• تشنج اقتصادی و ضعف مدیریت

    تشنج اقتصادی و ضعف مدیریت

    بی‌ مبالاتی و ضعف مدیریت دولت مشهود است. کمتر کسی است که از آثار این بی‌ثباتی آگاه نبوده و نگران آیندۀ اقتصاد کشور نشده باشد. به این بی‌ثباتی اقتصادی که برخی نشانه‌های آن بتدریج در حال آشکار شدن است، باید تعیین نرخ غیرواقعی دلار در لایحه بودجه را هم اضافه کرد. این نرخ برای دولت تولید درآمدی خواهد کرد که دولت و تیم اقتصادی آن ـ بویژه رئیس‌کل بانک مرکزی ـ باید نسبت به پیامدهای آن برای ارزش پول کشور پاسخگو باشند.

  • نکاتی درباب بی مهری ها به مسکن مهر

    نکاتی درباب بی مهری ها به مسکن مهر

    زلزله ۷.۳ ریشتری در کرمانشاه و برخی مناطق غربی کشور، ایران را در ماتم از دست دادن عزیزانش سیاه‌پوش کرد؛ اتفاقی که به واسطه قرار گرفتن ایران در منطقه‌ای لرزه‌خیز از دنیا نه اولین بلای طبیعی بود و نه آخرین آن خواهد بود. در این میان بعد از وقوع زلزله شدید در برخی نقاط ایران و عراق و پیش‌بینی‌های موجود مبنی‌بر افزایش تلفات انسانی این حادثه، برخی رسانه‌های همسو با دولت با انتشار تصاویری از ویرانی‌های حاصل از زلزله سعی داشتند خسارات وارده به این مناطق را مختص طرح مسکن مهر دانسته و در وضعیتی که کشور نیازمند حضور همه‌جانبه تمامی نهادها و مردم در یاری زلزله‌زدگان و همدلی با بازماندگان این حادثه است با طرح یک موضوع حاشیه‌ای ذهن‌ها را منحرف کنند.

  • اوضاع تراز تجاری بدتر از آمارهاست!

    اوضاع تراز تجاری بدتر از آمارهاست!

    بر اساس گزارش گمرک ایران در ۷ ماه اول سال‌جاری حدود ۲۷ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار کالا وارد کشور شده است که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود ۱۵ درصد افزایش یافته است. بر اساس این گزارش صادرات غیرنفتی ایران در ۷ ماه سال‌جاری نیز به ۲۴ میلیارد و ۷۱۰ میلیون دلار رسیده که این رقم نیز در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود ۵/۲ درصد کاهش نشان می‌دهد. کاهش صادرات غیرنفتی ایران در این بازه زمانی در حالی است که متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ایران به خارج از کشور چیزی حدود ۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است.

  • فلسفه وجودی بانک توسعه تعاون حمایت از اشتغال در بخش تعاونی است

    وزیر تعاون:

    فلسفه وجودی بانک توسعه تعاون حمایت از اشتغال در بخش تعاونی است

    وزیر تعاون در جمع اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی از کمبود سرمایه بانک توسعه تعاون انتقاد کرد و گفت: این بانک با هدف توسعه بخش تعاون تشکیل شده است.

  • فاینانس ها؛ زاییده نافرجامی برجام

    فاینانس ها؛ زاییده نافرجامی برجام

    آیا واقعا قراردادهای فاینانس را که در هفته‌های گذشته نقل محافل و جلسات رسانه‌ای و کارشناسی کشور شده، می‌توان میوه برجام دانست؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید دانست فاینانس یک خط اعتباری است که کشور دریافت‌کننده آن، با استفاده از تامین مالی کشور یا بانک خارجی تجهیزات و خدمات مورد نیاز خود را از کشور هدف وارد کرده و به جهت اینکه نقدینگی لازم را برای پرداخت منابع این واردات ندارد از قراردادی تحت عنوان فاینانس (تامین اعتبار) استفاده می‌کند. در واقع گشایش این خط اعتباری مشروط بر خرید از آن کشور و در راستای توسعه صادرات همان کشورها و نوعی واردات برای کشور پذیرنده فاینانس است.

