رییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: ای کاش نسخه های اقتصادیمان را در این چند سال کامل اجرا می کردیم.

کاش نسخه های اقتصادیمان را کامل اجرا می کردیم

به گزارش ایرنا، غلامرضا تاجگردون که به همراه ابراهیم رزاقی استاد اقتصاد در برنامه تیتر یکشنبه شب شبکه خبر سیما با موضوع «رونق اقتصادی، نگاه به درون» شرکت کرده بود، به ضعف نظام برنامه ریزی و قانون گذاری در کشور اشاره کرد و افزود: هیچگاه برنامه های یکساله و پنج ساله را درست ارزیابی نکردیم. 

وی گفت: گاهی اوقات در این سال ها با دولت هایی مواجه بودیم که برنامه های پنج ساله را قبول نداشتند. 

تاجگردون افزود: در دو برنامه اخیر گزارش سالانه نداشتیم و البته فرقی هم نمی کند گزارش داشته باشیم یا نه چون برنامه ها کامل اجرا نشدند. 

وی با اشاره به اینکه باید روش نگارش برنامه ششم توسعه تغییر کند، افزود: هیچگاه برنامه ریزان ما به دنبال اجرای نسخه واحدی در اقتصاد نبودند. 

تاجگردون در ادامه به موضوع خام فروشی و مشکل قیمت اشاره کرد و گفت: برای مثال چین سنگ آهن خام ما را به کشورش می برد و پس از تبدیل به فرآورده و فولاد آن را دوباره به ما می فروشد اما ما همین سنگ آهن را به واحدهای داخلی تولید فولاد تحویل می دهیم اما فولادی که از چین وارد کشور می شود بسیار ارزان تر از فولاد تولید داخل است. 

وی تصریح کرد: ما می گوییم که قیمت فرآورده های نفتی باید تا پایان برنامه پنجم توسعه به قیمت فوب خیلج فارس برسد و مثال می زنیم که اکنون قیمت هر لیتر بنزین در ترکیه 5 هزار تومان است و معتقدیم که در ایران هم باید همین قیمت باشد اما برخی می گویند که مردم چگونه زندگی کنند. 

تاجگردون گفت: پس ما نمی توانیم میان تولید و رفاه اجتماعی نسبتی برقرار کنیم.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: فقط تیتر برنامه ها را عوض می کنیم و محتوای برنامه ها مجموعه ای از آمال و آرزوهاست که این آمال و آرزوها با تیتر همخوانی ندارد.

تاجگردون گفت: به عنوان مثالً می گوییم باید رونق اقتصادی رخ دهد اما همزمان باید به دنبال عدالت اجتماعی باشیم ولی شخصی می آید و همه را کنار می گذارد و می گوید اصل، عدالت اجتماعی است و شخصی دیگر نگاهی مقابل این را دارد.

رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس افزود: اگر سیاست های کلی برنامه ششم اقتصادی کشور که بنظر می رسد با رویکرد درون زا بودن اقتصاد و جلوگیری از برداشت بی رویه دولت و مجلس از منابع تدوین شود شاید بتواند مسیر حرکت اقتصادی را تغییر دهد. 

تاجگردون افزود: در زمینه اصلاح قیمت دلار نیز باید کاری صورت گیرد تا تولیدکننده آزادانه دلار تهیه کند و سپس ما به التفاوت قیمت دلار به شکل ریال به او پرداخت شود. 

وی گفت: نباید با در اختیار گذاشتن برق ارزان قیمت کاری کنیم که صنعت دچار مشکلات شود و توان رقابت نداشته باشد.



** اقتصادما هیچ ربطی به قانون اساسی و اندیشه های امام ( ره) نداشته است

ابراهیم رزاقی اقتصاددان نیز در این برنامه گفت: در 26 سال پس از جنگ تحمیلی، اقتصادی را اداره کرده ایم که هیچ ربطی به قانون اساسی و اندیشه های امام ( ره) نداشته است. 

وی افزود: در این سال ها بر اساس توصیه صندوق بین المللی پول و مشابه 170 کشور بر اساس سیاست تعدیل اقتصادی حرکت کردیم و 1300 میلیارد دلار واردات داشتیم که 13 میلیون شغل ایجاد شد در حالی که باید 130 میلیون شغل ایجاد می شد. 

وی با اشاره به اینکه در این سال ها به نتایج اقدامات اقتصادی هیچ توجهی نشد، گفت: شاهد افزایش فقر و خالی شدن هر چه بیشتر روستاها بودیم اما هیچگاه فکر نکردیم که کجای کارمان می لنگد. 

رزاقی افزود: 170 کشور بر اساس نگاه صندوق بین المللی پول عمل کردند و هیچکدام موفق نبودند. 

وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: نگاه سرمایه داری لیبرال آمریکایی نسبت به ما اینگونه است که مواد خام خود را نتوانیم تبدیل کنیم در صورتی که باید طبق قانون اساسی نیازهای داخلی را خودمان تولید کنیم اما نگاه آمریکایی ها این است که باید وابسته به آن ها باشیم و مواد خام خود را در اختیارشان بگذاریم. 

این کارشناس اقتصادی گفت: اگر دولت ها به منافع ملی توجه می کردند، هیچگاه خواسته های آمریکایی ها در کشور محقق نمی شد. 

