کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به تازگی کتاب «چهل روز عاشقانه» به نویسندگی محمدرضا سنگری را بازنشر کرده است. این کتاب با طراحی جلد نیلوفر میرمحمدی درباره وقایع و رویدادهای پس از شهادت امام حسین(ع) و یاران ایشان تا اربعین است.

پنجره‌ای برای تماشای بهتر عاشورا / گفت‌وگو با محمدرضا سنگری درباره «چهل روز عاشقانه»

به گزارش قدس آنلاین، محمدرضا سنگری در کتاب «چهل روز عاشقانه» ضمن بیان مصیبت‌های وارد شده بر اهل بیت(ع) در این ۴۰روز زبان حال هر یک از بازماندگان نهضت عاشورا را بیان کرده و با شعله‌هایی از نور و حقیقت در این واقعه، مخاطب را با آنچه در این ۴۰روز گذشته آشنا می‌کند. این کتاب سال ۸۱ برای نخستین بار از سوی انتشارات کانون پرورش فکری برای نوجوانان بالای ۱۵ سال منتشر و محرم امسال بازنشر شده است. 
درباره این کتاب با محمدرضا سنگری؛ نویسنده، شاعر، منتقد و پژوهشگر گفت‌وگو کردیم که می‌خوانید.  

گفت‌وگو با محمدرضا سنگری درباره «چهل روز عاشقانه» /پنجره‌ای برای تماشای بهتر عاشورا



۴۰ توصیف اربعینی
محمدرضا سنگری محتوای کتاب «چهل روز عاشقانه» را توصیف و روایتی از اربعین حسینی و نقش حضرت زینب(س) در رویداد بزرگ عاشورا را عنوان می کند و  می‌گوید: در این کتاب به زیارت اربعین که فلسفه قیام و نهضت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) را مشخص می‌کند، پرداخته شده و کسانی که زیارت اربعین را خوانده‌اند، آگاه‌اند که در این زیارت مطرح شده «وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیکَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبَادَکَ مِنَ الْجَهَالَهِ وَ حَیْرَهِ الضَّلالَهِ»؛ به این معنا که تمام فلسفه قیام امام حسین(ع)، زدودن جهالت از جامعه و حیرت و سردرگمی مردم است. امام حسین(ع) چراغی را برافروخت تا تاریکی‌ها زدوده شود و فضایی را فراهم کرد تا همگان تکلیف خود را بدانند و سردرگم نمانند.
به گفته او این کتاب ۴۰ قسمت دارد و به نقش اربعین که کمال‌بخش نهضت امام حسین(ع) است، پرداخته و سعی شده در این ۴۰ قسمت فلسفه قیام اباعبدالله(ع) به شیوه ادبی نگارش شود.

درس‌هایی برای همه
این نویسنده ادامه می دهد: نهضت امام‌حسین(ع) سراسر تربیت است و اگر ما این نهضت را فشرده‌ترین کلاس ادبی تاریخ بدانیم، بیراهه نرفته‌ایم. این رویداد در یک روز اتفاق افتاد اما تمام تاریخ را سیراب کرد. ما کربلا را با تشنگی می‌شناسیم اما گویی کربلا یک کوثر زلال و جوشان است که همه‌ تاریخ را دعوت به سیراب شدن می‌کند و به انسان‌ها فرصت رشد، کمال و پرواز می‌دهد. 
شاعر مجموعه «زیر خیمه عطش» خاطرنشان می‌کند: زمانی که به بررسی کربلا و وقایع آن بپردازیم، از همان ابتدا که از مدینه آغاز شد تا پس از شهادت امام حسین(ع) که اسیران کربلا به مدینه بازگشتند، درس‌های ارزشمندی داریم که برای همه‌ عمر و تمامی فرهنگ‌ها کافی است. من در نگارش این کتاب سعی کردم در عین حال که بُعد حماسی کربلا را مطرح می‌کنم، درس‌های کربلا را هم به گوش همگان برسانم.

