قدس انلاین-قاانی: موضوع واردات محصولات گیاهی که دستکاری ژنتیکی شده اند چالش جدی است که سلامت مردم را به خطر می اندازد وهمچنان وزارتخانه ها وسازمانهای متولی درگیر این موضوع می باشند.

زنگ خطر شیوع بیماریها با واردات محصولات دستکاری شده ژنتیکی/ اجباری برای واردات محصولات تراریخته وجود ندارد

به گزارش قدس انلاین ، محصولات دستکاری شده ژنتیکی درواقع  محصولاتی اند که پایه اولیه آنها گیاهان طبیعی بوده که با استفاده از دانش زیست فناوری یا بیوتکنولوژی و همچنین روش هایی از طریق مهندسی ژنتیک با جابه جایی ژن ها از یک موجود به موجودی دیگر قصد دارند خواصی را در موجود جدید ایجاد کنند تا آن را نسبت به شرایط محیطی و نسبت به آب و خاک مقاوم کنند که به این کار دستکاری ژنتیکی می گویند.به گفته کارشناسان محصولات دستکاری شده ژنتیکی در اکثر کشورها بدلیل عدم آزمایشات طولانی مدت برای بررسی تاثیرات آن بر روی بدن انسانها توسط مردم مورد استفاده قرار نمیگیرد.

واردات محصولات دستکاری شده ژنتیکی باید کنترل شوند

چندی پیش معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در همایش بین المللی توسعه تجارت و بازار محصولات ارگانیک اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران نسبت به واردات مواد غذایی دستکاری شده هشدار داد و خاطرنشان کرد: واردات این گونه محصولات بدون هیچ کنترل و نظارتی تاکنون انجام شده است که با توجه به شیوع برخی بیماری‌ها یک زنگ خطر جدی به شمار می‌رود، ضمن اینکه واردات این گونه محصولات هم از لحاظ بهداشتی و هم از لحاظ زیست محیطی باید کنترل و نظارت شود و در این راستا تمام توان خود را به کار خواهیم برد.

ابتکار با اشاره به تشکیل شورای عالی ایمنی زیستی به ریاست معاون اول رئیس جمهور در دولت، تصریح کرد: در این دوران به اصلاح دستورالعمل‌ها و تدوین برنامه‌ها پرداخته می‌شود و باید واردات محصولات دستکاری شده ژنتیکی نیز در این شورا بررسی شود. البته از نظر ما، کشاورزی ارگانیک بهترین نوع کشاورزی است که به تنوع زیستی لطمه کمتری می‌زند و با این شیوه کشاورزی ضمن حفظ منابع آب و خاک غذای سالم به دست مصرف‌کنندگان می‌رسد.

*واردات ۵ میلیارد دلاری محصولات تراریخته به ایران

بهزاد قره یاضی رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اخیرا اعلام کرده است، با توجه به آمار موجود، 5 میلیارد دلار از واردات کشور ما به محصولات تراریخته اختصاص دارد.وی همچنین گفته است برنج تراریخته سال آینده به بازار می‌آید.در سال گذشته 20 لاین فرآوری برنج تراریخته در سه استان کشور به صورت آزمایشی زیر کشت رفت و در سه استان دیگر نیز پنبه تراریخته کشت خواهد شد.

* عوارض مصرف غذاهایی که دستکاری ژنتیکی شده اند

معاون دفتر پژوهش و فناوری های محیط زیست با هشدار نسبت به مخاطرات بالقوه محصولات GMO برای سلامتی انسان و دام عنوان کرد:«متاسفانه گفته می شود در کشور ما این نوع محصولات وجود دارند و در عرصه های مختلف توزیع شده و در سبد غذایی مردم جای گرفته اند ولی تاکنون بررسی برای چنین موضوعی انجام نگرفته است».
دکتر داود حیات غیب ،درباره برنج های GMO گفت:« محصولات گیاهی که دستکاری ژنتیکی شده اند محصولاتی اند که پایه اولیه آنها گیاهان طبیعی بوده که با استفاده از دانش زیست فناوری یا بیوتکنولوژی و همچنین روش هایی از طریق مهندسی ژنتیک با جابه جایی ژن ها از یک موجود به موجودی دیگر قصد دارند خواصی را در موجود جدید ایجاد کنند تا آن را نسبت به شرایط محیطی و نسبت به آب و خاک مقاوم کنند که به این کار دستکاری ژنتیکی می گویند».وی درباره عوارض احتمالی مصرف غذاهایی که دستکاری ژنتیکی شده اند بر روی انسان و دام گفت:«به طور کلی در دنیا بحث هایی درباره عوارض مصرف این محصولات وجود دارد. البته مطالعات در این زمینه بسیار کم است به این دلیل که شرکت های بزرگ امریکایی و کانادایی که تولیدکننده اینگونه محصولات غذایی هستند به دلیل سود هنگفتی که تولید اینگونه محصولات نصیبشان می کند تمامی تحقیقات در زمینه این محصولات را تحت الشعاع قرار می دهند؛ بنابراین تحقیقات در مورد این محصولات و اثرات آن به نسبت کم است ولی اطلاعاتی وجود دارد که این محصولات باعث بروزحساسیت در نوزادان و مادران شیرده می شود».
دکتر حیات غیب با اشاره به مطالعاتی در خصوص محصولات گیاهی دستکاری ژنتیکی شده در فرانسه گفت:« در مطالعه دقیقی که در فرانسه بر روی موش های آزمایشگاهی انجام شده است نشان داده شد وقتی مدت مطالعه از سه ماه به نه ماه و بیشتر افزایش می یابد تومورهای خطرناک سرطان زا در موش ها بیشتر می شود در صورتی که بیشتر مطالعات در این زمینه به خاطر نفوذ شرکت های تولیدکننده محصولات دستکاری ژنتیکی،معمولا می گویند اثرات در سه ماه خیلی کم خود را ظاهر می کنند اما در مطالعه اخیر در فرانسه که حتی یک فیلمی برای آن تهیه شده است نشان می دهد وقتی این مطالعه به 527 روز افزایش پیدا کرد تومورهای خطرناکی در موش ها ظاهر شد. اما این مطالعات به اینصورت در انسان انجام نشده یا خیلی کم انجام گرفته است».

