قدس آنلاین: غالباً این سؤال برای توده مردم مطرح است که در عین اینکه خداوند، مکان و محلی ندارد چرا هنگام دعا کردن چشم به آسمان می دوزیم و دست به سوی آسمان بلند می کنیم؟

چرا هنگام دعا دست به سوی آسمان برمی داریم؟

به گزارش قدس آنلاین، باید دانست که این سؤال را در عصر ائمه هدی (ع) نیز مطرح کرده اند، از جمله «هشام بن حکم» می گوید: زندیقی خدمت امام صادق (ع) آمد و از آیه الرّحمنُ عَلَی الْعَرشِ اسْتَوی سؤال کرد.
حضرت ضمن توضیحی فرمود: خداوند متعال، نیاز به هیچ مکانی و هیچ مخلوقی ندارد، بلکه تمام خلق محتاج او هستند .
سؤال کننده عرض کرد: پس تفاوتی ندارد که (به هنگام دعا) دست به سوی آسمان بلند کنید یا به سوی زمین پائین آورید؟
امام صادق (ع) فرمود: این موضوع، در علم و احاطه و قدرت خدا یکسان است (و هیچ تفاوتی نمی کند) ولی خداوند متعال دوستان و بندگانش را دستور داده که دستهای خود را به سوی آسمان ، به طرف عرش بردارند، چرا که معدن رزق آنجا است، ما آنچه را قرآن و اخبار رسول خدا (ص) اثبات کرده است، تثبیت می کنیم، آنجا که فرمود: دستهای خود را به سوی خداوند متعال بردارید و این سخنی است که تمام امّت بر آن اتفاق نظر دارند.
در حدیث دیگری از امام امیرالمؤمنین علی (ع) در کتاب خصال آمده است: اِذا فَرِغَ اَحَدُکُمْ مِنَ الصَّلوةِ فَلْیَرْفَعْ یَدَیْهِ اِلَی السَّماءِ وَ لِیَنْصَبَّ فی الدُّعاء؛ هنگامی که یکی از شما نماز را پایان می دهد دست به سوی آسمان بردارد و مشغول دعا شود.
مردی عرض کرد: ای امیرمؤمنان! مگر خداوند همه جا نیست؟

حضرت فرمود: آری همه جا هست .
مرد عرض کرد: پس چرا بندگان دست به آسمان برمی دارند؟
حضرت فرمود: آیا (در قرآن) نخوانده ای: وَفی السَّماءِ رِزْقُکُمْ وَ ما تُوْعَدُوْنَ؛ در آسمان رزق شما است و آنچه به شما وعده داده می شود. پس از کجا انسان روزی را بطلبد جز از محلّش، محل رزق و وعده الهی آسمان است.
مطابق این روایات چون غالب ارزاق انسانها از آسمان است (باران ، زنده کننده زمین های مرده از آسمان می بارد ، نور آفتاب که منبع حیات و زندگی است از سوی آسمان می تابد، هوا سومین عامل مهم حیات در آسمان است) آسمان به عنوان معدنی از برکات و ارزاق الهی معرفی شده و به هنگام دعا به آن توجه می شود و از خالق و مالک آن همه رزق و روزی تقاضای حل مشکل می شود .
از بعضی از روایات، فلسفه دیگری برای این کار استفاده می شود و آن اظهار خضوع و تذلل در پیشگاه خدا است چرا که انسان به هنگام اظهار خضوع، یا تسلیم، در مقابل شخص یا چیزی، دستهای خود را بلند می کند.

منابع:

1-علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 9: 308.

2-شیخ صدوق، توحید: 248.
3ـمکارم شیرازی، تفسیر پیام قرآن، ج 4: 270.
4-مکارم شیرازی، یکصد و هشتاد پرسش: 64-65.

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.