به مناسبت فرا رسیدن دهه کرامت در سلسله گفت‌وگوهایی اوصاف و القاب امام رضا(ع) و چرایی شهره شدن آن حضرت(ع) به این القاب را بررسی می‌کنیم. در ادامه فلسفه شهره شدن امام مهربانی‌ها به «امام رئوف» را در گفت‌وگو با یک کارشناس مذهبی بررسی کرده‌ایم که مشروح آن تقدیم حضورتان می‌شود.

 به برکت رأفت امام رضا(ع) نفس می‌کشیم

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدصادق کفیل با اشاره به شهرت امام رضا(ع) به امام رئوف، اظهار کرد: در رأفت گاهی مصداقی نگاه می‌کنیم، یعنی می‌گوییم امام رضا(ع) رئوف است؛ چراکه فلان بیمار به حرم ایشان آمد و شفا گرفت و یا دیگری به زیارت ایشان آمد و حاجتش روا شد... معمولاً نگاه به رأفت از این منظر است اما در نگاه دقیق‌تر و عام‌تر درمی‌یابیم هجرت امام رضا(ع) از مدینه به ایران و سکونتشان در توس ناشی از رأفت حضرت علی بن موسی الرضا(ع) است و ما در طول تاریخ از این رأفت بهره‌مند بوده‌ایم.رئیس مرکز تخصصی صحیفه سجادیه ادامه داد: نقشه مأمون عباسی این بود که اگر امام رضا(ع) ولایتعهدی را نپذیرند، اجازه ندهد حیات شیعه ادامه یابد اما امام رضا(ع) با پذیرش اجباری این ولایتعهدی و آمدن به ایران با یقین به آنکه به شهادت خواهند رسید، اوج رأفت و عنایت را در حق ما ایرانیان روا داشته‌اند.

  تضمین حیات شیعه است

وی تأکید کرد: اگر امروز شیعه نفس می‌کشد و حیات دارد، به برکت این هجرت است. امام رضا(ع) با ورود به ایران، اسلام واقعی را وارد این سرزمین کردند، هم شیعیان عالم مدیون امام رضا(ع) هستند و هم شیعه به خصوص در ایران وامدار ایشان است. 

حجت‌الاسلام والمسلمین کفیل در ادامه بیان کرد: به تعبیر اهل دقت؛ رأفت امام رضا(ع) به گونه‌ای است که انسان آن را درک می‌کند، یعنی این عنایت بر انسان مشخص و معین است و کسی که به سمت ایشان حرکت کند بی‌جواب بازنمی‌گردد. به هر مقدار که با امام رضا(ع) ارتباط برقرار کنیم، از این رأفت بهره می‌بریم. ایشان خود در معرفی اوصاف امام معصوم(ع) می‌فرمایند: «امام از پدر و مادر مهربان‌تر است و از خودتان به شما علاقه بیشتری دارد».

این کارشناس مذهبی اضافه کرد: اگرچه امروز دنیا در ورطه اومانیسم و خودگرایی و

انسان محوری پیش می رود و همه سخن اهل دنیا این است که انسان بیش از هر چیز به خود علاقه دارد اما در مقابل به فرموده امام رضا(ع) اهل بیت(ع) علاقه بیشتری به ما دارند و خوب است در حوائج، گرفتاری ها و همه امور زندگی به آنها توجه کنیم تا از عنایت‌شان بهره‌مند شویم.

  تجلی رافت امام رضا(ع) ...

وی در ادامه ابراز کرد: تجلی رأفت امامان شیعه در آن است که حتی وقتی ما به ایشان توجه نداریم و غافل می شویم، آن حضرات(ع) به ما عنایت و توجه دارند مثل فرزندی که بعضا پدر و مادر را فراموش می کند، اما پدر و مادر هرگز او را از یاد نمی برند.حجت الاسلام کفیل تأکید کرد: اگر میزان و کیفیت عشق و رأفت امام(ع) نسبت به خودمان را درک کنیم و بدانیم امام در نظام زندگی خیر و صلاح ما را می داند، آنگاه درمی یابیم که گناه و خطا و اشتباه ما چقدر امام معصوم(ع) را آزار می دهد و در مقابل عمل خیر و صالح ما تا چه میزان ایشان را خشنود می کند.

  امام رضا(ع) بر سر زائران دست می‌کشد

این کارشناس مذهبی ابراز کرد: اگر کسی به سوی‌ امام رئوف برود و دست حاجت دراز کند، قطعاً پاسخ می‌دهند. شیوه حضرت علی بن

موسی الرضا(ع) جواب ندادن نیست شاید ما پاسخ ایشان را درک نکنیم! حتی در اقوال است که امام رضا(ع) بر سر همه زائران دست می‌کشند. وقتی می‌گوییم امام رضا(ع) رئوف هستند یعنی در مقابل محبت خود توقع و انتظار ندارند چون ویژگی انسان رئوف چنین است.وی تصریح کرد: اگر متوجه این عنایت و رأفت حضرت ثامن‌الحجج(ع) شویم و آن را درک کنیم همیشه و همه زندگی خود را مدیون امام(ع) می‌دانیم. شاید یکی از دلایلی که ما کم به زیارت امام رضا(ع) می‌رویم و کمتر با ایشان پیوند برقرار می‌کنیم، بی‌توجهی و غفلت از این رأفت است. در حالی که باید بدانیم اگر امروز ما سفره‌نشین ولایت هستیم، همه به برکت وجود مقدس امام رضا(ع) است و باید دائماً از حضرت برای این نعمت تشکر کنیم چون تشیع را وامدار ایشان هستیم.رئیس مرکز تخصصی صحیفه سجادیه درباره ضرورت الهام از صفت رأفت در سیره رضوی توسط شیعیان، خاطرنشان کرد: انسان وقتی اهل بیتی باشد همه صفات آن‌ها را کسب می‌کند، اگر اهل بیت(ع) روزه می‌گرفتند و نماز می‌خواندند چنین می‌کند... امیرالمؤمنین امام علی(ع) هم شب‌ها نماز می‌خواندند هم به در خانه محرومان می‌رفتند و به آن‌ها کمک می‌کردند. امروز هم شیعه رضوی و شیعه علوی و اهل بیتی در نظام زندگی گاهی از خود می‌گذرد و به دیگران توجه می‌کند، گاهی به جای بزرگ کردن دنیای خود به دیگران محبت و از آن‌ها گره‌گشایی می‌کند. امام رضا(ع) فرمودند: «مقام پدران ما به دلیل تقوای الهی و بندگی خداست». اگر بخواهیم در این عالم رشد کنیم باید به اهل بیت(ع) متصل شویم و اتصال به امام رضا(ع) یعنی اتصال به صفات عالیه و سبک زندگی آن حضرت(ع).

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.