  • دولت نباید متکی به سرمایه‌گذاری‌ خارجی‌ها باشد

    دولت نباید متکی به سرمایه‌گذاری‌ خارجی‌ها باشد

    بدون تردید رونق اقتصادی کشور، بدون مقاوم سازی و مصونیت بخشی در برابر تکانه‌های اقتصادی بیگانگان محقق نخواهد شد. در وهله نخست این مهم زمانی تحقق خواهد یافت که جلوی واردات بی رویه محصولات و کالاهایی که امکان تولید آن‌ها در کشور وجود دارد گرفته شود، زیرا ورود بی رویه کالاهای خارجی به کشور به منزله ایجاد اشتغال برای بیگانگان است. دلیل اصلی این میزان کالای قاچاق، نبود نظارت‌ صحیح و مدیریت‌های منفعت‌گرایانه است. این دو معضل و چالش، واردات بی رویه و قاچاق کالا، باید مورد توجه اصلی دولت دوازدهم قرار گیرد.

  • حرف‌های بودار آقای بانکدار

    حرف‌های بودار آقای بانکدار

    بیش از ۳ دهه از تصویب و اجرای قانون بانکداری بدون ربا در ایران می‌گذرد. قانونی که به‌رغم تمام فرازونشیب‌های موجود در طول این سال‌ها و به رغم اثبات ناکارآمدی‌اش همچنان بدون کوچک‌ترین تغییر، به‌روزرسانی یا اصلاح با همان روال گذشته در حال اجراست.

  • خداحافظی با نفت گران

    خداحافظی با نفت گران

    برخی از کارشناســان تخمین زده اند که قیمت نفت در بودجه سال ۹۷ بین ۵۰تا۵۵ دلارتعیین شود،رقمی که به واقعیت نزدیک است و ظاهراً افزایش قیمت نفــت در بازارهای جهانی دیگر رقم های بالا راتجربه نخواهد کرد.

  • مثلث نگران کننده!

    مثلث نگران کننده!

    سال ۹۲ پس از انتصاب ولی‌الله سیف به ریاست بانک مرکزی، از وی به عنوان مهره مورد تایید محمد نهاوندیان به عنوان رئیس دفتر رئیس‌جمهور نام برده می‌شد. انتصابی که خیلی زود نقش پشت‌پرده محمد نهاوندیان در آن و رفاقت دیرینه‌اش با سیف آشکار شد. نهاوندیان چندی بعد مسعود نیلی را نیز به ریاست موسسه نیاوران، مهم‌ترین موسسه فکری و تصمیم‌سازی لیبرال‌ها گمارد تا با این کار بهتر و راحت‌تر بتواند منویات خود برای اقتصاد ایران را به مرحله اجرا نزدیک کند.

  • معاونت اقتصادی 
وزارت خارجه؛ ‌بیم‌ها و امیدها

    معاونت اقتصادی وزارت خارجه؛ ‌بیم‌ها و امیدها

    احیای معاونت اقتصادی وزارت خارجه در دولت دوازدهم، یکی از رویدادهای امیدبخشی است که خبر آن چندی پیش از سوی دکتر ظریف اعلام شد.

  • کدام فقر مطلق قرار است ریشه‌کن شود؟

    کدام فقر مطلق قرار است ریشه‌کن شود؟

    ریشه‌کنی فقر حداقل در قالب و تعریف فقر مطلق نیز نیازمند اقداماتی پایه‌ای و اصلاح ساختارهای موجود و بسترهای لازم است. اقدامی که حداقل در ۴ سال گذشته در دولت یازدهم هیچ نشانه‌ای از تحقق آن در رفتار و اعمال دولتمردان مشاهده نشده است.

  • ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺟﻬﺎﺩﻯ ﻭ ﺍﻧﻘﻼﺑﻰ ﻻﺯﻣﻪ ﺗﺤﻘﻖ ﺭﻭﻧﻖ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻯ

    ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺟﻬﺎﺩﻯ ﻭ ﺍﻧﻘﻼﺑﻰ ﻻﺯﻣﻪ ﺗﺤﻘﻖ ﺭﻭﻧﻖ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩﻯ

