دبیر شورای هماهنگی بانک‌های خراسان رضوی گفت: از ابتدای سال جاری ۶۲ هزار و ۲۷۶ درخواست وام ازدواج به بانک‌های استان رسیده که از این تعداد ۳۰ هزار و ۸۶۶ فقره وام پرداخت شده است.

پرداخت وام ازدواج به کمتر از ۵۰ درصد متقاضیان

به گزارش قدس خراسان، ازدواج و فرزندآوری از آن موضوعاتی است که با آفرینش بشر آغاز شد؛ اما حالا با تغییر و تحولات اجتماعی، عده‌ای از جوانان دیگر تمایلی به ازدواج ندارند و آن عده دیگر هم که به سمت ازدواج می‌روند، به خاطر مشکلات اقتصادی گاهی شاید تمام امیدشان به وام ازدواج است.

پشت شیشه کافی‌نت‌های شهر پر شده از نوشته‌هایی که برای زوج‌های جوان وام ازدواج و برای خانواده‌ها وام فرزندآوری را نوید می‌دهد؛ اما دریافت این تسهیلات به این سادگی‌ها هم نیست و گاهی موجب سرگردانی متقاضیان می‌شود.

به سراغ دبیر شورای هماهنگی بانک‌های خراسان رضوی می‌رویم تا جزئیات بیشتری را در این خصوص بدانیم.

حمید صفایی‌نیکو در گفت‌وگو با خبرنگار قدس خراسان گفت: از ابتدای سال جاری ۶۲ هزار و ۲۷۶ درخواست وام ازدواج به بانک‌های استان رسیده که از این تعداد ۳۰ هزار و ۸۶۶ فقره وام پرداخت شده است.

وی عنوان می‌کند: اگرچه تسهیلاتی که به عنوان وام ازدواج پرداخت شده از لحاظ تعداد نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵ هزار و ۳۸۳ مورد کاهش داشته؛ اما به لحاظ مبلغ ۱۸هزار و ۳۰۴ میلیارد ریال افزایش را نشان می‌دهد.

یکی از مواردی که گاهی از سوی زوج‌های جوان مطرح می‌شود، تفاوت شرایط ضامن در بانک‌های مختلف است. به عنوان مثال طبق یکی از پیام‌های مردمی، یکی از بانک‌های خصوصی عنوان کرده خانم باید برای دریافت وام ازدواج، خودش نامه کسر از حقوق بیاورد یا پدرش شرایط خاصی برای ضمانت داشته باشد. دبیر شورای هماهنگی بانک‌های استان در پاسخ به این مسئله می‌گوید: در این خصوص دستورالعمل صریح و روشن بانک مرکزی به همه بانک‌ها ابلاغ شده است. بنابراین هرگونه تخطی از این دستورالعمل مستلزم نظارت سازمان‌ها و نهادهای دولتی به صورت مستمر است.
یکی دیگر از مشوق‌هایی که برای افزایش جمعیت در نظر گرفته شده، وام فرزندآوری است.

صفایی‌نیکو در این‌باره بیان می‌کند: از ابتدای سال جاری ۶۳ هزار و ۱۶ درخواست وام فرزندآوری به بانک‌ها رسیده که تا به حال ۳۵ هزار و ۱۳ مورد به متقاضیان پرداخت شده است.

به گفته دبیر شورای هماهنگی بانک‌های خراسان رضوی وام فرزندآوری در این استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته  ۹ هزار و ۶۰۹ مورد افزایش داشته که به لحاظ مبلغ نیز ۱۱هزار و ۲۸ میلیارد ریال بیشتر شده است.

رتبه اعتباری معیاری است که بر اساس رفتارهای اعتباری پیشین شخص حقیقی یا حقوقی در بانک‌ها، مؤسسات اعتباری، شرکت‌های بیمه، کارگزاری‌ها، لیزینگ‌ها و... با استفاده از فرمول‌های استاندارد از میزان ریسک اعتباری اشخاص ارائه می‌شود. با پرداخت به‌ موقع صورتحساب‌ها و اقساط تسهیلات دریافتی، امتیاز اعتباری مناسبی به افراد تعلق می‌گیرد و پرداخت نکردن به ‌موقع اقساط یا وجود نقاط منفی مانند چک برگشتی تأثیر زیادی در گزارش اعتباری اشخاص خواهد داشت؛ موضوعی که صفایی‌نیکو هم به آن اشاره و تصریح می‌کند: رد یا عدم پذیرش متقاضیان به علت رتبه اعتباری در بسیاری از بانک‌ها رخ می‌دهد که این امر موجب ازدحام بیش از حد آن‌ها در شبکه بانکی شده است. برخلاف اینکه بانک مرکزی رتبه اعتباری را در این نوع وام‌ها استثنا قرار داده، راهکار آن نظارت مستمر و برخورد با خاطیان است.

مصوبه وام فرزندآوری به شبکه بانکی ابلاغ شده؛ اما پیگیری‌ها نشان می‌دهد این وام به همه افراد تعلق نمی‌گیرد و مردم برخی از استان‌ها نمی‌توانند آن را دریافت کنند. 
«محل تولد والدین چه تأثیری بر دریافت وام فرزندآوری دارد؟» پرسشی که دبیر شورای هماهنگی بانک‌های استان در پاسخ به آن می‌گوید: نرخ باروری محل تولد پدر و فرزند ملاک پرداخت وام فرزندآوری است که نباید بیشتر از ۵/۲ باشد.

تکرار مکررات است؛ اما تشویق به ازدواج و فرزندآوری فقط از طریق اعطای تسهیلات، ابزاری است که به تنهایی رفتارهای جمعیتی باروری را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد؛ اما در شرایط فعلی جامعه و مشکلات اقتصادی زیادی که جوانان با آن مواجه هستند، می‌تواند برای برخی افراد خیلی کارگشا باشد. انتظار می‌رود با افزایش نظارت بر بانک‌های متولی، جلو سنگ‌اندازی‌ها و مانع‌تراشی‌ها گرفته شود.

خبرنگار: معصومه مؤمنیان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.