نشست چهارجانبه صلح میان ایران، روسیه، سوریه و ترکیه درحالی صورت می‌گیرد که تمایل طرفین برای رفع اختلافات از مسیر گفت‌وگو و نیز نقش‌آفرینی ایران در این مذاکرات به تقویت موضع جبهه حامیان دولت سوریه و تضعیف مخالفان ثبات منطقه‌ای منتهی میشود.

سید افقهی، کارشناس مسائل خاورمیانه: بهبود روابط سوریه و ترکیه به سود محور مقاومت است

بر همین اساس، موفقیت این مذاکرات و درنتیجه بازگشت سوریه به عرصه تحولات خاورمیانه و برقراری روابط عادی با دیگر کشورها همچون ترکیه، عملاً راهبردهای منطقه ای دولت آمریکا و رژیم اسرائیل را با شکست روبه‌رو می‌سازد و متقابلاً دست برتر ایران در معادلات امنیتی و سیاسی خاورمیانه را رقم می‌زند. 
در همین زمینه، سید هادی سید افقهی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت‌وگو با قدس درباره نقش ایران در مذاکرات مسکو و تأثیرات نشست بر تحولات منطقه، اظهار کرد: ایران از ابتدای بروز بحران سوریه مخالف جنگ و خشونت بود. متأسفانه ترکیه براساس محاسبات اشتباه خود تصور می‌کرد سوریه همانند سایر کشورهای عربی همچون مصر، لیبی، تونس و یمن که نظام‌های آنان در فرایند بیداری اسلامی فرو پاشید، به سادگی سقوط خواهد کرد و ترکیه برنده اصلی تحولات خواهد بود. اما با این حال پس از گذشت ۱۰ سال ثابت شد محاسبات ترکیه اشتباه بوده است. 
سید افقهی ادامه داد: باوجود تلاش‌هایی که ایران و روسیه در قالب مذاکرات آستانه و یا مذاکرات نشست سوچی به کار گرفتند، اما این نشست‌ها چندان کارساز نبود و ترکیه کماکان نمی‌پذیرفت شکست خورده و به اهداف خود دست پیدا نمی‌کند و بایستی هرچه سریع‌تر نیروهای خود را از داخل خاک سوریه بیرون ببرد. این در حالی است از سوی دیگر سوریه موفق شد به تدریج بسیاری از مناطقی که تحت اشغال تروریست‌های مورد حمایت غرب، ترکیه و عربستان بود را آزاد کند. در حال حاضر نیز بخش کوچکی در استان ادلب در دست تروریست‌هاست اما ترکیه به بهانه مبارزه با تروریسم و حزب پ ک ک به سوریه ورود کرده و حتی در برخی مناطق پرچم خود را برافراشته و آن‌را جزو قلمرو ترکیه می‌داند.

ترکیه  بیش از هر کشور دیگری به مصالحه نیاز دارد
این کارشناس مسائل خاورمیانه افزود: تحولات اخیر و چرخش کشورهای عربی به سمت سوریه و همچنین بازگشایی سفارت‌ها و آشتی با حکومت سوریه، همگی موجب شده این بار اردوغان به‌طور جدی به فکر مصالحه و حل مشکل با سوریه باشد. در مقابل بشار اسد نیز تأکید دارد ترکیه باید در عمل حسن نیت خود را برای رفع مشکل و ایجاد صلح نشان داده و بخشی از نیروهای خود را از خاک سوریه خارج سازد. بنابراین ترکیه  امروز بیش از هر کشور دیگری به این مصالحه نیاز دارد، زیرا سوریه در حال بازگشت به آغوش کشورهای عربی است و بسیاری از دولت‌ها به ویژه ایران علاقه‌مندند در مرحله بازسازی سوریه با این کشور همکاری کنند. همچنین آشتی عربستان سعودی با ایران و حل مناقشات نیز توانسته به بهبود موقعیت محور مقاومت کمک کند و در تحکیم دولت بشار اسد مؤثر باشد. 
وی همچنین گفت: بدین ترتیب در ادامه تلاش‌های آستانه، نشست سوچی و دیگر مذاکرات که بی‌نتیجه بوده‌اند، تصمیم بر این شد مصالحه و حل اختلافات منطقه ای با ابتکار عمل ایران و روسیه پیگیری شود. رفع مناقشات و بهبود روابط سوریه و ترکیه بدون شک به سود جمهوری اسلامی ایران هم خواهد بود. از یک‌سو مستشاران نظامی ما در سوریه حضور دارند و از سوی دیگر کشورمان از مبادلات بازرگانی سطح بالایی با ترکیه برخوردار است و اگر مصالحه صورت بگیرد به نفع همه خواهد بود. نشست مسکو فعلاً در سطح کارشناسی است و معاونان وزرای خارجی برای بررسی و حل و فصل موضوعات در مسکو جمع شده اند. درنتیجه اگر ترکیه در نشست مسکو نرمش بیشتری از خود نشان بدهد و نتایج ملموس و جدی حاصل شود، احتمال دارد نشست بعدی در سطح سران برگزار شود.
سید افقهی معتقد است: با این حال نکته حائز اهمیت این است که ابتدا و پیش از هر امری ترکیه عقب‌نشینی‌هایی را داشته باشد. البته ترکیه هم متقابلاً خواسته‌هایی دارد و مسلماً عرصه تحولات سوریه را به‌سادگی ترک نمی‌کند، اما مهم این است که دستیابی به مطالبات از طریق خشونت و نبردهای نیابتی فروکش کند و هر چهار کشور از طریق مذاکره و روش سیاسی به توافق برسند. طبیعتاً وقتی منطقه آرامش را تجربه کند به سود همه است، درحالی‌که آمریکا و رژیم صهیونیستی به دنبال تنش آفرینی و عدم آرامش هستند و درصددند با اختلافات به اهداف خود دست یابند. 
در همین راستا، شاهدیم آشتی عربستان سعودی با ایران برای رژیم صهیونیستی کمرشکن و برای آمریکایی‌ها سیلی محکمی بود. ارسال دعوت‌نامه از سوی مقامات عربستانی آن‌هم پیش از برقراری روابط دیپلماتیک با ایران دارای مفهوم روشن و نشان دهنده جدیت آنان است. بر همین اساس، امروز ایران و محور مقاومت باتوجه به پیروزی‌های پی در پی توانسته‌اند رژیم صهیونیستی را به انزوا کشانده و دایره فعالیت‌ها و تحرکات آن را محدودتر کنند.

خبرنگار: مینا افرازه

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.