«جمهوری اسلامی، سیاست‌ها و برنامه‌هایی را که منجر به بسته شدن مرز ایران و ارمنستان شود، هرگز تحمل نخواهد کرد». این جملات بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیرشان با «پوتین» رئیس‌جمهور روسیه است.

یک عضو پارلمان ارمنستان در گفت‌وگو با قدس مطرح کرد / عمر مداخله آمریکا در قفقاز کوتاه خواهد بود

به گزارش قدس آنلاین، دولت باکو که از سال ۲۰۲۰ تا به امروز با توسل به زور، کنترل دوسوم «قره باغ کوهستانی» را بدست گرفته، حالا با محاصره طولانی‌مدت جمعیت ۱۲۰هزارنفری ساکن آرتساخ، می‌خواهد با نسل‌کشی یا کوچاندن اجباری شهروندان، اشراف کامل منطقه «قره باغ کوهستانی» را در دست گیرد.

به عقیده احسان موحدیان، کارشناس مسائل اوراسیا، این اقدام «آرتساخ» را تبدیل به حیاط خلوت باکو و رژیم صهیونیستی در راستای اقدامات لجستیکی و امنیتی علیه ایران، روسیه و چین خواهد کرد. وی ساخت سه فرودگاه ترابری نظامی اطلاعاتی در این مناطق آن هم با فاصله اندک از یکدیگر را مؤید این تحلیل دانست.

این کارشناس بین‌الملل به سخنان اخیر اردوغان که با صراحت به اخراج نیروهای روسیه از آرتساخ با همدستی ناتو و رژیم صهیونیستی اشاره می‌کند را بیانگر این دانست که می‌خواهند پس از اشغال این منطقه، بدون دغدغه بر پیشروی در استان «سیونیک» ارمنستان متمرکز شوند.

وی افزود: به فراخور این  هدف‌گذاری، دولت باکو و متحدانش به سراغ تصرف مرز تاریخی ۳۸ کیلومتری ایران و ارمنستان با هدف تحقق «دالان زنگزور» که نافی امنیت مرزها و ترانزیت بین‌المللی ایران است، خواهند رفت. به همین بهانه با یک عضو پارلمان ارمنستان به گفت وگو نشسته‌ایم که در ادامه می‌خوانید. 

ایران، بازیگر مهم تحولات ارمنستان 
گقام مانوکیان، نماینده پارلمان ارمنستان و عضو شورای مرکزی حزب «داشناکسوتیون» در گفت‌وگو با خبرنگار قدس، ضمن قدردانی از سیاست‌های سازنده و مثبت ۳۰ساله جمهوری اسلامی در خصوص مناقشه قره‌باغ، دیپلماسی فعال ایران و اعلامیه‌های منتشر شده از سوی مقامات کشورمان را بیانگر رویکرد سازنده تهران در حسن همجواری و احترام به تمامیت ارضی ارمنستان عنوان کرد.

وی افزود: ایران نه تنها به فکر منافع ملی خود است، بلکه با جدیت نسبت به کریدور جعلی سیونیک که با دست‌اندازی باکو به خاک ارمنستان، می‌خواهد نخجوان و آذربایجان را به یکدیگر متصل کند، مخالفت می‌کند. 

الهام علی‌اف، دست‌نشانده «اسرائیل»
گقام مانوکیان با بیان اینکه به واسطه نقش‌آفرینی منفی ترکیه، موازنه آفرینی میان باکو و ایروان با محوریت ایران سخت است، به مواضع ضدایرانی ترکیه و آذربایجان اشاره کرد و گفت: دولت «الهام علی‌اف» به عامل دست نشانده فعالیت‌های ضدایرانی اسرائیل در قفقاز بدل شده و اردوغان هم به‌وضوح اعلامیه‌های ضدایرانی مطرح می‌کند.

وی با اشاره به ضرورت هم‌افزایی سیاسی، امنیتی تهران و ایروان در تحولات قفقاز، تشدید همکاری‌های ایران و روسیه نسبت به تحولات قفقاز را اصلی ضروری و مستلزم توجه دانست. 

