تماشاخانه‌های سیار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سفر سینما، تئاتر و کتابخانه‌های کانون به روستاها و مناطق کم‌برخوردار کشور است.

تماشاخانه‌ای برای همه بچه‌های ایران

تماشاخانه‌های سیار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سفر سینما، تئاتر و کتابخانه‌های کانون به روستاها و مناطق کم‌برخوردار کشور است. این تماشاخانه‌ها به تجهیزات ‌روز مجهزند و با سفر به مناطق حاشیه‌ای و دوردست کشور که دسترسی کمتری به امکانات فرهنگی دارند برای کودکان و نوجوانان برنامه‌های مختلفی مانند نمایش فیلم و انیمیشن، اجرای تئاتر، برنامه‌های کتاب‌خوانی و... برگزار می‌کنند. فعالیت تماشاخانه‌های سیار کانون در قالب طرح «پیک امید» از سال ۱۳۹۷ آغاز و اواسط فروردین ماه امسال بود که چهار تماشاخانه سیار جدید کانون رونمایی شد و تعداد تماشاخانه‌های سیار کانون را به شش ناوگان افزایش داد.

«لیلا شویدی» مسئول واحد تماشاخانه‌های سیار کانون پرورش فکری کودک و نوجوان که این روزها همراه با یکی از این تماشاخانه‌ها در هرمزگان، یکی از استان‌های جنوبی کشور به سر می‌برد از استقبال بی‌نظیر و شادی بچه‌هایی می‌گوید که از داشتن امکاناتی همچون سالن سینما و تئاتر محروم هستند و اجرای نمایش‌های موزیکال برایشان جذابیتی ویژه دارد.

از بیمارستان صحرایی تا اجرای تعزیه

شویدی از پیشینه تماشاخانه سیار کانون می‌گوید که به چند دهه قبل بازمی‌گردد، یعنی درست در سال ۱۳۵۲ که فقط یک تماشاخانه سیار در ایران وجود داشته که آن هم به سفارش ایران و در کشور آلمان ساخته شده بود و سال‌های متمادی فعالیت می‌کرده است. وی ادامه می‌دهد: اما در سال‌های جنگ، تماشاخانه به یک بیمارستان صحرایی تبدیل می‌شود و پس از جنگ نیز این تماشاخانه کارش را با تعزیه و آثار مذهبی برای اعیاد و مناسبت‌ها دنبال می‌کرده است. تا اینکه گروه‌های نمایشی پا گرفتند و با تماشاخانه سیار به اقصی نقاط ایران سفر کردند، اما این سفرها با مصلحت شرایط اداری آن زمان انجام می‌شد.

وی با بیان اینکه اما در دهه۹۰ اتفاق ویژه‌ای رخ داد، تأکید می‌کند: تماشاخانه سیار در دو سال پیاپی با برنامه‌ریزی‌های جدی و منسجم توانست دو بار به ۳۱ استان کشور سفر کند و نزدیک به ۴۶۰ اجرای تئاتر در مناطق صفر مرزی، روستاها و شهرها برای بچه‌ها داشته باشد.

برای شادی بچه‌ها زمان را از دست ندادیم و عازم سفر شدیم

شویدی یادآور می‌شود: وقتی تماشاخانه‌ها از یک عدد به ۶ ناوگان افزایش پیدا کرد و به سیستم صوت، اتاق گریم، اتاق فرمان و تجیهزات لازم مجهز شد؛ در کانون تصمیم بر آن شد تا واحدی را به تماشاخانه‌ها اختصاص دهند که مأموریتش برنامه‌ریزی، حمایت، هدایت و نظارت بر تماشاخانه‌ها باشد. خوشبختانه این واحد یک ماهی است که راه‌اندازی شده و ما در این فاصله زمانی اندک که فعالیت واحد تماشاخانه سیار را آغاز کرده‌ایم توانستیم اولین سفر خود را انجام دهیم. با توجه به اینکه ستاد کرونا برون‌رفت از شرایط بحرانی را اعلام کرد و از طرفی دیگر بچه‌ها دو سال پر از انزوا و تنهایی را تحمل کردند ما هم زمان را از دست ندادیم و به سرعت دست به کار شدیم و سفر خود را با توجه به جغرافیا و اقلیم منطقه برنامه ریزی کردیم و اولین پایگاه ما استان هرمزگان و جزایرش بود.

