورود شهرداری ضروری است

این کارشناس حوزه مسکن می افزاید: اصولا این واحدهای پیش ساخته یا بنا شده در پشت بام به دلیل برخورداری از خدمات آب و برق و گاز به صورت انشعابی وغیراستاندارد از امنیت و آسایش خوبی برخوردار نیستند. همچنین در مجتمع‌ها بسیاری از مالکان به دلایل امنیتی حاضر به قبول این مدل ساکنین نیستند زیرا اصولا خریداران این مدل از خانه‌ها فارغ از عدم توانایی مالی؛ دارای حواشی منحصر به خود هستند.

علیزاده در پاسخ به راهکار موجود در مقابله با این گونه  معاملات معتقد است: اگر ساز و کار نظارتی شهرداری و دیگر دستگاه‌های خدمات عمومی مرتبط در هنگام ساخت بیشتر شود و موضوع لزوم دریافت پایانکار اجباری شده و جلوی ساخت و سازهای غیراصولی و غیرمجاز به جد گرفته شود، مسلما امکان ساخت و فروش این اتاقک‌ها و کانکس‌ها بر پشت بام منازل مقدور نخواهد بود.

منبع: تسنیم

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.