قطعه‌های ادبی عاشورایی
سنگری با اشاره به ضرورت تبیین و تبلیغ کتاب‌های عاشورایی برای نسل جوان عنوان می‌کند: عاشورا و نهضت امام حسین(ع) به دلیل عمومیتی که بین مردم دارد، مخاطبان آن از همه نسل‌ها هستند. زبان این کتاب کمی فراتر از نسل نوجوان است اما آن‌ها می‌توانند به خوبی با آن ارتباط برقرار کنند.
به باور او، «چهل روز عاشقانه» گشودن پنجره‌ای برای تماشای بهتر عاشوراست و اضافه می‌کند: من به فراخور توانم سعی کردم درس‌ها و زیبایی‌های کربلا را پیش روی مخاطبان قرار دهم. هر کدام از ۴۰ قسمت کتاب به عنوان یک قطعه ادبی است که گره‌خوردگی بهتری با ذهن و ضمیر مخاطب پیدا می‌کند.

آشنایی با نسل جوان
نویسنده کتاب «چهل روز عاشقانه» درباره توجه و استقبال نسل جوان از این اثر توضیح می‌دهد: سالیان زیادی مشغول تألیف کتاب‌های درسی کودکان و نوجوانان بوده‌ام و حتی تجربه تدریس در مدرسه‌ها و مهدهای کودک‌ را دارم از این رو با زبان نسل جوان بیگانه نیستم، همچنین در راستای نگارش کتاب برای نسل جوان، مطالعات گسترده روان‌شناختی در زمینه فضای روانی آن‌ها داشته‌ام. با توجه به اینکه نسل‌ها تغییر می‌کنند، زبان و خواسته‌های آن‌ها هم به‌روز می‌شود بنابراین سعی می‌کنم ارتباط دائمی و مستمری با آنان داشته باشم و به نظر در این زمینه موفق بوده‌ام چون آثارم مورد اقبال و توجه نسل جوان قرار می‌گیرد.
سنگری با بیان اینکه بافت و ساخت کتاب «چهل روزعاشقانه» را از زمان انتشار نخستین چاپ آن در سال ۸۱ تاکنون تغییر نداده است، می‌گوید: برخی مطالب تابع زمان نیستند و هر زمان که نیاز باشد همه می‌توانند از آن استفاده کنند. پس از سال‌ها هنوز تغییر زبانی گسترده‌ای رخ نداده و با توجه به شناختی که از نسل جوان دارم، متوجه می‌شوم به راحتی کتاب را مطالعه می‌کنند و در فهم آن مشکلی ندارند.
این پژوهشگر می‌افزاید: گاهی پیش می‌آید مطلبی را تغییر می‌دهیم و ساختار آن با مشکل مواجه می‌شود. من برای جلوگیری از این مشکل تصمیم گرفتم در ساختار کتاب تغییری نداشته باشم و در آینده با نگاهی نو به موضوع عاشورا و قیام امام حسین(ع) بپردازم. کتاب‌هایی مانند «آیینه‌داران آفتاب» و «ماه در آب» که شخصیت حضرت ابوالفضل(ع) را در یک ساختار داستانی و در عین حال وفادار به واقعیت تاریخی توصیف می‌کنند نیز این چنین است و این کتاب‌ها را برای رده سنی کودکان و نوجوانان نوشته‌ام. 

کتابی برای نابینایان 
سنگری با بیان اینکه نوشتن کتاب چهل روزعاشقانه کار آسانی نبود، یادآور می‌شود: اوایل که نوشتن این موضوع در کانون پرورش فکری کودکان مطرح شد، مقاومت نکردم و بسیاری هم از پرداختن به این موضوع استقبال کردند. امسال نیز نهادهایی همچون آموزش و پرورش در راستای بازنشر و عرضه این کتاب در راهپیمایی اربعین با من تماس گرفتند. همچنین نسخه صوتی این کتاب نیز در اختیار مخاطبان قرار داده شده و چهل روز عاشقانه یکی از نادرترین کتاب‌های پرورش فکری است که به خط بریل برای نابینایان منتشر شده است.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.