نخستین مرکز طب تسکینی یا هاسپیس (Hospice) کشور توسط پروفسور سیدرضا خطیب جراح ایرانی مغز و اعصاب مقیم آمریکا و همسرش «جورجیا خطیب» مهر پارسال در مشهد بهره برداری اما تجهیز و تکمیل وسایل پزشکی مورد نیاز آن به چند ماه بعد موکول شد.

گره یک میلیارد تومانی نخستین مرکز طب تسکینی ایران در مشهد

 اکنون که حدود یک سال از آن زمان می گذرد نخستین مرکز طب تسکینی ایران در مشهد ویژه نگهداری و ارایه خدمات به بیماران بی درمان، به علت کارشکنی دولت آمریکا غیرفعال است و در انتظار تکمیل تجهیزات پزشکی بسر می برد.

مراکز هاسپیس با هدف پرستاری و مراقبت از بیماران بی درمان یا لاعلاج برای نخستین بار سال ۱۹۷۰ میلادی توسط دکتر سیسلی ساندرز در لندن پایه گذاری شد و پس از آن در دیگر کشورها نیز گسترش یافت.
پروفسور خطیب پیشتر در آیین راه اندازی نخستین هاسپیس کشور در مشهد گفت که بنیاد و کلینیک خیریه خطیب به مدت ۱۳ سال در شهر مقدس مشهد در حال خدمتگزاری به زائران و مجاوران نیازمند حضرت رضا(ع) است.
وی افزود: دوست داشتم با راه اندازی نخستین هاسپیس ایران به هموطنانم خدمتی کرده باشم که خوشبختانه با حمایت دولت جمهوری اسلامی ایران موفق به دریافت مجوز ایجاد آن شدم.
استاندار خراسان رضوی که به تازگی از مرکز غیرفعال طب تسکینی بازدید کرد نیز گفت: فعالیت بنیاد خیریه خطیب و اقدام های پروفسور خطیب کاری نیکو و خیری ماندگار است که سلامت روحی و روانی بیماران بدون درمان و خانواده هایشان را به دنبال دارد.
علیرضا رشیدیان افزود: امیدواریم هر چه زودتر با رفع مشکلات مرکز طب تسکینی که یکی از ضرورت های حوزه سلامت است بازگشایی شود زیرا این دسته از بیماران دچار شرایط سختی هستند و فعالیت مراکز این چنینی در کاهش فشارها و مسایل بیماران بدون درمان و خانواده هایشان نقش بسزایی دارد.

* آمریکا حساب پروفسور خطیب را بست
مدیرعامل بنیاد خیریه خطیب در مشهد به خبرنگار ایرنا گفت: در ابتدا بنا بود تجهیزات پزشکی مورد نیاز هاسپیس مشهد از آمریکا ارسال شود اما به علت مشکلات گوناگون تصمیم گرفتیم این تجهیزات در داخل ایران خریداری شود اما اکنون با مشکل تبادل پول مواجه شده ایم.
احمد خطیب افزود: مشکل اصلی، نبود امکان انتقال پول از آمریکا به ایران است زیرا دولت آمریکا اجازه این انتقال را نمی دهد و حتی حساب بانکی پروفسور خطیب را بسته است.
وی گفت: اکنون پیگیری ها برای رفع این مشکل از سوی وکیل پروفسور خطیب در حال انجام است.
او در ادامه اظهار داشت: مرکز طب تسکینی(هاسپیس) مشهد که نخستین نمونه کشوری است در زمینی به گستره چهار هزار مترمربع با هزینه ۱۰۰ میلیارد ریال توسط پروفسور خطیب و بنیاد خیریه خطیب ساخته شده است.
وی که برادر پروفسور خطیب است، افزود: ساختمان هاسپیس مشهد مهر پارسال با حضور مسئولان عالی رتبه راه اندازی شد و بنا بود پس از چند ماه تجهیزات پزشکی مورد نیاز آن خریداری شود اما به علت چالش های تبادلات مالی با مشکل مواجه شده است.
مدیرعامل بنیاد خیریه خطیب ادامه داد: مراکز هاسپیس که به طور خاص در کشورهای پیشرفته دایر هستند ویژه نگهداری و ارایه خدمات به بیماران بدون درمان است.
در این مراکز تمام بیماران بدون درمان و با دردهای مزمن مانند بیماران سرطانی، سکته مغزی و قلبی حاد زیر پوشش خدمات درمانی، مشاوره ای و حمایت های روحی و روانی قرار می گیرند.
وی گفت: به طور کلی ۹۰ درصد این خدمات در منزل بیمار قابل ارایه است اما در صورت نیاز و وخیم بودن حال بیمار خدمات از طریق بستری در مراکز طب تسکینی نیز ارایه می شود.
خطیب تعداد تخت های بستری در مرکز هاسپیس مشهد را ۳۰ دستگاه اعلام و بیان کرد: این مرکز قابلیت توسعه تا ۵۰ تخت را دارد و با رفع مشکلات تبادلات مالی و یا حمایت هایی که نهادهای مرتبط می توانند داشته باشند این مرکز آماده پذیرش بیماران خواهد شد.

** پیگیری رفع مشکلات
رئیس مجمع خیران سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: اعتبارات و بودجه نهادهای دولتی در حوزه سلامت مشخص است و تجهیز و توسعه مراکز درمانی خیریه از طریق خیران و بخش خصوصی دنبال می شود.
دکتر مرتضی احتشام فر افزود: مرکز هاسپیس مشهد که نخستین مرکز نگهداری بیماران لاعلاج در کشور است یکی از ملزومات در راستای مراقبت از این بیماران می باشد لذا رفع مشکلات آن مورد تاکید است.
وی ادامه داد: دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای رفع مشکلات و آغاز فعالیت این مرکز از طریق کمکهای فنی، حمایتهای جانبی و رفع مشکلات پوشش بیمه ای از هیچ اقدامی دریغ نخواهد کرد.
رئیس مجمع خیران سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ظرف هفته های اخیر استاندار خراسان رضوی از هاسپیس مشهد بازدید کرد و در جریان روند مشکلات آن قرار گرفت.
خدمات کنونی در مراکز هاسپیس در سطح جهان شامل تهیه وسایل استراحت کامل بیمار در خانه، تهیه افزارهای پزشکی مورد نیاز بیمار در خانه، تهیه همه داروهای مورد نیاز، کلیه خدمات پرستاری و پزشکی و خدمات مشاوره ای برای وابستگان پیش و پس از مرگ بیمار است. در این چارچوب پرستاران در ساعتهای مقرر یا در زمانهای ضروری به سرعت برای یاری بیمار به خانه وی می روند و تا زمانی که لازم باشد در کنار او می ‌مانند. همچنین تا ۱۳ ماه پس از درگذشت بیمار، افراد خانواده وی می ‌توانند از مشاوره رایگان برای رویارویی با عوارض گوناگونی که برای آنها پیش می‌ آید بهره مند شوند.
بطور معمول بیمارانی که تمام مراحل درمانی خود را طی کرده و علم پزشکی دیگر پاسخی برای آنان ندارد به مرکز طب تسکینی
منتقل می‌شوند تا روزهای پایانی عمرشان با مراقبتهای کامل پزشکی سپری شود. معمولا مدت ‌زمان نگهداری از بیماران در محل هاسپیس ۱۰ تا ۱۵ روز درنظر گرفته شده اما اگر اقامت از این مدت فراتر رفت نیز مشکلی نیست.
مراکز هاسپس هم اینک در ۱۶۰ کشور جهان دایر هستند و نخستین و تنها مورد آن در ایران، در مشهد دایر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.