۱۸ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۷
کد خبر: 707212

یادداشت/

افزایش یارانه روستایی و جلوگیری از حاشیه نشینی

میثم موسایی، اقتصاددان و عضو هیئت‌علمی دانشکده علوم‌اجتماعی دانشگاه تهران

حذف سه دهک یارانه‌ای صاحب درآمد بارها و بارها از سوی دولت عنوان شده، اما این موضوع هیچ‌گاه روند عملیاتی و واقعی به خود نگرفته است.

قدس آنلاین: حذف سه دهک یارانه‌ای صاحب درآمد بارها و بارها از سوی دولت عنوان شده، اما این موضوع هیچ‌گاه روند عملیاتی و واقعی به خود نگرفته است. در حالی که از همان ابتدای امر باید هیچ ثروتمندی یارانه دریافت نمی‌کرد و یارانه به صورت مستقیم به خانوارهایی که شغل ندارند، سرپرستان زن خانوار یا معلولان و روستاییان نیازمند، داده می‌شد. یارانه‌ای که به شهرنشینان دارای درآمد داده می‌شود به مثابه فقیرتر کردن جمعیتی است که برای یافتن یک لقمه نان راهی شهرهای مختلف کشور می‌شوند تا کاری برای امرارمعاش پیدا کنند. روستاییانی که از یارانه‌های خاص خود محروم هستند، روستاییانی که برای کشاورزی و دامداری به آن‌ها یارانه داده نمی‌شود و راه کلانشهرها را در پیش می‌گیرند و با افزایش حاشیه‌نشینی، تبعات مختلفی بر پیکره اقتصاد روستایی، کشاورزی و دامداری کشور وارد می‌کنند. از سوی دیگر حاشیه‌نشینی پیامدهای اجتماعی و فرهنگی مختلفی به دلیل احاطه شدن در فقر اقتصادی به دنبال دارد. از این جهت بهتر است دولت با شناسایی روستاییان نیازمند به یارانه و حمایت از آن‌ها، موضوع اشتغال روستاها را موردنظر قرار دهد تا با تزریق یارانه دهک‌های برخوردار شهری به روستاییان نیازمند، تولید موادغذایی و خودکفایی در تولید موادغذایی را به دست روستاییان به منصه ظهور برساند.

حمایت از روستاییان و ارائه یارانه‌های لازم به این قشر زحمتکش به معنای حمایت از تولید مواد لازم برای کارخانجات بزرگ و بسترسازی برای امنیت‌غذایی کشور است. در حالی که دولت قبلی و دولت کنونی به جای چنین حمایتی، یارانه‌ها را به افراد پردرآمدی می‌دهند که ماهیانه میلیون‌ها تومان حقوق و پاداش دریافت می‌کنند.

بی‌توجهی به حمایت‌های یارانه‌ای متفاوت از روستاهای کشور به معنای بی‌توجهی به اقتصاد بزرگ روستایی است که دامنه آن حوزه‌های مختلف اجتماعی و اقتصادی کشور را پوشش می‌دهد.

دولت باید شرایط پرداخت یارانه را به دهک‌های مختلف جامعه تغییر دهد، یعنی به جای پرداخت یارانه به گروه‌های مختلف جامعه، یارانه نقدی و سبدهای حمایتی معیشتی را خاص زنان سرپرست خانوار، سربازان متأهل و خانوارهای فقیر و کشاورز روستایی کند. دانشجویان متأهلی که کاری پیدا نمی‌کنند باید مشمولان واقعی دریافت یارانه باشند، نه کارمندانی که حقوق و درآمدهای بالا دریافت می‌کنند. متأسفانه ۳هزار میلیارد تومان از یارانه‌ای که دولت در حال حاضر پرداخت می‌کند به دست گروه‌هایی می‌رسد که اصلاً نیازی به دریافت یارانه ندارند. این حاتم‌بخشی‌های دولت به ضرر منافع اقتصادی کشور است و تداوم آن، افزایش حاشیه‌نشینی و فقر گسترده را در کشور به دنبال خواهد داشت.

انتهای پیام/

برچسب‌ها