در روزهای گذشته خبری منتشر شده مبنی بر درخواست ناشران ۱۳ کشور برای ترجمه اثری در مورد سردار شهید قاسم سلیمانی. مجید جعفری اقدم مدیر انتشارات و آژانس ادبی پل در گفتگو با برنامه رادیویی تقاطع فرهنگ که از شبکه رادیویی فرهنگ پخش شده، گفته است: پس از شهادت سردار سلیمانی، تعدادی از ناشران و آژانس‌های ادبی دنیا که با ما در ارتباط هستند، از ما پرسیدند آیا اثری در ایران هست که ایشان را به‌صورت کامل معرفی کند؟

ناشران در انتشار خاطرات «حاج قاسم» عجله نکنند!

طبق گفته این ناشرکشورهای ترکیه، مصر، الجزایر، آذربایجان، صربستان، انگلیس، آمریکا، سوریه، لبنان، قزاقستان، گرجستان، ایتالیا و فرانسه از ایران خواسته‌اند کتابی درباره شهید سلیمانی به آن ها معرفی شود تا بتوانند این کتاب را ترجمه کنند.

جعفری در ادامه این خبر گفته است: بعد از بررسی آثار موجود در بازار کتاب، به این نتیجه رسیده در حال حاضر کتاب جامعی که همه ابعاد زندگی سردار سلیمانی را در بر بگیرد، وجود ندارد.

چرا اثر جامعی درمورد سردار سلیمانی نوشته نشده است؟

با توجه به اینکه سردار شهید سلیمانی همه این سال ها به شکل تک‌خال نظامی ایران و یک سیبل معرفی شده اما اثر مکتوبی که بتواند به عنوان یک اثر جامع برای شناخت او به دنیا معرفی شود، وجود ندارد.

پیرامون این مساله با حمید خلیلی مدیر انتشارات شهید کاظمی که سال هاست در حوزه انتشار تاریخ شفاهی رزمندگان، فرماندهان و سرداران جنگ فعالیت می کند، گفتگو کردیم. خلیلی همان ابتدا در پاسخ به پرسش ما می گوید: نوشته نشدن اثر جامع درمورد شهید سلیمانی به چند دلیل اتفاق نیفتاده است که مهم ترین آن حضور سردار در جبهه های متعدد  است. او توضیح می دهد: بیشتر سال های زندگی شهید سلیمانی در جبهه ها گذشت و همین باعث می شد نتواند روی این مساله تمرکز کند. علاوه بر این موقعیت ایشان و مسایل امنیتی باعث می شد نتواند براحتی از خاطراتش صحبت کند.

مدیر انتشارات شهید کاظمی اخلاص و علاقه به گمنامی را دلیل دیگر نوشته نشدن خاطرات سردار سلیمانی می داند و تصریح می کند: سردار و بسیاری از فرماندهان دیگر که خاطراتشان ثبت نشده در زمان حیات شان ملاحظاتی دارند، اخلاص آن ها اجازه نمی دهد از اقدامات موثر شان صحبت کنند در حالی که می بینیم  ژنرال ها و فرماندهان جنگش کشورهای دیگر علاقه داشتند فتوحات شان را اعلام کنند و به همه نشان دهند.

ناشران در نوشتن خاطرات سردار عجله نکنند!

خلیلی معتقد است با توجه به فضایی که بعد از شهادت سردار سلیمانی در کشور بوجود آمد بسیاری از ناشران برای نوشتن کتاب ایشان اقدام خواهند کرد. مدیر نشر شهید کاظمی با بیان اینکه مطالبه کشورهای دیگر نباید ما را هول کند که اثر ضعیفی ارایه دهیم، همه ناشران را در این مورد خاص به تامل و صبوری دعوت می کند و تاکید می کند: تولیدات شال های گذشته نشان می دهد، تولید اثر آسان است اما برای سردار نباید کار ضعیف تولید شود چون ایشان شناسنامه مقاومت و دفاع مقدس ایران معرفی شده اند و ارایه اثر ضعیف همه سال های دفاع و مقاومت ما را زیر سوال می برد.  

این ناشر برای نوشتن اثر جامع و کامل درمورد شهید سلیمانی، پیشنهاد می دهد وزارت ارشاد وارد گود شود و کارگروهی متشکل از  ناشران مطرح و حرفه ای، نویسندگان، خانواده شهید و  همرزمان تشکیل دهد تا به همه ابعاد ایشان پرداخته شود چون ابعاد زندگی شهید سلیمانی بسیار گسترده است.  

او می گوید: غیر از مطالبه کشورهای دیگر، حتما نسل جوان امروز می خواهد او را بشناسد تا متوجه شود چرا در تشییع و تدفین پیکر مطهر ایشان آن حماسه اتفاق افتاد آیا اثری سست و ناقص می تواند پاسخ گوی سوالان نسل پرسشگر امروز باشد!؟  

خلیلی همچنین توصیه می کند در شرایط فعلی همه دوستان و همرزمان شهید سلیمانی حتی آن هایی که فقط یکبار او را دیده اند، خاطرات دیدارها را بنویسند و آن ها را ثبت کنند.  

نوشتن از رفاقت های «حاج قاسم» برای نسل امروز

مدیر نشر شهید کاظمی در پاسخ به این پرسش که آیا این نشر برای نوشتن اثری جامع با موضوع شهید قاسمی اقدام خواهد کرد، می گوید: با توجه به رفاقتی که میان شهید کاظمی و سردار سلیمانی وجود داشته قطعا به این مساله فکر می کنم و به نهادهای مرتبط هم اعلام آمادگی کرده ام اما برای انجام این کار عجله نمی کنیم و با بکارگیری نویسنده ها و مصاحبه گرهای متعدد و بررسی جوانب وارد عمل می شویم چون هم خانواده و همرزمان ایشان داغدار هستند و هم باید به همه فیلم ها و دست نوشته هایی که از ایشان وجود دارد، پرداخته شود. ضمن اینکه اگر ببینیم نشری مثل نشر سوره مهر برای نوشتن این خاطرات اقدام می کند، ما وارد این حوزه، نمی شویم.

خلیلی در پایان گفت:  نظر من این بود که با توجه به علاقه ایشان به مشارکت در نوشتن اثر شهید کاظمی که با شهادتشان محقق نشد، حالا اثری بنویسیم با محوریت هر دو شهید و در آن به دوستی این دو تاکید کنیم تا الگویی از رفاقت برای نسلی ارایه دهیم که به مساله «دوستی» و «رفاقت» توجه ویژه ای دارد.

برچسب‌ها