    ﻭﺭﻭﺩ بیﺭﻭﻳﻪ ﻛﺎﻻﻫﺎﻯ ﺧﺎﺭﺟﻰ ﺑﻪ ﻛﺸﻮﺭ ﺑﻪ ﻣﻨﺰﻟﻪ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﺍﺷﺘﻐﺎﻝ ﺑﺮﺍﻯ ﺑﻴﮕﺎﻧﮕﺎﻥ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺍﻳﻨﻜﻪ ﺩﻭﻟﺖ ﺳﻌﻰ ﺩﺍﺭﺩ ﺑﺎ ﺗﻌﺮﻓﻪ ﺑﺴﺘﻦ ﺑﺮ ﻛﺎﻻﻫﺎﻯ ﻭﺍﺭﺩﺍﺗﻰ، ﺍﺯ ﻭﺭﻭﺩ ﺁ ﻥﻫﺎ ﺟﻠﻮﮔﻴﺮﻯ ﻛﻨﺪ، ﺑﻪ ﺗﻨﻬﺎﻳﻰ ﻛﺎﻓﻰ ﻧﻴﺴﺖ. ﺍﺯ ﻃﺮﻓﻰ، ﺣﺪﻭﺩ ۰۳ ﻣﻴﻠﻴﺎﺭﺩ ﺩﻻﺭ ﻛﺎﻻﻯ ﻗﺎﭼﺎﻕ ﺩﺭ ﺳﺎﻝ ﻭﺍﺭﺩ ﻛﺸﻮﺭ ﻣ ﻰﺷﻮﺩ ﻭ ﻣﺘﺄﺳﻔﺎﻧﻪ ۲۲ ﻣﻴﻠﻴﺎﺭﺩ ﺩﻻﺭ ﺁﻥ ﺍﺯ ﻣﺒﺎﺩﻯ ﺭﺳﻤﻰ ﻋﺒﻮﺭ ﻭ ﻭﺍﺭﺩ ﺑﺎﺯﺍﺭﻣﻰ ﺷﻮﻧﺪ ﻛﻪ ﺧﻄﺮ ﻭ ﺁﺳــﻴﺐ ﺟﺪﻯ ﺑﺮﺍﻯ ﻛﺎﻻﻫﺎﻯ ﺩﺍﺧﻠﻰ ﺍﺳــﺖ ﻛﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺍﺻﻠﻰ ﺍﻳﻦ ﻣﻴﺰﺍﻥ ﻛﺎﻻﻯ ﻗﺎﭼﺎﻕ، ﻧﺒﻮﺩ ﻧﻈﺎﺭ ﺕﻫﺎﻯ ﺻﺤﻴﺢ ﻭ ﻣﺪﻳﺮﻳ ﺖﻫﺎﻯ ﻣﻨﻔﻌﺖ ﮔﺮﺍﻳﺎﻧﻪﺍ ﺳﺖ.

  • تکمیل پازل لیبرال ها در دولت دوازدهم

    تکمیل پازل لیبرال ها در دولت دوازدهم

    حالا با گذشت بیش از دو دهه از آن تاریخ، شبیه ترین دولت به دولت سازندگی با دریافت پالس هایی از سوی مجلسی ها مبنی بر عدم رای اعتماد به محمد نهاوندیان از معرفی وی به خانه ملت خودداری کرده و پس از پذیرش مسعود کرباسیان با تجربه و عملگرا از سوی نمایندگان مجلس با احیای معاونت اقتصادی رییس جمهور نهاوندیان را به عنوان معاون اقتصادی خود برگزید. انتصابی که روز گذشته پازل پنج ضلعی انتصابات اقتصادی رییس دولت دوازدهم را تکمیل کرد.

  • چرا تفکیک وزارتخانه‌ها کار عاقلانه‌ای نیست؟

    چرا تفکیک وزارتخانه‌ها کار عاقلانه‌ای نیست؟

    نگارنده در این یادداشت فارغ از این دو دیدگاه به بررسی دلایل اقدامات دولت یازدهم و تفکر حاکم بر دولت بر طرح‌های این‌چنینی و نتایج آن در دولت یازدهم پرداخته‌ است.

  • فاکتورهای مهم در انتخاب وزرای کابینه دوازدهم

    فاکتورهای مهم در انتخاب وزرای کابینه دوازدهم

    بی‌گمان اولویت اول هر کابینه بخصوص در حوزه‌های اقتصادی هماهنگی بین اعضای هیئت دولت است، زیرا بسیاری از پروژه‌ها و تصمیمات اقتصادی به تعامل وزارتخانه‌های مختلف مربوط می‌شود و اگر همگرایی وجود نداشته باشد، ثمره‌ای برای آن نمی‌تواند قائل شد. برای مثال سیاست‌های پولی که از سوی بانک مرکزی اتخاذ می‌شود، باید از طرفی در جهت کنترل نقدینگی و تورم باشد و از سوی دیگر منابع لازم جهت فعالیت‌های اقتصادی در حوزه‌های مختلف را پدید آورد.

