این شب فضیلتش از شب نوزدهم بیشتر است و توصیه شده است اعمال مشترک شب های قدر را با توجه بیشتری انجام دهیم. در روایات درباره غسل و احیا و تلاش در عبادت در این شب و شب بیست و سوم تاکید شده و آمده است که شب قدر در میان یکی از این دو شب است.

از زیارت  تا گفت و گوی علمی/ اعمال شب بیست و یکم ماه مبارک رمضان

این شب فضیلتش از شب نوزدهم بیشتر است و توصیه شده است اعمال مشترک شب های قدر را با توجه بیشتری انجام دهیم.  در روایات درباره غسل و احیا و تلاش در عبادت در این شب و شب بیست و سوم تاکید شده و آمده است که شب قدر در میان یکی از این دو شب است و در چند روایت وقتی که از معصوم(ع) خواستند تا معین کنند که شب قدر، در میان کدام یک از این دو شب است، معین نکردند، بلکه فرمودند: «ما ایسر لیلتین فیما تطلب» یعنی احیای هر دو شب، برای آنچه می خواهی مشکل نیست.

و جالب این که مرحوم صدوق در امالی می گوید: من دین الامامیه... ه. من احیی هاتین اللیلتین بمذاکره العلم فهو افضل؛ از دستورات مذهب امامیه است که ... اگر کسی این دو شب را به گفت وگوی علمی بپردازد، از هر عبادتی برتر است.

در کتاب مفاتیح الجنان درباره اعمال و فضائل شب بیست و یکم ماه مبارک رمضان چنین آمده است: «فضیلتش زیادتر از شب نوزدهم است و باید اعمال آن شب را از غسل و احیاء و زیارت و نماز هفت قُل هُوَالله و قرآن بر سر گرفتن و صد رکعت نماز و دعای جوشن کبیر و ... در این شب به عمل آورد.»

سایر اعمال شب بیست و یکم ماه رمضان به این شرح است:

۱- دعای زیر را بخوانید:

یا مُولِجَ اللَّیْلِ فِی النَّهارِ وَ مُولِجَ النَّهارِ فِی اللَّیْلِ وَ مُخْرِجَ الْحَیِّ مِنَ الْمَیِّتِ وَ مُخْرِجَ الْمَیِّتِ مِنْ الْحَیِّ یا رازِقَ مَنْ یَشاءُ بِغَیْرِ حِسابٍ یا اَللّهُ یا رَحْمنُ یا اَللّهُ یا رَحیمُ یا اَللّهُ یا اَللّهُ یا اَللّهُ لَکَ الاْسْماءُ الْحُسْنی وَالاْمْثالُ الْعُلْیا وَالْکِبْرِیاءُ وَالا لآءُ اَسْئَلُکَ اَنْ تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تَجْعَلَ اسْمی فی هذِهِ اللَّیْلَةِ فِی السُّعَداءِ وَ رُوحی مَعَ الشُّهَداءِ وَ اِحْسانی فی عِلِّیّینَ وَاِساَّئَتی مَغْفُورَةً وَاَنْ تَهَبَ لی یَقینَاً تُباشِرُ بِهِ قَلْبی وَ اِیماناً یُذْهِبُ الشَّکَّ عَنّی وَ تُرْضِیَنی بِما قَسَمْتَ لی وَ آتِنا فِی الدُّنْیا حَسَنَةً وَفِی الاْخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النّارِ الْحَریقِ وَ ارْزُقْنی فی‌ها ذِکْرَکَ وَ شُکْرَکَ وَالرَّغْبَةَ اِلَیْکَ وَالاِْنابَةَ وَ التَّوْفیقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّداً وَ الِ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِ وَعَلَیْهِمُ السَّلامُ

