مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد گفت: جیره‌بندی همچنان خط قرمز ماست و افزون بر مشکلاتی که با خود به همراه دارد، در مواقعی نتیجه عکس می‌دهد. باید همه در کنار هم تلاش کنیم به مرحله جیره‌بندی نرسیم؛ اما در شرایطی که نتیجه لازم حاصل نشود، امکان عملی کردن هر تصمیمی برای مدیریت تأمین و مصرف آب وجود دارد.  

جیره‌بندی‌آب خط‌قرمز است اما این احتمال برای مشهد وجود دارد

به گزارش قدس خراسان، سال‌های ۹۹-۹۸ که دو سال تقریباً پر بارش را شاهد بودیم تا به امروز هرچه جلوتر رفتیم، اوضاع بارش‌ها بدتر شد. آمارهای هر سال نسبت به سال گذشته و میانگین بلندمدت تفاوتی قابل تأمل دارد. کار به جایی رسیده که حتی امسال صحبت از کسری آب نزدیک به ۵۰ درصد برای تأمین نیاز آبی شهر مشهد می‌شود. این البته قابل پیش‌بینی بود؛ چرا که وقتی بارش نباشد و سیلاب به راه نیفتد، آبی پشت سدها جمع نمی‌شود تا بتوان از آن برای مصرف در شهر استفاده کرد.

همان میزان ۴۰ تا ۵۰ درصد آبی که از منابع سطحی از جمله سدها هر سال برای تأمین آب مورد نیاز مشهد استفاده می‌شد، امسال با خارج شدن چهار سد طرق، کارده، ارداک و از همه مهم‌تر سد دوستی از مدار آب‌رسانی به مشهد، کسری آبی به همین میزان را به منابع و مخازن تأمین آب شهر وارد خواهد کرد.

کسری ۴۰ درصدی آب مشهد

بی‌شک وقتی مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد از کسری ۴۰ درصدی آب مشهد به واسطه خشکسالی سخن به میان می‌آورد، دلیل و علتش حذف سدها از چرخه تأمین آب کلانشهر مشهد است.

حسین اسماعیلیان می‌گوید: طبق پیش‌بینی‌های انجام شده با تداوم خشکسالی‌های پیاپی، این کلانشهر در تابستان سال ۱۴۰۳ با کسری ۴۰ درصدی آب مواجه خواهد شد.

۱۸ میلیمتر تمام بارش‌های مشهد

وی همچنین با اشاره به خشکسالی‌های پیاپی سال‌های اخیر می‌افزاید: در چهارمین سال خشکسالی پیاپی باید اقدامات جدی‌تری در حوزه افزایش ظرفیت تولید آب و مدیریت مصرف به منظور گذر از شرایط تنش اجرایی شود و شرایط سخت‌تری را در مشهد پیش رو خواهیم داشت. از ابتدای سال آبی جاری تاکنون (از اول مهر ماه) هیچ ورودی آبی به سدهای تأمین آب مشهد نداشته‌ایم و تنها حدود ۵ درصد از حجم ذخیره این سدها آب دارد.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد ادامه می‌دهد: هم اینک هیچ برداشتی از حجم آب سدهای طرق، کارده و ارداک صورت نمی‌گیرد و ذخیره موجود برای شرایط خاص استفاده خواهد شد.

وی با اشاره به کاهش چشمگیر بارندگی‌ها در پاییز امسال بیان می‌کند: از مهر امسال تاکنون میزان بارندگی‌ها در مشهد تنها ۱۸/۲ میلیمتر بوده که نسبت به میانگین بلندمدت ۶۰درصد کاهش دارد و چنانچه این روند در زمستان نیز ادامه یابد، از لحاظ تأمین نیاز آبی شرایط بسیار سختی خواهیم داشت.

جیره‌بندی همچنان خط قرمز است

اسماعیلیان همچنین در پاسخ به این پرسش که با احتمال تداوم کم‌بارشی آیا مشهد در تابستان پیش رو با جیره‌بندی آب مواجه خواهد شد، می‌گوید: گرچه تا امروز بارش‌ها به مقداری نبوده که مشکل کمبود آب را حل کند؛ اما بی‌شک امید ما همچنان به رحمت الهی و بارش‌ها در ماه‌های باقیمانده از زمستان و بهار آینده است؛ اما چنانچه شرایط به همین منوال باشد بی‌شک مشکل خیلی سخت‌تر خواهد شد. در کنار برنامه‌هایی که ما برای مدیریت موضوع آب داریم و پروژه‌هایی که تعریف شده‌اند، مردم باید مدیریت مصرف شدیدتری داشته باشند تا به داستان جیره‌بندی نرسیم؛ چرا که جیره‌بندی همچنان خط قرمز ماست و افزون بر مشکلاتی که با خود به همراه دارد، در مواقعی نتیجه عکس می‌دهد. باید همه در کنار هم تلاش کنیم به مرحله جیره‌بندی نرسیم؛ اما در شرایطی که نتیجه لازم حاصل نشود، امکان عملی کردن هر تصمیمی برای مدیریت تأمین و مصرف آب وجود دارد.  

رئیس هیئت مدیره شرکت آب و فاضلاب مشهد با اشاره به شروع برخی اقدام‌ها از هفته آینده در راستای مدیریت مصرف آب در مشهد بیان می‌کند: در کنار ۱۷ پروژه‌ای که تعریف شده، بودجه‌ای در حدود ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان مورد نیاز است تا این پروژه‌ها به سرانجام برسد. اقدامات بازدارنده‌ای را در نظر گرفته‌ایم که از هفته آینده برای مجموعه‌های مسکونی که استخر دارند، باغ‌ویلاهایی که مصارفشان از آب شهری است و متأسفانه تعدادشان هم بالاست، همچنین برخورد با هتل‌ها و اماکن مسافرپذیر پرمصرف از جمله اقداماتی است که از زمستان و تا پیش از رسیدن به فصول گرم آغاز خواهند شد تا مدیریت مصرف بهتر و بیشتری داشته باشیم.

خبرنگار: هاشم رسائی‌فر

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.