علی محمد مودب

  • ادبیات و تحقیقات اضطراری
  • با چه کسانی مشورت کنیم؟

علی محمد
  • بی‌خیالِ اختراع دوباره بعضی چرخ‌ها

    کلیدها

    بی‌خیالِ اختراع دوباره بعضی چرخ‌ها

    «نهصد و هفتاد و شش روز در پس‌کوچه‌های» اروپا کتاب خوبی بود. «محمد دلاوری» در این کتاب به جزئیاتی از زندگی مردمان اروپا پرداخته است که بسیار به کار ما ایرانی‌ها می‌آید. به هر حال از غرب، گزیر و گریزی نیست هر چند که در غرب خبری نیست.

  • دو قطبی اجتماعی

    یادداشت

    دو قطبی اجتماعی

    گرفتــاران، برخی گرفتار عجب و خود بزرگ بینی‌اند و برخی هم گرفتار بزرگ دیدن دیگران هســتند. کســی که خیلی خود را بزرگ میبیند دیگــران برایش کوچک می‌شــوند و آنها را حداقــل در مقام نظر و در خلــوت ذهنیت خودش تحقیر میکند.

  • فلسفه سیاهِ مطالب زرد

    کلیدها

    فلسفه سیاهِ مطالب زرد

    نمی‌دانم چقدر دنبال کننده مطالب گروه‌ها و کانال‌ها و صفحه‌های زرد در شبکه‌های اجتماعی هستید. با اینکه این طور کانال‌ها مرا عصبی می‌کنند، ولی بخش ثابت مطالعات من هستند. مطالب زرد شادی بخش و مفرح هستند.

  • درباره مسئولیت و قدرت

    درباره مسئولیت و قدرت

     همه ما فکر میکنیم فقط کســی که امکانات و قدرت دارد، مسئولیت دارد. ما خودمان را حق به جانب می‌دانیم، چرا که خیلی چیزها را گردن محیــط می‌اندازیم و ضعف‌های خودمان را این طوری توجیه می‌کنیم؛ بنابراین ما آدم‌های مظلومی هستیم که به خاطر دلایل متعددی ضعیف مانده‌ایم و طبعاً مسئولیت خیلی چیزها گردن ما نیست!

  • این طوری عمل کنیم

    کلیدها/

    این طوری عمل کنیم

    روزهای دانشجویی دوستی داشتم که نمی‌توانست در یک روز با بیشتر از یک کار جدی درگیر شود. کاری جدی که می‌گویم منظورم این است که کاری غیر از کارهای روزمره مثل کلاس رفتن و غذا خوردن و نماز خواندن و این طور چیزها...

  • برنامه نوشتن

    برنامه نوشتن

    ما نیاز به ارزیابی و داوری داریم، چه در مورد خودمان و چه در مورد دیگران این نیاز جدی است. مدام همه جا می‌گویند داوری نکنید در حالی که انسان بدون داوری نمی‌تواند انسان باشد.

  • خودآموز فوری خودشناسی؛ گام چهارم: رؤیاها و الهامات 

    خودآموز فوری خودشناسی؛ گام چهارم: رؤیاها و الهامات 

    اگر چه در فقه ما، رؤیا ملاک عمل نیست و حجیت شرعی ندارد اما این قدر هست که حضرت ابراهیم(ع) به عنوان پدر ادیان در سلوک پیامبرانه خود بسیار با رؤیاهای صادقه سر و کار دارند و مهم‌ترین امتحان‌های ایشان در مسیر نبوت و امامت با رؤیاها گره می‌خورد.

  • خودآموز فوری خودشناسی؛ گام سوم: صفات

    خودآموز فوری خودشناسی؛ گام سوم: صفات

    سالی یکی دو بار  حداقل باید یک کارنامه جامع از خودمان تهیه کنیم و ریز به ریز سرفصل های این کارنامه و نمرات خودمان را مبنای عمل در سال پیش رو قرار دهیم و به ویرایش صفات خودمان اقدام کنیم.