  • دولت باید دست دلالان را
از سفره مردم کوتاه می کرد

    دولت باید دست دلالان را از سفره مردم کوتاه می کرد

    تــورم یکی از شــاخص های اقتصادی مؤثر بــر زندگی مردم اســت، از ایــن رو همواره دولتمردان تمام تمرکز و سیاست های خود را معطوف به کاهش تورم در فضای اقتصادی جامعه و بخصوص اقلام وکالاهای حساس و مرتبط با سبد معیشتی مردم می کنند.

  • بانک جهانی آمارهای مسعود نیلی را رد کرد!

    بانک جهانی آمارهای مسعود نیلی را رد کرد!

    جناب آقای دکتر مسعود نیلی اخیرا نکاتی در خصوص توسعه صنعتی کشور مطرح کرده‌اند که نگرانی‌هایی را برای آینده اقتصاد ایران ایجاد می‌کند.

  • قاچاق کالا با هیجان و آمار سازی کاهش نمی یابد

    قاچاق کالا با هیجان و آمار سازی کاهش نمی یابد

    کاهش آمار قاچاق کالا در یک فاصله زمانی کوتاه از ۲۵ میلیارد دلار به ۱۳ میلیــارد دلار جای تأمل و البته نگرانــی دارد، زیرا این مقدار کاهش ســریع آمار، نشان دهنده یک حالت غیرعادی یا غیر واقعی است، زیرا هیچ گاه قاچاق در یک بازه زمانی کوتاه مدت نه بشدت افزایش می یابد، نه کاهش، بلکه قاچاق به طور تدریجی مسیر خــود را طی می کند.

  • صادرات غیرنفتی از بنادر افزایش یافت/کاهش چشمگیر مسافرتهای دریایی

    در خردادماه امسال؛

    صادرات غیرنفتی از بنادر افزایش یافت/کاهش چشمگیر مسافرتهای دریایی

    نگاهی به آمار تخلیه و بارگیری بنادر نشان می دهد که در خرداد ماه امسال نزدیک به ۱۳ میلیون تن عملیات تخلیه و بارگیری در بنادر کشو انجام شده که نسبت به مدت مشابه سال های ۹۴ و ۹۵ رشد داشته است.

  • سود بانکی، آخرین مأمن سرمایه‌های سرگردان

    سود بانکی، آخرین مأمن سرمایه‌های سرگردان

    بارها درباره علل رکود اقتصادی و لزوم تسریع خروج از رکود صحبت شده، اما یکی از ساده‌ترین و سریع‌ترین روش‌های خروج از رکود اقتصاد، برای اقتصاد ایران، بدون پیش‌فرض‌های ساختاری ما، کاهش نرخ سود بانکی بود، اما چنین راهکاری قابل اجرا نیست.

  • گزینه برد و باخت تجارت ایران و ترکیه

    گزینه برد و باخت تجارت ایران و ترکیه

    به اعتقاد فعالان بازار هم اکنون دست کم بازار پوشاک کشور در سلطه ترک‌هاست که متأسفانه بیکاری و تعطیلی برخی از شرکت‌ها داخلی رادرپی داشته است. بنابر روایت رسانه‌ها و فعالان بازار، قرارداد تجارت ترجیحی با ترکیه در سال‌های اخیر دست کم برای بخشی از فعالان اقتصادی ایران تجربه خوشایندی نبوده و به زعم آن‌ها افزایش شدید واردات از این کشور و کاهش صادرات ایران را به دنبال داشته است.

  • حمله "ویروس هلندی" به اقتصاد ایران

    حمله "ویروس هلندی" به اقتصاد ایران

    تولید کنندگان جهان سوم به وسیله بانکهای مرکزی کشورشان از دو جهت تحت فشار قرار گرفته اند. نخست با کالاهای ارزان وارداتی و دوم با نرخهای بهره بالا که وام گیری با هدف تولید و بازپرداخت وام با سود ناشی از تولید را تقریبا محال می کند. نتیجه این دور طراحی شده به وسیله نظام بانکی بین المللی این است که جهان سومی ها تشویق به تقویت ارزش برابری پول ملی و افزایش نرخ های بهره با هدف کاهش تورم می شوند.

