عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: قانون تنفس خوراک که در مجلس مصوب شد نیز جزو قوانین حمایتی است و به راه اندازی پتروپالایشگاه‌ها کمک می‌کند. اجرای این قوانین تسهیل کننده توسعه زنجیره ارزش نفت به نفع کشور است و برای فاصله گرفتن از خام فروشی در صنعت نفت کشور ضرورت دارد.

معطلی طرح‌های مشمول تنفس خوراک پتروپالایشگاهها با وجود مبنای قانونی

پتروپالایشگاه‌ها را می‌توان مهمترین ابزار در راستای فاصله گرفتن از خام فروشی به حساب آورد. زیرا از طریق این مجتمع‌های صنعتی می‌توانیم بالغ بر 2 هزار محصول تولید کنیم که ارزآوری بالایی را برای کشور رقم می‌زنند.

فاصله گرفتن از خام فروشی، افزایش قابل توجه ارزآوری برای کشور و مقابله با تحریم‌ها از جمله مزیت‌های رونق پتروپالایشگاه‌ها در کشور است. مقام معظم رهبری بارها به انحای مختلف بر لزوم توسعه زنجیره ارزش محصولات و تولید فرآورده‌ها به جای خام فروشی تأکید کرده اند.

با توجه به تحریم‌های نفتی و کاهش صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران، بهره‌برداری از طرح‌های پتروپالایشی به ظرفیت یک میلیون بشکه در روز اگر قیمت هر بشکه نفت خام معادل 75 دلار باشد، از عدم النفع صادرات بیش از 25 میلیارد دلار نفت خام و میعانات گازی در سال برای کشور جلوگیری می‌کند.

از آنجائیکه تأمین مالی پتروپالایشگاه‌ها سنگین است، باید برایشان مشوق در نظر بگیریم. در قانون حمایت از صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی مشوق تسهیلات تنفس خوراک مطرح شد. به این معنا که طرح از بدو بهره برداری به تعداد روزی که معادل با هزینه سرمایه گذاری اش باشد، خوراک نفت خام را رایگان دریافت می‌کند.

با وجود مبنای قانونی برای کمک به رونق پتروپالایشگاه‌ها در کشور و تخصیص تنفس خوراک، در عمل شاهد اتفاق خاصی در این حوزه نیستیم و طرح‌های مشمول تنفس خوراک همچنان معطل مانده اند.

در ادامه نظرات قاسم ساعدی، عضو کمیسیون انرژی مجلس را درباره لزوم راه اندازی پتروپالایشگاه‌ها و تخصیص تنفس خوراک به آن‌ها می‌خوانید.

ساعدی با اشاره به این موضوع که راه اندازی پتروپالایشگاه‌ها در کشور اهمیت بالایی دارد و می‌تواند به دور شدن کشور از خام فروشی کمک کند، تصریح کرد: این موضوع همواره مورد تأیید مقام معظم رهبری بوده است. ایشان بارها بر لزوم کمک به راه اندازی پتروپالایشگاه‌ها در کشور تأکید کرده اند.

وی در ادامه گفت: مقام معظم رهبری همواره تأکید دارند که ما باید به انحای مختلف تلاش کنیم که از صادرات نفت به صورت خام جلوگیری کنیم. خام فروشی به جز ضرر برای کشور چیز دیگری ندارد و تبدیل این ماده با ارزش به فرآورده‌های نفتی می‌تواند کمک شایانی به لحاظ اقتصادی به کشور بکند.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: پتروپالایشگاه‌ها ابزار مناسبی برای تولید فرآورده‌های نفتی هستند و می‌توانند به ما در دور شدن از خام فروشی کمک کنند. تولید مشتقات نفتی برایمان فواید زیادی دارد. از یک طرف اشتغال آفرینی خواهیم داشت و تا حدی بر مشکل بیکاری غلبه می‌کنیم و از طرف دیگر، هر کدام از مشتقات نفتی خودش ایجادکننده یک صنعت است و به پیشرفت صنعتی کشور می‌انجامد.

وی ادامه داد: یکی از شاخصه‌های توسعه صنعتی در کشورهای مختلف این است که تا چه اندازه از خام فروشی فاصله گرفته اند و به تولید فرآورده‌ها می‌پردازند. با توجه به تمامی آنچه در بالا گفتیم، حمایت از راه اندازی پتروپالایشگاه‌ها را یک امر ضروری تلقی می‌کنیم.

ساعدی خاطرنشان کرد: مجلس همواره تسهیل کننده توسعه صنعتی در کشور بوده و مصوباتش در راستای حمایت از تولید و توسعه زنجیره ارزش محصولات است. قانون تنفس خوراک که در مجلس مصوب شد نیز جزو قوانین حمایتی است و به راه اندازی پتروپالایشگاه‌ها کمک می‌کند. اجرای این قوانین تسهیل کننده توسعه زنجیره ارزش نفت به نفع کشور است و برای فاصله گرفتن از خام فروشی در صنعت نفت کشور ضرورت دارد.  قوانینی مانند تنفس خوراک در نتیجه جلسات متعدد کارشناسی در مجلس با حضور کارشناسان، نمایندگان مجلس و مسئولان به تصویب می‌رسند. بنابراین، بدیهی است که اجرای این قوانین ضروری است. ما به لحاظ قانون گذاری در راستای حل مشکل خوراک پتروپالایشگاه‌ها مانعی نداریم و قانونگذاری‌های صحیح انجام شده است. حالا لازم است این قوانین به درستی اجرا شوند و بستر لازم برای فعالیت پتروپالایشگاه‌ها در کشور مهیا شد.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: امروز این موضوع بر کسی پوشیده نیست که نیاز داریم کشور را در حوزه صنعتی، پتروشیمی و پتروپالایشگاهی تقویت کنیم تا در نهایت بتوانیم از خام فروشی فاصله بگیریم و توسعه زنجیره ارزش محصولات را داشته باشیم.   

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.