وی افزود: دولت آمریکا هرگاه به بن بست خورده دخالت کرده است و برای نمونه در سال 2008 بیش از 150 بانک را دولتی کردند تا از ورشکستگی نجات پیدا کنند و رونقی در اقتصادشان ایجاد شود. 

رزاقی اظهار داشت: آمریکا وقتی می بیند فولاد چین به کشورش می آید تعرفه می گذارد تا این محصول وارد نشود و به نوعی از تولیدکنندگان داخلی حمایت می کند اما ما دلار ارزان در اختیار واردکننده فولاد قرار می دهیم. 

این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه در بحث اقتصاد هیچ تئوری نداریم، گفت: امام در وصیت نامه خود فرموده اند، کالایی را که خودمان در داخل نداریم مصرف نکنیم و نیاز نیست هر کالایی از خارج وارد شود و بر اساس نظر امام باید ثروت ها به کارخانه و مزرعه برود و اقتصاد باید وسیله باشد نه هدف. 

وی تصریح کرد: باید ببنیم که بانک ها را بر اساس نظام سرمایه داری و سوسیالیستی اداره کردیم یا بر اساس قانون اساسی؟



**اصلاح قیمت دلار اقتصاد درون زا را شکل می دهد 

این اقتصاددان گفت: با اصلاح قیمت دلار ، رفته رفته اقتصاد درون زا شکل می گیرد. 

رزاقی افزود: در شرایط فعلی اقتصاد، دلار ارزان قیمت فقط باید برای مصارف اساسی و برای صنایعی که دولت نظارت و پشتیبانی دارد اختصاص یابد و بعد به مرور قیمت دلار را برای مصارف غیراساسی باید افزایش داد تا رفته رفته اقتصاد درون زا شکل گیرد. 

وی با اشاره به نوسانات قیمت دلار در دهه های گذشته گفت: از سال 53 تاکنون دلار 30 برابر کاهش ارزش داشته و ریال هزار برابر و ما ارزش دلاری که امروز 10 هزار تومان است را 2500 تومان تعیین می کنیم. 

وی تصریح کرد: به جای اینکه برای واردات یک کالا از چین، واردکننده یک دلار به ارزش 10 هزار تومان بپردازد سه هزار تومان پرداخت می کند یعنی چند هزار تومان به وارد کننده اجناس خارجی کمک می شود و در این شرایط تولید کننده داخلی تاب مقاومت ندارد. 

این اقتصاددان گفت: در کشوری مانند چین همه فروشنده دلار به دولت هستند و برای هیچ واردکننده ای صرف نمی کند که با این قیمت دلار در این کشور کالایی وارد کند، کره جنوبی نیز همین کار را می کند. 

رزاقی افزود: اما ما دلار ارزان در اختیار افراد می گذاریم و واردات بی رویه صورت می گیرد و همه به دنبال خرید دلار هستند چون سود فراوانی دارد. 

وی گفت: هنگامی که دلار ارزان در اختیار متقاضی قرار می گیرد قاچاق رونق می گیرد ، مواد مخدر وارد کشور می شود و ثروت های عظیمی از کشور خارج و تولیدکننده فلج می شود.

این اقتصاددان افزود: 1400 میلیارد دلار واردات داشتیم اما توسعه پیدا نکردیم و فقط توانستیم 13 میلیون شغل ایجاد کنیم در صورتی که باید 130 میلیون شغل ایجاد می شد. 

وی با بیان اینکه ایران به عنوان حیثیت مسلمانان در منطقه مطرح است، گفت: با نگاه درون زا در حوزه هایی مانند حوزه دفاعی موفقیت های فراوانی بدست آوردیم اما در حوزه اقتصادی با اعطای دلار ارزان و خام فروشی خودزنی کردیم. 

رزاقی با اشاره به دیگر اثرات اتخاذ سیاست های غلط در زمینه تعیین نرخ ارز افزود: 15 میلیارد دلار ارزان قیمت در اختیار عده ای قرار دادیم که به سفرهای خارجی بروند که معلوم نیست چه سودی به نفع کشور دارد. 

وی در ادامه افزود: هشتصد هزار میلیارد تومان دست عده ای است که آن را وارد تولید نمی کنند چون سودش کم است.

رزاقی گفت: در این شرایط جنگ اقتصادی ما همه را به آرامش دعوت می کنیم و در این شرایط 17 میلیارد دلار مواد غذایی وارد کشور کرده ایم اما یارانه به کشاورز و تولیدکننده داخلی نمی دهیم. 

این اقتصاددان افزود: نمی خواهیم در حوزه اقتصادی اعلان جنگ کنیم تا کارگر خوب کار کند، تولیدکننده خوب کار کند به سود اندک قانع شود و تعاونی ها رشد کنند.

رزاقی گفت: 30 هزار روستا که مراکز مهم تولیدی و دفاعی ماست از سکنه خالی شده است و ما شاهد اثرات آن هستیم. 

وی افزود: نگاهی وجود دارد که می خواهد جامعه را در حوزه اقتصادی آرام نگه دارد تا تهاجم اقتصادی اثرش را روی فقیرترین توده ها که همواره آماده فداکاری بودند و الان نیز می خواهند جانشان را فدا کنند بگذارد.

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.