برنامه‌ریزی برای مرحله دوم سفر

شویدی با بیان اینکه شرایط جغرافیایی و اقلیمی ملاک اصلی ما برای انتخاب مناطق است، تصریح می‌کند: هرمزگان از نظر مساحت هشتمین استان پهناور کشور است که بافت جمعیتی آن پراکنده است و مجموعه‌ای از جزایر خلیج فارس نیز در این استان قرار دارد. ما از شمالی‌ترین نقطه هرمزگان که حاجی‌آباد است وارد این استان شدیم و اجراها را آغاز کردیم. این سفر بر اساس جدول ادامه پیدا کرد تا به جزایر رسیدیم. نخستین اجرای ما در جزیره قشم و در روستای زینبیه انجام شد و پس از آن از طریق تماشاخانه سیار به «لارک» نقطه صفر مرزی رفتیم که ۳۰۰ سکنه دارد و نزدیک به ۷۸ دانش‌آموز در آن جزیره مشغول به تحصیل هستند. پس از آن به بندرعباس برگشتیم و در حال حاضر هم آماده سفر به جزیره ابوموسی هستیم و پس از آن مرحله نخست سفر تماشاخانه به هرمزگان به پایان می‌رسد و در حال برنامه‌ریزی برای مرحله دوم حضورمان در هرمزگان هستیم.

استقبال بی‌نظیر بچه‌ها از نمایش «رینارد روباهه»

وی در ادامه از واکنش بچه‌ها نسبت به حضور تماشاخانه سیار و استقبال بی‌نظیر آن‌ها از نمایش می‌گوید و تأکید می‌کند: تئاتری که انتخاب شده یک تئاتر مشارکتی از گروهی حرفه‌ای است که در آن به مفاهیم ارزشمندی پرداخته می‌شود. تئاتر «رینارد روباهه» برای بچه‌ها بسیار جذاب است و همه صحنه‌های آن با مشارکت خودشان پیش می‌رود.

مسئول واحد تماشاخانه‌های سیار کانون با اشاره به اینکه تاکنون ۲۷ اجرا داشته‌اند، می‌گوید: آمار بازدید از نمایش هم بسیار خوب است و کمترین تماشاچیان اجرای تئاتر ۱۵۰ نفر و پرمخاطب‌ترین آن‌ها هزار و ۸۰۰ نفر  تا دو هزار نفر بوده‌اند.

شویدی تأکید می‌کند: در حال حاضر با یک تماشاخانه در استان هستیم و امیدوارم در فازهای بعدی بتوانیم به طور همزمان از دو تماشاخانه در استان استفاده کنیم. این روزها همچنین در حال بررسی ظرفیت‌های استان هستیم و درخواست‌هایی از بوشهر، کرمان و خوزستان نیز دریافت کردیم که در دست بررسی است. اما سفر بعدی ما به جزیره کیش خواهد بود و اواخر دی ماه مجدداً در استان هرمزگان حضور خواهیم داشت.

چگونه پیوند فرهنگی ایجاد کنیم؟

وی در واکنش به اینکه یکی از اهداف راه‌اندازی تماشاخانه‌های سیار ایجاد عدالت فرهنگی است، از پیوند فرهنگی میان بچه‌های ایران در اقصی نقاط کشور می‌گوید: پیوست فرهنگی زمانی به وجود می‌آید که بتوانیم فرهنگ و هنر را به میان مردم و محله‌ها ببریم تا دیگر محدود به یک قشر خاص نباشد. ما در حال حاضر به نقاطی سفر می‌کنیم که فاقد سینما و آمفی تئاتر هستند. وقتی تماشاخانه به این مناطق می‌رود ما هم می‌توانیم پیچیده‌ترین مفاهیم ارزشی، اخلاقی و انسانی را به وسیله نمایش به دل محلات ببریم و آنها را تشویق و ترغیب کنیم که با عضویت در مراکز کانون، آموزش‌های غیررسمی را فرابگیرند. این در جریان تحقق عدالت فرهنگی بسیار تاثیرگذار است، چرا که فرهنگ و هنر باید در میان مردم جاری شود و فقط در سندهای بالادستی و بخشنامه‌ها باقی نماند.

آسیب‌های اجتماعی را از نزدیک می‌بینیم

شویدی با اشاره به اهداف عمده تماشاخانه‌های سیار اظهار می‌کند: تحقق عدالت فرهنگی و کمک به کاهش آسیب‌های اجتماعی از مهم‌ترین این اهداف است. وقتی با تماشاخانه سیار به مناطق مختلف سفر می‌کنیم بسیاری از آسیب‌های اجتماعی زیرپوستی را از نزدیک می‌بینیم و علاقه‌مندیم در آثارمان به آن‌ها بپردازیم.

مسئول واحد تماشاخانه‌های سیار کانون در پایان از تلاش همکارانش در استان هرمزگان و تمام نهادها و سازمان‌هایی که در برپایی این جریان بزرگ فرهنگی ـ هنری همکاری و مشارکت داشتند، قدردانی کرد.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.