  • خودآموز فوری خودشناسی؛ گام دوم: عادت‌ها 

    خودآموز فوری خودشناسی؛ گام دوم: عادت‌ها 

    کم هستند کسانی که توفیق دارند برای شناخت خود، سلوک ویژه‌ای داشته باشند. ما آدم‌های معمولی همین خیابان‌هاییم و خیال هم نمی‌کنیم که بتوانیم سلمان فارسی و ناصر خسرو قبادیانی بشویم؛ اما ما هم می‌توانیم با قدری دقت در خودشناسی، ریزبافت زندگی مان را طوری طراحی کنیم که آخر کار، روزمرگی‌ها ما را نابود نکند.

  • خودآموز فوری خودشناسی؛ گام اول زبان      

    خودآموز فوری خودشناسی؛ گام اول زبان      

    گام اول خودشناسی دقت بر زبانی است که به کار می‌بریم و مفردات و کلماتی که دوستشان می‌داریم یا حساسیت و نفرت ما را بر می‌انگیزند و در مجموع در هر اتفاقی در تعامل ما، کلمات و جملات می‌تواند دستگیره ما برای رفتن به هزارتوهای نهان خودمان باشد. 

  • الاکلنگ مشهورها و مشهورات  

    الاکلنگ مشهورها و مشهورات  

    انسان در هر بحرانی میل عجیبی به خود تخریبی دارد که باید این میل را بشناسد و اجازه ندهد این میل بحران را تشدید کند؛ اما سلبریتی‌های ما خودشان را با رصد و بازی با همین امیال و اهوا ساخته‌اند.

  • جشن یلدا راهبردی برای همه زمستان‌ها       

    جشن یلدا راهبردی برای همه زمستان‌ها       

    زمستان با امکانات قدیم یک تهدید جدی برای زندگی بود و دور هم بودن و کنار هم نشستن بهترین تدبیر برای اینکه آدم‌ها با روحیه و با ایجاد حس همدلی و یاریگری به نبرد این بحران بروند و مطمئن باشند که می‌توانند از این خوان دشوار تغییرات فصلی به یاری هم بگذرند. 

  • چهار فصل در جشنواره انار    

    چهار فصل در جشنواره انار    

    درست است که این حرف‌ها به نظر غریب می‌آیند و نمی‌شود که مردم به راحتی به این نگاه برسند که ازدحام خیابان را با همان نگاه ازدحام جشنواره ببینند، اما ما اگر بخواهیم می‌توانیم خودمان به این حال برسیم که به قول معروف جور دیگر ببینیم.

  • لذات تمدن‌ساز     

    لذات تمدن‌ساز     

    اگر می‌خواهیم همه چیزمان درست بشود باید اول از همه یاد بگیریم هر کاری را چطور با لذت یاد بگیریم و با لذت یاد بدهیم. مدارس و آزمایشگاه‌ها و آموزشگاه‌های آزاد باید شادترین مراکز تمدنی ما باشند. هر فرایندی باید برای همه نیروهای درگیر در آن فرایند فرح بخش باشد.

  • درباره راه رفتن 

    درباره راه رفتن 

    هوش و خلاقیت ما مهم‌ترین ابزار قدرت ماست ولی به خاطر بی‌توجهی، در مرحله شناسایی و جمع‌آوری اطلاعات کم می‌گذاریم و در نتیجه در نهایت هم کم می‌آوریم و بازی را به کسی که بیشتر توجه کرده است می‌بازیم.

  • ویرایش تصویرهای ذهنی 

    ویرایش تصویرهای ذهنی 

    متأسفانه تصویرهای ذهنی مردم ما از یک رابطه عاشقانه موفق، قابل جست‌وجو نیستند ولی می‌توانید با یک جست‌وجو در اینترنت به خیلی چیزها برسید، دختر و پسری که لب دریا، دست در دست هم ایستاده‌اند و به غروبی زیبا می‌نگرند یا درقایقی کنار هم نشسته‌اند و مبهوت گلی کوچکند.

  • عاقبت یا آینده؟

    عاقبت یا آینده؟

    عاقبت اندیشی ما را چنان بار می‌آورد که آینده در تسخیر ما خواهد بود و هیچ هراسی نمی‌تواند ما را منفعل کند، اما آنچه به عنوان آینده‌نگری می‌شناسیم می‌تواند ما را بترساند یا به طمع بیندازد. 

