خراسان جنوبی با تجربه ۲۰ سال خشکسالی پی در پی در حوزه منابع آبی با چالش مواجه است. در حالی که ۹۲درصد مصرف آب در بخش کشاورزی بوده و ۳۱ درصد آب استان نیز هدر می‌رود، نیاز است با مدیریت بهینه از ابعاد بحران کم‌آبی کاسته شود.

بحران آب و دومینوی تخلیه روستاها

این استان به دلیل واقع شدن در منطقه خشک و حاشیه کویر با حوادث طبیعی از جمله خشکسالی مواجه است و مردم این خطه  با آثار خشکسالی و کم‌آبی دست و پنجه نرم می‌کنند. در چند سال گذشته بحران کم‌آبی، تأمین آب کشاورزی و آب آشامیدنی در بسیاری از استان‌های کشور به ویژه استان مرزی خراسان جنوبی با مشکل جدی روبه‌رو شده است.

بحران کم‌آبی و خالی شدن روستاها، به یک دومینوی بزرگ تبدیل شده و در بسیاری از نقاط استان آب‌رسانی به صورت سیار انجام می‌شود تا مردم بتوانند آب مورد نیاز خود را برای مصرف روزانه از تانکرها تأمین کنند. در این راستا نیاز است برای حل مشکل کم‌آبی و بحران آب همه مردم و مسئولان دست در دست یکدیگر دهند تا این مشکل در آینده به یک تهدید تبدیل نشود.

رشد مشکلات اجتماعی و تنش‌های آبی در خراسان جنوبی

احمد قندهاری، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار ما اظهار کرد: خشکسالی‌های اخیر، عطش توسعه در کشور و استان، مصرف بالای آب در بخش کشاورزی، افزایش و تراکم جمعیت در نقاط خاص، توسعه صنعت و تمرکز صنعت در نقاط خاص موجب شده امروز با بحران آب مواجه باشیم و این موضوع هر روز جدی‌تر از روز قبل مطرح باشد.

وی افزود: واقعیت این است که گرچه این اتفاق‌ها از گذشته وجود داشته اما در حال حاضر شتاب بیشتری گرفته است، یعنی بسیاری از روستاها و اماکن تجمعی افراد، در حال خالی شدن است؛ چون محل کار و اقتصاد آنان تغییر می‌کنند و مردم رغبت دارند در جاهای جدیدی ساکن شوند. قندهاری بیان کرد: این امر سبب شده که امروز با موضوعی به نام بحران آب به ویژه در مناطق خشکی مانند خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان و بخش عمده‌ای از کشور روبه‌رو باشیم.

وضعیت آب‌های زیرزمینی مهم‌ترین چالش‌های بحران آب

معاون آموزشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه بیرجند نیز به خبرنگار ما گفت: بحران زمانی اتفاق می‌افتد که منابع و نیازها در یک بازه زمانی کم دچار اخلال شود.

وی افزود: بیش از ۳۰ سال است که بحث بحران آب در کشور به صورت جدی مطرح شده است. باید از همان ابتدا راهکارهایی برای حل مشکل کم‌آبی بیان می‌کردیم و در حال حاضر شرایط به گونه‌ای است که در بسیاری از مناطق کشور در بازه کوتاه و فصلی نبود آب نمود پیدا کرده است.

خاشعی سیوکی  تصریح کرد: بحران آب در ایران بسته به نوع منبع آب است و یکی از مهم‌ترین چالش‌های بحران آب در کشور علاوه بر مشکلات زیست محیطی، بحث وضعیت آب‌های زیرزمینی است.کلام آخر اینکه بحران و کمبود آب در برخی مناطق خراسان جنوبی خالی شدن روستاها را به دنبال دارد و این امر در حال حاضر به یک دومینوی بزرگ تبدیل شده و روند رو به افزایش آن، استمرار حیات در شرق کشور را به شدت تهدید می‌کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.