* اجباری برای واردات محصولات تراریخته وجود ندارد

همچنین در این باره عضو ناظر مجلس در شورای عالی حفاظت از محیط زیست با تاکید بر اینکه اجازه واردات محصولات تراریخته نباید به یک تهدید زیست محیطی ختم شود،گفت: به منظور حفظ محیط زیست و سلامت جامعه باید حتی محصولات تراریخته ای که مجوز واردات دارند هم به تایید سازمان حفاظ ازمحیط زیست برسند.عباس پاپی زاده درگفت وگو با خانه ملت،درخصوص خطرات محصولات تراریخته برای محیط زیست و مصرف کننده که طی روزهای اخیر مورد بحث و اختلاف وزارت جهادکشاورزی و سازمان حفاظت ازمحیط زیست قرارگرفته است،گفت: قوانینی داریم که اجازه واردات محصولات تراریخته را می دهد اما حتی محصولاتی هم که مجوز دارند باید مورد تایید سازمان های مربوطه مثل محیط زیست قرار گیرند.نماینده مردم دزفول درمجلس شورای اسلامی افزود:باتوجه به اینکه وظایف سازمان حفاظت از محیط زیست در راستای حفظ شرایط فعلی محیط زیست کشور است و این محیط زیستی که قرار است سلامت مردم را تامین کند باید محصولات تراریخته ای هم که مجوز واردات دارند،مورد تایید سازمان های مربوطه مثل محیط زیست قرار گیرند.عضوناظرمجلس در شورای عالی حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه اجباری برای واردات محصولات تراریخته وجود ندارد،ادامه داد:اما درواقع استفاده از محصولات تراریخته روش آسان و ارزانتر برای تامین محصولات غذایی است.پاپی زاده گفت:اتحادیه اروپا که آغازگر و بنیانگذار استفاده از محصولات تراریخته است براحتی از این محصولات استفاده نمی کنند و کسانی که تولید کننده موادتراریخته هستند ملزم اند برچسب و هلوگرام مربوطه را بر محصولات تولیدی خود نصب کنند تا مصرف کننده با علم به اینکه این محصولات تراریخته هستند نسبت به خریداری و مصرف انها اقدام کند.عضوکمیسیون کشاورزی،آب ومنابع طبیعی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: قانون اجازه واردات محصولات تراریخته را می دهد،اما این مجوز اجباری و الزام آور نیست،بلکه این مجوز راهی است برای تامین نیازهای داخلی اما این اجازه نباید به یک تهدید ختم شود.

* تراریخته فقط با تایید سازمان بهداشت جهانی

هدایت حسینی مدیر کل فراورده های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفت: فرآورده های غذایی تغییر یافته ژنتیکی یا تراریخته فقط با تایید سازمان بهداشت جهانی مجاز به مصرف شناخته می شوند.به گزارش سلامت نیوز هدایت حسینی مدیر کل فراورده های غذایی ،آشامیدنی،آرایشی و بهداشتی وزارت بهداشت درباره محصولاتی که ژن آنها دستکاری شده گفت اهتمام ویژه ای نسبت به ایمنی زیستی در حوزه ایمنی غذایی در اداره کل نظارت بر فرآورده های غذایی و بهداشتی وجود دارد و اصولا یکی از مسایل مطروحه در این بخش، فرآورده های غذایی تغییر یافته ژنتیکی هستند.وی خاطرنشان کرد: در بین این مواد غذایی، آن محصولاتی تغییرات ژنتیکی شان مجاز شناخته می شوند که در سطح بین المللی به تایید سازمان جهانی بهداشت رسیده باشند در این صورت است که استفاده از این محصولات برای مصرف کنندگان مشکلی ایجاد نمی کند.وی با تاکید بر ضرورت درج ترکیبات فرآورده های تغییر ژنتیکی، درصد و مقدار آن روی برچسب های اطلاع رسانی محصول، تصریح کرد: برخی انواع تغییرات ژنتیکی هنوز هم از نظر ایمنی و سلامت به تایید نرسیده است، بنابراین طبیعی است که سازمان غذا و دارو هیچگونه مجوز تولید و یا وارداتی برای این مواد غذایی صادر نکرده باشد.مدیر کل فراورده های غذایی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفت: در زمان صدور مجوز برای واردات و تولید این مواد غذایی به ویژه برخی انواع مواد غذایی همچون دانه های روغنی و برخی فرآورده ها که از سویا و ذرت تهیه می شوند توجه لازم صورت می گیرد تا صحت و سقم تغییرات ژنتیکی آن ها مشخص شود.حسینی افزود: پس از طی مراحلی، حتی تاییدیه مجامع بین المللی مرتبط بررسی و پس از طی تحقیقات و اخذ نتایج مثبت، نسبت به صدور مجور برچسب گذاری و ورود به سطح عرضه آن ها اقدام می شود.وی تصریح کرد: اگر غیر مجاز بودن فرآورده های یاد شده مسجل شد طبیعتا به بازار راه نمی یابند و آن هایی هم که بصورت قاچاق به سطح عرضه وارد شده باشند حتما جمع آوری خواهند شد.

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.