برنامه هسته‌ای ایران یکی از موضوعات مهم و مورد توجه در معادلات موجود میان چین و آمریکا به شمار می‌رود.

سیاست کج‌دار و مریز پکن در پرونده هسته‌ای/ جایگاه برنامه هسته‌ای ایران در مناسبات میان چین و آمریکا

به گزارش قدس آنلاین، گرچه اشتراکات و نقطه نظرات مشابهی میان سیاست خارجی ایران و چین در زمینه مقابله با هژمونی آمریکا در نظم کنونی بین‌الملل وجود دارد، اما نکته اینجاست برنامه هسته‌ای ایران تا جایی برای چین پذیرفتنی خواهد بود و کشورمان می‌تواند بر حمایت و موضع همسوی چین تکیه کند که نظم ترسیمی چین را خدشه‌دار نسازد و تعاملات با آمریکا و دنیای غرب را برهم نزند.  

چین درصدد است از طریق ایران به تقابل با نفوذ آمریکا در منطقه اقدام کرده و از قدرت‌یابی آن در خلیج فارس خودداری کند. نظم نوین جهانی در حال شکل‌گیری است که می‌توان ادعا کرد خاستگاه این نظم، منطقه خاورمیانه و تحولات آن خواهد بود. در چنین شرایطی، گرچه چین در قاعده کلی مخالف هسته‌ای شدن ایران است اما درصدد است از همین مسئله برای رسیدن به اهداف و نظم مطلوب بهره ببرد.  

حل و فصل برنامه هسته‌ای ایران برای چین عمدتاً دارای اهدافی با ماهیت اقتصادی، تأمین انرژی و برقراری ثبات است. در واقع، چین ایفای نقش فعال برای حل پرونده هسته‌ای را در راستای ابعاد اقتصادی جست‌وجو می‌کند اما در مقابل، آمریکا تلاش دارد از ظرفیت چین و ارتباط دوستانه آن با ایران برای مهار ایران استفاده کند.

همچنین وضعیت فعلی پرونده هسته‌ای ایران و درگیر شدن آمریکا در چندین موضوع منطقه‌ای می‌تواند چین را در پیشبرد اهداف مدنظر کمک کند. بنابراین در شرایط کنونی به نظر می‌رسد آمریکا و چین اگر مذاکراتی هم درباره برنامه هسته‌ای داشته باشند، تغییر محسوسی به دنبال نداشته و رایزنی‌ها صرفاً با هدف مدیریت اوضاع صورت بگیرد. 

در همین باره، رحمان قهرمان‌پور تحلیلگر سیاسی در گفت وگو با قدس بیان کرد: در حالت کلی پنج قدرت هسته‌ای عضو ان‌پی‌تی و شورای امنیت اتفاق نظر دارند عضو جدیدی به باشگاه هسته‌ای اضافه نشود. به نظر می‌رسد تاکنون این اصل درباره ایران هم صحیح باشد. گرچه چین به لحاظ تاکتیکی و در برخی موارد از ایران در مقابل آمریکا حمایت کرده، اما به معنای طرفداری پکن از هسته‌ای شدن ایران نبوده است. همان‌گونه که اکنون چین در حال همکاری هسته‌ای با کشورهای مختلف همچون عربستان است، اما این همکاری الزاماً به معنای حمایت از هسته‌ای شدن این‌گونه کشورها نیست. 

قهرمان‌پور گفت: فارغ از این، چین در مواقع مختلف تلاش کرده به نحوی از بحرانی‌تر شدن مسئله هسته‌ای ایران و توسل آمریکا به ابزارهای نظامی برای مقابله با کشورمان جلوگیری کند. حضور چین در مذاکرات هسته‌ای و تأکید بر حل مسالمت‌آمیز پرونده ایران در شورای امنیت یا آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در همین راستا قابل درک است. به نظر می‌رسد این سیاست تاکنون تغییر نکرده و دلایل پرشماری دارد. چین درشرایط فعلی نمی‌خواهد آستانه تنش با آمریکا را از حد معینی فراتر ببرد. بنابراین حمایت چین از ایران در زمینه برنامه هسته‌ای تابع این است که هم ایران هسته‌ای نشود و هم دفاع از کشورمان در برابر آمریکا سبب بروز چالش جدی در روابط چین با آمریکا نشود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.