به گزارش قدس خراسان،رئیس و پژوهشگر مرکز پژوهشی آب و محیطزیست شرق گفت: اگرچه در خراسان رضوی بیشترین تکیه ما بر منابع آبی زیرزمینی است اما تجدیدپذیری آب در این استان بسیار کم و در حد صفر است.
میثم مجیدی با بیان اینکه برداشت از منابع زیرزمینی آب در استان بیشتر از ورودی است، گفت: خراسان رضوی به لحاظ منابع آبی وضعیت خوبی ندارد، به طوری که به جز یک دشت استان، وضعیت سایر دشتهای خراسان رضوی بحرانی است.
وی با اشاره به اینکه طی سالهای اخیر خشکسالیها و تغییرات اقلیمی به وضع موجود فشار مضاعف آورده است، اظهار کرد: شهرهایی مانند مشهد، کاشمر و... با بحران منابع آبی مواجهاند.
رئیس و پژوهشگر مرکز پژوهشی آب و محیطزیست شرق در خصوص وضعیت هدر رفت آب گفت: مهمتر از فرسوده بودن شبکههای توزیع و برداشتهای بخش کشاورزی، برداشتهای نامتناسبی است که از منابع داریم.
وی بیان کرد: روند فزاینده برداشتها به تدریج، به منابع فشار بسیاری وارد کرده است که این برداشتها بیشتر از توان آبخوانها بوده است، البته در قبال برداشتی که انجام میدهیم بهرهوری مناسبی هم نداریم.
مجیدی با اشاره به بهرهوری پائین در تمامی بخشها از جمله کشاورزی، شبکههای شرب و بهداشت تصریح کرد: بخشی از آب اصلاً وارد شبکه شهری نمیشود و حدود ۴۰ درصد نیز در مسیر از بین رفته و هدر رفت دارد.
وی همچنین به بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: نیاز بخش کشاورزی ازنظر سطح زیر کشت بسیار فراتر از منابع در اختیار است. از سویی در شهرستانهایی که خرده مالک هستند مدیریت آب و راندمان پائین است.
این پژوهشگر حوزه آب گفت: هرچند برای کنترل هدر رفت آب راهکارهای بسیاری وجود دارد اما اگر بخواهیم کاری انجام دهیم باید هر چه سریعتر در تمامی بخشها اقدام شود البته همین الان هم برای انجام هر اقدامی دیر شده ولی میشود کاری کرد که وضعیت از این بدتر نشود.
وی استفاده از فنآوریهای نوین را برای بهینهسازی مصرف آب امکانپذیر دانست و افزود: بدون شک فنآوریهای نوین میتواند به بهبود شرایط کمک کند اما اگر همه بخشها یکسان دیده نشوند اتفاق خاصی نخواهد افتاد.
مجیدی تأکید کرد: در مرحله اول باید برداشتها متناسب با مقدار منبعی باشد که داریم، سپس باید به بخشهایی که آب اختصاص میدهیم با فنآوری و ارتقاء سطح دانش فنی و کاربردی بهرهبرداران آن بخش با فرهنگسازی و احساس مسئولیت ایجاد کردن، بهرهوری را افزایش داد.
رئیس و پژوهشگر مرکز پژوهشی آب و محیطزیست شرق با بیان اینکه باید ضمن تلاش برای کم برداشت کردن، از همان میزانی هم که برداشت میکنیم بیشتری بهرهوری را داشته باشیم، گفت: تمامی دنیا به سمت کاهش مصرف و افزایش بهرهوری رفته و ما هم راهکار دیگری جز این نداریم.
وی افزود: اغلب افراد جامعه فکر میکنند در تأمین آب مشکلی نداریم ازاینرو کنترل و مدیریتی در مصرف ندارند، اما وقتی متوجه بحران خواهیم شد که زیر پایمان بهیکباره خالی شود.
۲۳ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۸:۳۵
کد خبر: ۱۰۵۵۷۴۱
رئیس و پژوهشگر مرکز پژوهشی آب و محیطزیست شرق گفت: در خراسان رضوی بیشترین تکیه ما بر منابع آبی زیرزمینی است و تجدیدپذیری آب در این استان بسیار کم و در حد صفر است.

زمان مطالعه: ۲ دقیقه
منبع: خبرگزاری ایسنا
نظر شما