بنا بر آمار سازمان خواروبار جهانی(فائو) سالیانه ۳۰ تا ۳۵ درصد محصولات کشاورزی ایران به هدر می‌رود که این میزان غذای ۹ میلیون نفر را تأمین می‌کند.

ضایعات کشاورزی در کشور غذای ۹ میلیون نفر را تأمین می‌کند

قدس آنلاین-گروه استان ها: موضوع از بین رفتن محصولات کشاورزی و یا ضایع شدن ۳۵ درصدی آن را می‌توان از در خانه دنبال کرد  درست جایی که میوه‌فروشی محل برخی از صیفی‌جات مانند کاهو را برگ برگ جدا می‌کند تا ظاهر خوش‌فرم تری به آن بدهد و یا حتماً در مقابل تمام این فروشگاه‌ها جعبه‌های بزرگ و یا سطل‌های زیادی مشاهده کردید که مملو از میوه‌های به‌اصطلاح خراب یا لکه‌دار است!

اگر تاکنون سفری به استان آذربایجان غربی و یا شرقی داشتید در همین فصل با مشاهده صدها تن میوه ازجمله سیب‌درختی که در کنار جاده بر روی‌هم انباشته‌شده و بوی فسادپذیری و ترشی آن منطقه را پرکرده به‌خوبی  وضعیت تضییع محصولات کشاورزی در کشور  را به نمایش گذاشته است.

در کشور ما قریب به‌اتفاق در تمامی استان‌ها این صحنه‌ها قابل تکرار و عادی است مانند باغ‌های مرکبات مازندران که حدود ۳۰ درصد میوه‌ها پای درختان افتاده وقتی حساب آن را  از تولید دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن مرکبات جدا می کنیم به رقم  ۸۰۰ هزار تن مرکبات تضییع شده  می‌رسیم که در فصل برداشت از بین می رود!

سازمان خوار بار  جهانی (فائو) بارها اعلام کرده است که ایران در تأمین محصولات اساسی کشورهای همسایه نقش اساسی دارد به‌طوری‌که علاوه بر نیاز داخل قادر به تأمین نیاز کشورهای خلیج‌فارس است.

میزان ضایعات محصولات کشاورزی در ایران به‌گونه‌ای بالاست که با نوسازی ماشین‌آلات کشاورزی و ناوگان حمل‌ونقل می‌توان به میزان قابل‌توجهی از میزان هدر رفت محصولات کشاورزی جلوگیری کرد.

بنا بر گفته کارشناسان توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در کاهش ضایعات تأثیر بسزایی دارد و لذا حمل‌ونقل محصولات سبزی و صیفی با ماشین‌های فاقد سردخانه در فصل تابستان همه‌ساله حجم عظیمی را محصولات تولید را تضییع می‌کند.

فقط تولید چاره کار نیست

در همین راستا رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور اظهار می‌کند: بیش از ۳۰ درصد ضایعات به خاطر ماشین‌آلات قدیمی است.

محمد شفیع ملک‌زاده بابیان اینکه ماشین‌آلات کشاورزی قدیمی و  فرسوده هستند و خسارت سنگینی به بخش کشاورزی وارد می‌کند می‌افزاید: این موضوع موجب شده تا ضایعات بخش کشاورزی و محصولات بالا برود.

وی عنوان می‌کند: بزرگ‌ترین مشکل بخش کشاورزی، مدیریت است، مدیریتی که هنوز بعد از گذشت ۴ دهه نتوانسته در حوزه آمایش سرزمین، الگوی کشت و تنظیم بازار اقدامات مؤثری انجام دهد.

رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی تأکید می‌کند: درواقع نبود زنجیره تولید، تأمین و ارزش باعث چنین اتفاقی شده است.

ملک‌زاده تصریح می‌کند: اگر در بحث صنایع تبدیلی و تکمیلی، فرآوری محصولات کشاورزی و انبارداری مشکلاتمان را حل کرده بودیم امروز با چنین مشکلات بزرگی در حوزه تولید مواجه نبودیم.

وی ادامه می‌دهد: امروزه دنیا نیز با خام فروشی و فله فروشی محصولات کشاورزی و غذایی فاصله گرفته و محصولات تولیدی فرآورده می‌شود. بنابراین با این شرایط ما شانسی برای توسعه صادرات نیز نداریم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.