رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به فقه حکومتی و نقش آیت الله مهدوی کنی در حل چالش های این مسأله گفت: تلاش های آیت الله مهدوی کنی در پویایی فقه حکومتی بی وقفه بود.

تلاش های آیت الله مهدوی‌کنی در پویایی فقه حکومتی بی وقفه بود

به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایسنا، حجت الاسلام والمسلمین احمد واعظی روز پنجشنبه در همایش فقه حکومتی با بیان اینکه فقه حکومتی به معنای دیدن فقه در بستر حکومت و مدیریت کلان جامعه است، افزود: نباید فقه حکومتی با فقه مربوط به امور و مسائل سیاسی خلط نشود؛ فقه سیاسی را اگر به معنای استنباط احکام مربوط به حوزه سیاست بدانیم در این صورت فقه حکومتی معادل فقه سیاسی نیست، چراکه در فقه حکومتی شأن فقه تصدی در اداره شئون جامعه اسلامی است.

وی با تأکید بر اینکه با این نگاه تأثیرگذاری فقه فردی و تأثیرگذاری فقه حکومتی متفاوت می شود، افزود: به عنوان نمونه اگر عدالت از منظر فقه فردی نظاره شود در حوزه های مختلف رفتاری حکم فقهی نسبت به رفتار عادلانه و ظالمانه در قاعده عدل و انصاف روشن می‌شود که فقها بیشتر آن را در دعاوی مالیه می دانند؛ اما اگر ازمنظر فقه حکومتی به عدالت نگاه کنیم عدالت یک وظیفه و مأموریت برای کلیت نظام اسلامی شود.

رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم ادامه داد: شأن فقه در فقه حکومتی این نیست که در موضوعات جزئیه مسأله عدل و ظلم را رسیدگی کند بلکه در این جا مسأله استقرار عدل در کلیت مناسبات اجتماعی مطرح می شود و بحث استقرار عدل در جامعه است که در عرصه های مختلف این مسأله ما به ازاء خارجی پیدا می کند.

وی با بیان اینکه ما برای اداره مطلوب جامعه نخست به وضعیت شناسی توصیفی آسیب شناسانه نیاز داریم، تأکید کرد: باید امکانات و ظرفیت ها را درک کنیم که البته باید این توصیف همراه با تبیین باشد و دوم بخش مطالعات بنیادین است که مربوط به ترسیم وضع مطلوب است و سوم نقشه راه برون رفت از وضع موجود به سمت وضع مطلوب که همان مطالعه های نیمه بنیادین یا توسعه ای است.

رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با تأکید براین که همه این سه قسم ماهیت فقهی ندارند، خاطرنشان ساخت: در بخش نخست که بخش توصیفی و تبیینی است اصلا کار فقیه است و در مورد دوم که نظریه پردازی های فقهی است وهمه مربوط به شاخه های مطالعات اسلامی است و غایت شناسی نیز بحث های فقهی به شکل برجسته ای حضور دارد و در حوزه توسعه ای و نیمه بنیادین که نقشه راه ترسیم می کند گرچه تمام بحث فقهی نیست ولی راهکارها و پیامدهایی دارد که همه آنها را فقه برنمی تابد به همین دلیل فقیه باید حضور داشته باشد و نظریه پردازی کند.

واعظی تصریح کرد: هرچه قدر جامعه پیچیده تر و مناسبات اجتماعی گسترده تر می شود، مدیریت هم سخت تر خواهد شد و اقناع و همراه کردن جامعه که هم بر عهده مدیران ارشد جامعه است از امور ضروری است و جلب اعتماد و قدرت نیز امری لازم است.

وی افزود: با توجه به نیازها آیت الله مهدوی کنی به ویژه در سه دهه اخیر با تأسیس دانشگاه امام صادق(ع) فضاهایی را باز کردند تا از منظر دینی نظریه پردازی کنند و دوم در کادرسازی مدیریتی نیز موفق بود و در این سه دهه هم مدیران شایسته ای را تربیت کردند و هم گام هایی مثبتی را در علوم انسانی و اجتماعی برداشتند.

رییس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با بیان اینکه رسیدن به نظریه فقه حکومتی و اجرای آن در جامعه امری سخت است، گفت: نباید در این مسیر دچار غرور، ساده اندیشی و یأس بشویم؛ ورود محتوایی در علوم انسانی اجتماعی لازم است و باید وارد میدان عمل بشویم و تنها با آورده مناسب در عرصه های علوم انسانی اجتماعی می توانیم رقیب را کنار بزنیم.

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.