۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۸:۳۸
کد خبر: 749286

رئیس اداره حفاظت محیط زیست بجستان از خشکسالی شدید در بجستان خبر داد و گفت این خشکسالی تهدیدی جدی برای حیات وحش منطقه است و در تلاشیم که اثرات سوء آن را به حداقل برسانیم.

حیات وحش بجستان در دام خشکسالی شدید

به گزارش قدس آنلاین، مجتبی رضانژاد عنوان کرد: خشکسالی در بجستان پدیده نو و ناشناخته‌ای نیست و موقعیت جغرافیایی و شرایط طبیعی منطقه به گونه‌ای است که سال‌های زیادی است که با خشکسالی دست و پنچه نرم می‌کنیم.

رضانژاد اظهار کرد: داده‌های آماری بارندگی سال جاری در بجستان حاکی از این است که تا پایان فروردین بارندگی این شهرستان به میزان ۶۵ میلی‌متر بوده که نسبت به مدت زمان  مشابه سال گذشته ۶۳ درصد و نسبت به میانگین بلند مدت ۱۰ ساله، ۳۷ درصد کاهش را نشان می‌دهد و این یعنی امسال خشکسالی شدید در منطقه به وقوع پیوسته است.

وی خاطر نشان کرد: خشکسالی و دلایل وقوع آن هنوز به طور کامل شناخته نشده است و به همین علت انسان‌ها قادر نیستند از وقوع آن جلوگیری کنند و اغلب عواملی مانند وضعیت لکه‌های خورشیدی، النینو و لانینا و همچنین افزایش میزان گازهای گلخانه‌ای در وقوع آن موثر هستند.

رضانژاد با اشاره به اینکه بجستان دارای ۲ منطقه حفاظت شده افتخار و هلالی جمعا به مساحت حدود ۱۵۰ هزار هکتار می‌باشد، گفت: کاهش چشمگیر بارندگی‌ها باعث کاهش آب چشمه‌ها و رودخانه‌های فصلی و در مواردی باعث خشکی آن‌ها شده است که در ادامه فصل گرما، مطمئنا تعداد زیادی از چشمه‌ها و حتی قنات‌های دیگر خشک خواهند شد.

وی همچنین کاهش نزولات جوی و به دنبال آن کاهش شدید علوفه مراتع نسبت به سال قبل را از پیامدهای دیگر خشکسالی در منطقه برشمرد و توضیح داد: متأسفانه در بعضی مناطق هیچ گونه گیاهی رشد نکرده است و عدم رویش گیاهان علفی و یا رشد ضعیف آن‌ها در نتیجه خشکسالی، باعث می‌شود که حیات وحش منطقه نیز با مشکلات تغذیه‌ای و کمبود علوفه مواجه شود.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست بجستان تصریح کرد: نبود تغذیه مناسب باعث می‌شود که مواد مغذی و مورد نیاز حیات وحش به طور کامل در اختیار آن‌ها قرار نگیرد و این  تغذیه ناقص ضعف حیوان، حساسیت به بیماری‌ها و حتی کاهش تولید مثل را به دنبال خواهد داشت.

وی یادآور شد: کاهش منابع آبی و خشکیدگی چشمه‌ها باعث می‌شود حیات وحش مجبور شود جهت تامین آب مسافت‌های زیادی را پیموده که این خود خطراتی برای آن‌ها  به همراه خواهد داشت چرا که خروج حیات وحش از مناطق امن برای دستیابی به آب و علوفه باعث می شود که توسط ساکنان محلی و شکارچیان بی‌رحم در معرض شکار قرار گیرند به طوری که تعدادی از مردم جوامع محلی با گذاشتن تله در نزدیکی منابع آبی و شکارچیان نیز با کمین در اطراف منابع آبی اقدام به شکار این حیوانات می‌کنند؛ همچنین، هجوم حیات وحش جهت تغذیه به مزارع کشاورزی حاشیه مناطق نیز علاوه برآسیب به محصولات کشاورزی و خسارت به کشاورزان باعث می‌شود تعدادی از کشاورزان جهت کاهش خسارت به محصولات کشاورزی، اقدام به شکار و یا آسیب‌رسانی به حیات وحش نمایند.

رضانژاد در ادامه از تأثیر خشکسالی بر تنوع زیستی گفت و بیان کرد: خشکسالی باعث کاهش تنوع زیستی و حتی تغییر در آن می‌شود زیرا در پی این عارضه اقلیمی، گونه‌های سازگارتر باقی مانده و گونه‌های حساس به کم‌آبی از بین می‌روند و همین امر باعث افزایش یکنواختی و شباهت گونه ها به یکدیگر می شود.

وی تأکید کرد: خشکسالی‌های مکرر و به خصوص خشکسالی شدیدی را که در حال حاضر در منطقه با آن مواجهیم تهدیدات زیادی برای حیات وحش منطقه به همراه داشته و دارد اما در تلاشیم اثرات سوء خشکسالی را به حداقل برسانیم که در این زمینه اداره حفاظت محیط زیست بجستان اقداماتی را انجام داده و یا در حال انجام است که از جمله این اقدامات می‌توان به مرمت و لایروبی چشمه‌هاو آبشخورها، انتقال آب توسط تانکر به آبشخورهای موجود( ۳ ماه زودتر از سال های عادی)، نصب مخزن پلی‌اتیلن و ساخت آبشخور جدید در زیستگاه آهو (منطقه حفاظت شده هلالی)، شروع احداث مخزن ۱۲۰۰۰ لیتری بتنی با هزینه خیرین در منطقه افتخار و پیگیری جهت تامین و تخصیص علوفه و دان در صورت نیاز اشاره کرد.

وی همچنین پایش مستمر و حضور محیطبانان در مناطق بخصوص مناطقی که حیات وحش جهت تامین آب حضور دارد و آموزش‌های لازم به روستاییان و حاشیه‌نشینان مناطق جهت جلوگیری از آسیب به حیات وحش و محیط زیست را از جمله سایر اقدامات انجام شده و در حال انجام، ذکر کرد.

گفتنی است مجموع بارندگی سال زراعی (از اول مهر ۱۳۹۹ تا ظهر ۱ اردیبهشت ۱۴۰۰) در بجستان ۶۵ میلی‌متر ثبت و گزارش شده و این در حالی است که میزان بارندگی شهرستان بجستان در مدت مشابه سال گذشته ۲۱۶.۷ میلی‌متر بوده است همچنین میانگین بارندگی ۱۰ سال گذشته برای مدت زمان مشابه ۱۱۲.۶ میلی‌متر ثبت شده است.

منبع: ایسنا

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.