  • آخرین قیمت طلا و ارز /نرخ انواع سکه کاهش یافت

    آخرین قیمت طلا و ارز /نرخ انواع سکه کاهش یافت

    در جریان معاملات امروز(چهارشنبه) بازار آزاد تهران، قیمت انواع سکه با کاهش مواجه شد و تنها سکه تمام بهار آزادی طرح جدید، افزایش قیمت ۱۴۰۰ تومانی را تجربه می‌کند.

  • نقد جدی به ۳ طرح مسکنی آخوندی

    نقد جدی به ۳ طرح مسکنی آخوندی

    کارشناس اقتصاد مسکن درباره سه طرح مسکن اجتماعی، حمایتی و آزاد در دولت نوشت: چنین طرح‌هایی صرفاً به‌درد طرح در رسانه‌ها می‌خورد و به چند دلیل واضح می‌توان گفت که کارآیی لازم را برای حل مسئله مسکن در ایران ندارند.

  • اعتبار ۲۴۰۰ میلیارد تومانی مسکن اجتماعی هنوز ابلاغ نشده است

    معاون بنیاد مسکن خبر داد:

    اعتبار ۲۴۰۰ میلیارد تومانی مسکن اجتماعی هنوز ابلاغ نشده است

    معاون امور مسکن شهری بنیاد مسکن با تاکید بر اینکه هنوز تسهیلات مصوب برای آغاز ساخت مسکن اجتماعی به بانک‌های عامل ابلاغ نشده است،گفت: اختصاص اعتبار ۲۴۰۰ میلیارد تومانی مسکن اجتماعی منتظر ابلاغ به بانک‌های عامل است.

  • کارت بازرگانی ابزار مخل فعالیت های تجاری

    کارت بازرگانی ابزار مخل فعالیت های تجاری

    خلا قانونی در کارت های بازرگانی از همان ابتدای ایجاد آن مشــخص بود به طوری که بدون یک برنامه مدون و علمی طراحی و وارد بازار شــدند و موجبات سوء استفاده افراد سود جو را فراهم آوردند. در حالی که مکانیزم های مختلفی از جمله اعتبار سنجی افراد می توانست در جهت کاربرد درست ومناســب از این کارت ها صورت بگیرد. عده ای از افراد فرصت طلــب از طریق این کارت ها به گول زدن دولــت روی آورده و بــدون اینکــه مالیات یــا عوارضی پرداخت کنند بــه واردات کالاهای نامرغوب پرداختنــد.

  • آقای روحانی! انتخابات پایان یافت؛دروغ‌ها را تمام کنید

    آقای روحانی! انتخابات پایان یافت؛دروغ‌ها را تمام کنید

    ما را متهم کردند ۴۰۰ هزار نفر استخدام کردید، بماند که این دروغ بزرگ بود، ما افراد موجود را تبدیل وضعیت کردیم، اما اگر واقعا ۴۰۰ هزار نفر را استخدام کردیم، پس فقط در این حوزه ۴۰۰هزار نفر اشتغال دائم ایجاد شده است.

  • نقدی بر بخشنامه تدوین گزارش‌ها و تنظیم صورت‌های مالی

    نقدی بر بخشنامه تدوین گزارش‌ها و تنظیم صورت‌های مالی

    الزام تهیه صورت­های مالی تلفیقی براساس استاندارهای گزارشگری مالی از آغاز سال ۱۳۹۵ به اجرا درآمد و بانک‌­ها برای نخستین بار به ارایه گزارش طبق آی.اف.آر.اس در مجامع بانکی مکلف شدند.

  • چرا بازرگانی یک وزارت‌خانه مستقل می‌خواهد؟

    چرا بازرگانی یک وزارت‌خانه مستقل می‌خواهد؟

    ۷۰ درصد از مشکلات واحدهای تولیدی ما مرتبط با بخش بازرگانی است اما وظایف و مسئولیت‌های بازرگانی امروز در یک‌چهارم یک وزارت خانه خلاصه‌شده است.

  • بلایی که ناکارآمدی بر سر اقتصاد می‌آورد از جنگ بدتر است

    بلایی که ناکارآمدی بر سر اقتصاد می‌آورد از جنگ بدتر است

    به سختی می توان تصور کرد مردم ایران گرفتار در چنبره مدیران کنونی بتوانند از ۲۵ میلیون نفر به مدت یک ماه پذیرایی کنند. زیرا باید برای تامین حداقل نیازهای رفاهی خود درگیر رقابتی بی حاصل و پرگناه شوند.