پاشینیان صلاحیت تصمیم‌گیری ندارد
این نماینده پارلمان ارمنستان از مخالفت جمعیت بومی آرتساخ در خصوص الحاق احتمالی این منطقه به آذربایجان در مذاکرات میانجیگری آمریکایی‌ها میان باکو و ایروان خبرداد و تصریح کرد: نیکول پاشینیان این اجازه را ندارد تا به تنهایی در مورد مسئله آرتساخ تصمیم گرفته و تفاهم‌نامه‌ای امضا کند.

وی در همین زمینه با اشاره به جریان داشتن مذاکرات موازی با میانجیگری روسیه و گفت‌وگوهای دیگر که با میانجیگری اتحادیه اروپا و شخص شارل میشل انجام می‌شود، گفت: برای تصمیم‌گیری در خصوص نتایج این مذاکرات به‌خصوص اثربخشی میانجی‌گری واشنگتن زود است که نظر بدهیم.

وی تصریح کرد: حضور نیروهای حافظ صلح روسیه در آرتساخ که هیچ تضمینی نیز برای خروج آن‌ها در ۲۰۲۵ میلادی وجود ندارد، یعنی هنوز مسئله حل نشده و ۱۲۰ هزار ارمنی ساکن آرتساخ نشان داده‌اند که باوجود مذاکرات در واشنگتن و بروکسل و موضع دولت حاکم در ارمنستان، به مبارزه خود برای حق تعیین سرنوشتشان ادامه خواهند داد.

عمر کوتاه سیاست آمریکا در قفقاز 
نماینده پارلمان ارمنستان با اشاره به تلاش ۳۰ ساله آمریکا برای نقش‌آفرینی در روابط ارمنستان و آذربایجان، از آن به پروژه کاخ سفید برای حضور در منطقه قفقاز به منظور عقب راندن روسیه و تقویت اهرم‌های فشار علیه ایران تعبیر کرد که به اعتقاد او این برنامه عمر طولانی‌ای نخواهد داشت.

وی با اشاره به اظهارات مداخله‌جویانه سفیر آمریکا که گفته است مردم آرتساخ می‌توانند در تمامیت ارضی آذربایجان در صلح و صفا زندگی کنند، گفت: این اظهارات با واکنش‌های عمومی گسترده و منفی روبه‌رو و سفیر آمریکا روز بعد مجبور شد صحبت‌های خود را تعدیل کند.

بازگشت به الگوی موفق روابط با ایران 
گقام مانوکیان، در پاسخ به این پرسش که چرا آذربایجان و ترکیه، نسبت به تلاش ایران برای جلوگیری از سرازیر شدن بحران به منطقه خصمانه برخورد می‌کنند؟ با اشاره به عداوت‌ورزی‌های کشورهای دیگر نسبت به اقتدار و استقلال جمهوری اسلامی گفت: این اولین‌بار نیست که ایران مورد این دشمنی و خصومت قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه ما اپوزیسیون ارمنستان بارها و بارها به دولت کنونی هشدار داده بودیم که اجازه ندارید کشور را به صحنه درگیری قدرت‌های بین‌المللی تبدیل کنید، تصریح کرد: در طول ۲۵ سال گذشته ارمنستان توانسته بود با سیاست‌های خود یک رابطه و سیاست متوازن هم با غرب و هم با روسیه و هم با ایران برقرار کند که نمونه آن را می‌توان به روابط با ایران در زمینه انرژی و روابط با روسیه در زمینه نظامی اشاره کرد.

مانوکیان ادامه داد: متأسفانه دولت کنونی ارمنستان با بازی نادرست تمام مناقشات را به منطقه سرازیر کرد که امیدوارم با تغییر دولت شاهد یک تغییر ۱۸۰ درجه‌ای در سیاست خارجی ارمنستان باشیم. وی در پایان با اشاره به تأثیر منفی مواضع انفعالی دولت ارمنستان در مقابل اقدامات آذربایجان و تشدید محاصره مردم آرتساخ توسط ارتش باکو گفت: براساس حقوق بین‌الملل صلح نهایی تنها در صورت وجود عدالت برقرار می‌شود و اگر عدالتی وجود ندارد، صلح فقط یک آتش‌بس موقت است که هر لحظه می‌تواند به جنگ منجر شود.

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.