  • بودن تا آخرین لحظه 

    بودن تا آخرین لحظه 

    شاعری که شعرش به مهم‌ترین ویژگی هویتی او تبدیل شده باشد حتماً اختلال هویتی دارد!‌ همین طور فوتبالیستی که در خواب هم خودش را فقط در حال شوت زدن می‌بیند، قدری از مرحله پرت است.

  • توجه... توجه!   

    توجه... توجه!   

    خنده دار است که پس از این انقلاب‌ها و حوادث، یک شبکه تلویزیونی سعودی-فارسی، موفق می‌شود به ضرب توپخانه نوستالژی و «یادش بخیر»ها به علاوه اندکی قر و غمزه، نام رضاخان را در دهان بخشی از جوانان ما بیندازد.

  • در ستایش جشن‌های کوچک خانوادگی 

    در ستایش جشن‌های کوچک خانوادگی 

    هیچ چیز جایگزین معجزه‌های طبیعت نمی‌تواند باشد. ما باید در همین شهرها تا می‌توانیم گلدان و بوته نگهداری کنیم و همین آپارتمان‌های اجاره‌ای را سبز نگه داریم و جمعه‌ها به در و دشت برویم.

  • در مذمت استادان شاگرد پرور! 

    در مذمت استادان شاگرد پرور! 

    قطعاً منت استاد بودن و یاددادن از آن منت‌های مزخرف است. برای آموختن در عالم ده‌ها دکان هست و هر بنده خدایی از یک بنده خدایی چیز یاد می‌گیرد.

  • خانم دکتر! هشتگ METOO را دنبال کنید 

    خانم دکتر! هشتگ METOO را دنبال کنید 

    کفریات را در حریر مشاوره می‌پیچید و به ضرب چماق رسمیت آنتن ملی در حلق این مردم فرو می‌کنید. حذف دین و حذف معنای حلال و حرام از روابط بین دو جنس و تعریف انواع دوستی‌های حلال بین دو جنس خیانت به این خاک است.

  • خوبی و بدی در رسانه  

    خوبی و بدی در رسانه  

    بدی‌ها و ذکر بدی‌ها اگر غالب فضاهای سرگرمی را در اختیار بگیرند و رنگ غالب سرگرمی‌ها باشند عاقبت خوبی در انتظار جامعه ما نخواهد بود.

  • آزاد کردن خود 

    آزاد کردن خود 

    پذیرفتن آنچه تغییرش در توان ما نیست قدرت است و کم قدرتی هم نیست. وقتی این اتفاق بیفتد توان ما آزاد می‌شود و همت ما صرف چیزی می‌شود که در توان ماست.

  • همین حالا شروع کنید!  

    همین حالا شروع کنید!  

    درست نیست که یک آدم پیر کودکانه رفتار کند اما باید همیشه ساعتی را برای کودکانه‌هایش بگذارد، ساعتی را برای نوجوانانه‌ها و ساعتی را هم برای دغدغه‌های بزرگ‌ترش.

  • نبرد با لشکرهای خیال

    نبرد با لشکرهای خیال

    لازم نیست مراحل عبور از پل صراط را برای بچه‌ها شرح بدهیم بلکه همین که فرشته‌ها در دنیا هستند و روی شانه‌های ما نشسته‌اند، اگر با دقت‌های مناسب به بچه‌ها ارائه شود خیلی کارآمد است.

  • ایفل‌های ناشناخته ما! 

    ایفل‌های ناشناخته ما! 

    چند روز پیش در لایو اینستای نویسنده‌ای، خیابان شانزه لیزه را دیدم و آن بنده خدا با بهت می‌گفت که شانزه لیزه شانزه لیزه که می‌گویند همین بود!؟ تکرار و تکرار و تکرار معجزه می‌کند.

  • انقراض الگوی مادری   

    انقراض الگوی مادری   

    طراحی‌های کلان اجتماع ما بسیار وحشیانه و نسنجیده در حال مدرن شدن هستند و این وضعیت، بسیاری بحران‌ها را برای ما به میراث گذاشته است. اما در سطح خُرد مسئله، سیمای مادر می‌تواند در نظام آموزشی و رسانه‌ای بازسازی شود.