گسترش روابط تجاری و اقتصادی با همسایگان و کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و به خصوص چین، در سال‌های اخیر به یکی از برنامه‌های راهبردی ایران تبدیل شده است.

سرمایه‌گذاری «شریک راهبردی» در ایران سرعت می‌گیرد/ سهم ایران از تجارت خارجی چین تنها ۰/۲۴ درصد

به گزارش قدس آنلاین، بنا به گفته کارشناسان، مقطع زمانی فعلی یکی از پررونق‌ترین دوره‌ها برای همکاری مشترک و انعقاد قراردادهای بلندمدت سرمایه‌گذاری میان ایران و چین است و بر این اساس رفع موانع موجود در مسیر همکاری‌های دو کشور با جدیت قابل توجهی از سوی دولت در حال پیگیری است.

 تراز تجاری ۵/۵ میلیارد دلاری به سود چین
چین شریک نخست تجاری ایران است و برخی برآوردها از ظرفیت ۲۰۰ میلیارد دلاری در تعاملات تجاری ایران و چین حکایت دارد.
حجم تبادلات تجاری میان دو کشور در سال ۲۰۲۲ با افزایشی ۷ درصدی به ۱۵/۵ میلیارد دلار رسیده بود اما بر اساس اعلام گمرک چین حجم کل تجارت بین میان کشور در سال ۲۰۲۳ بیش از ۱۴/۶ میلیارد دلار بوده و کاهشی ۶/۲ درصدی نسبت به سال گذشته میلادی را تجربه کرده است.

بنا به اعلام گمرک چین در آخرین ماه سال ۲۰۲۳ تجارت میان دو کشور ۴ درصد رشد داشته و به یک میلیارد و ۲۵۱ میلیون دلار رسیده و صادرات ایران به این کشور در ماه دسامبر سال گذشته میلادی ۳۰ درصد افزایش به خود دیده و به ۴۰۴ میلیون دلار رسیده است.

بر اساس آمار گمرک چین، صادرات این کشور به ایران در ماه‌های ژانویه تا دسامبر ۲۰۲۳ با رشدی ۸/۶ درصدی به ۱۰ میلیارد و ۷۰ میلیون دلار افزایش یافته حال آنکه در بازه زمانی مشابه در سال گذشته این رقم ۹ میلیارد و ۲۷۰ میلیون دلار گزارش شده است.
نگاهی به همین آمار نشان می‌دهد صادرات ایران به چین در سال گذشته میلادی کاهشی ۲۷ درصدی داشته و از ۶میلیارد و ۲۳۰ میلیون دلار به ۴ میلیارد و ۵۸۰ میلیون دلار رسیده و بر این اساس، تراز تجاری دو کشور در سال گذشته میلادی حدود ۵/۵ میلیارد دلار به سود چین و سهم ایران از کل تجارت خارجی ۵هزار و ۹۳۶ میلیارد دلاری چین تنها ۲۴/۰ درصد بوده است.

 دستاوردهای قرارداد ۲۵ ساله در راه ایران 
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید: چین در حال حاضر از نظر آماری، شریک نخست صادرات غیرنفتی و در حوزه واردات شریک دوم تجاری ایران است اما آنچه از امارات به ایران وارد می‌شود هم عملاً از مبدأ چین است و ارتباط تجاری دو کشور در ۳۰ سال گذشته روندی رو به رشد و متوازن داشته، بدان معنی که شاید از نظر ارزش نوسان‌هایی ناشی از قیمت کالاهای بین‌المللی از جمله محصولات معدنی داشته اما از نظر وزنی همواره روندی متناسب و رو به رشد داشته‌ایم و انتظار می‌رود در سال آینده هم چنین روندی ادامه داشته باشد.

مجیدرضا حریری در خصوص همکاری‌های بلندمدت با چین و سرمایه‌گذاری این کشور در ایران خاطرنشان می‌کند: خوشبختانه قراردادهای حاصل از همکاری بلندمدت با چین در قالب سند ۲۵ ساله یکی پس از دیگری رونمایی می‌شود که قرارداد ورزشگاه شهر آفتاب و فاز دوم فرودگاه امام خمینی(ره) از جمله این قراردادهاست و قراردادهای دیگری هم در سه چهار ماه آینده نهایی و اعلام می‌شود.
به گفته وی شیوع کرونا در روند اجرای این همکاری‌ها تأخیر ایجاد کرد اما از آنجایی که نخستین سفر رئیس‌جمهور ایران پس از پایان همه‌گیری کرونا به مقصد چین بود، این برنامه‌ها به اجرا بسیار نزدیک شد.

حریری می‌گوید: در سفر رئیس‌جمهور به چین، مقدمات کار فراهم و اصول همکاری‌ها تعریف و در سفر تیر ماه وزیر امور اقتصادی کشورمان به این کشور، تبدیل به پروژه‌های مشخص شد.

او تأکید می‌کند: وقتی صحبت از پروژه می‌شود ارتباط میان دولت‌ها مطرح نیست بلکه شرکت‌ها با شرکت‌ها مرتبط می‌شوند و قاعدتاً گیر و گره‌هایی به وجود می‌آید که دولت‌ها باید به رفع آن کمک و بر اساس سند ۲۵ ساله، مسیر را تسهیل کنند که در سفر آبان ماه معاون اول رئیس جمهور به چین به روشنی این گره‌ها برطرف شد و پس از آن پروژه‌ها یکی یکی معرفی می‌شود و امیدواریم در نیمه سال ۱۴۰۳ پروژه‌های جدیدتر و متنوع‌تری را نهایی کنیم.

این فعال اقتصادی در خصوص عناوین پروژه‌های جدید با چینی‌ها اضافه می‌کند: در این خصوص نمی‌توانم اظهارنظر کنم چرا که قراری نانوشته و تعهدی دسته جمعی مبنی بر متمرکز بودن مراکز اطلاع‌رسانی و اطلاع‌رسانی به موقع و به اندازه در خصوص مبادلات ایران و چین وجود دارد چون پراکندگی اطلاع‌رسانی و ذوق‌زدگی در این زمینه و اعلام پیش از موعد در زمان تحریم می‌تواند هم به ما و هم به طرف چینی آسیب بزند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.