ای فرو برنده شب در روز و ای فرو برنده روزدر شب و ای بیرون آورنده زنده از مرده و بیرون آورنده مرده از زنده ایروزی دهنده هر که را خواهی بی حساب ای خدا، ای بخشاینده، ای خدا ای مهربان ای خدا ای خدا... از آن تو است نام‌های نیکو و نمونه های و الا و بزرگی و نعمتها از توخواهم درود فرستی بر محمد و آل محمد و نام مرا در اینشب در زمره سعادتمندان قرار دهی و روحم را با شهداء مقرون سازی و احسان و نیکو کاریم را در بلندترین درجه بهشت و گناهانم را آمرزیده کنی و به من یقینی عطا کنی که همیشه با دلم همراه باشد و ایمانی به من بدهی که شک و تردید را از من دور سازد و به‌دانچه روزیم کرده ای خوشنودم سازی و بدهی به من در دنیا نعمت نیک و درآخرت نعمت نیک و نگهداری ما را از عذاب آتش سوزان و روزیم کنی در این شب ذکر خود و سپاسگزاریت و اشتیاق و بازگشت به‌سویت و توفیق برای انجام آنچه را موفق داشتی بدان  محمد و آل محمد را که بر او و بر ایشان سلام باد.

۲- - دعای زیر را بخوانید:

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَاقْسِمْ لی حِلْماً یَسُدُّ عَنّی بابَ الْجَهْلِ وَ هُدیً تَمُنُّ بِهِ عَلَیَّ مِنْ کُلِّ ضَلالَةٍ وَغِنیً تَسُدُّ بِهِ عَنّی بابَ کُلِّ فَقْرٍ وَ قُوَّةً تَرُدُّ بِها عَنّی کُلَّ ضَعْفٍ وَ عِزّاً تُکْرِمُنی بِهِ عَنْ کُلِّ ذُلٍّ وَ رِفْعَةً تَرْفَعُنی بِها عَنْ کُلِّ ضَعَةٍ وَاَمْناً تَرُدُّ بِهِ عَنّی کُلَّ خَوْفٍ وَ عافِیَةً تَسْتُرُنی بِها عَنْ کُلِّ بلاءٍ وَ عِلْماً تَفْتَحُ لی بِهِ کُلَّ یَقینٍ وَ یَقیناً تُذْهِبُ بِهِ عَنّی کُلَّ شَکٍّ وَ دُعاءً تَبْسُطُ لی بِهِ الاْجابَةَ فی هذِهِ اللَّیْلَةِ هذِهِ السّاعَةِ السّاعَةِ السّاعَةِ السّاعَةِ یا کَریمُ وَ خَوْفاً تَنْشُرُ لی بِهِ کُلَّ رَحْمَةٍ وَ عِصْمَةً تَحُولُ بِها بَیْنی وَبَیْنَ الذُّنُوبِ حَتّی اُفْلِحَ بِها عِنْدَ الْمَعْصُومینَ عِنْدَکَ بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ

 خدایا درود فرست بر محمد و آل محمدو چنان بردباری بهره ام کن که ببندد بر من در نادانی راو هدایتی به من ده که بر من منت نهد از رهانیدن از هر گمراهی و بی نیازی به من بده که درهای انواع فقر را به تمامی بر من ببندد و نیرویی به من ده که هرگونه سستی را از من بازگرداند و عزتی که از هر خواری مرا گرامی داری و رفعت مقامی که بدان وسیله مرا از هر پستی بلند کنی و امنیتی که بوسیله آن هر ترسی را از من دور کنی و تندرستی که بدان وسیله مرا از هر بلایی بپوشانی و دانشی که به آن هر یقینی را بر من مفتوح گردانی و یقینی که بدان وسیله هر شک و تردیدی را از من دور سازی و دعائی که اجابتش را بر من بگسترانی همین امشب و در همین ساعت، همین ساعت، همین ساعت، همین ساعت ای بزرگوار و ترسی به من بده که هر رحمتی را بدان وسیله بر من بگسترانی و مرا چنان خودنگهدار کن که همان حالت میان من و گناهان حائل شودو بدان وسیله در پیشگاه معصومین (و خود نگهداران) درگاهت رستگار باشم ای مهربانترین مهربانان.

۳- صد بار ذکر اللهم العن قتلة امیرالمومنین بگویید.

۴- در این شب صلوات بسیار بفرستید.

۵- صد مرتبه اَستَغفُرِاللهَ رَبی وَاَتوبُ اِلَیه بگویید.

خوب است بدانید:

از شب بیست و یکم، دهه آخر ماه رمضان شروع می شود که بسیار پرارزش و مغتنم است، در هر شب از شب های این دهه، غسل مستحب است و روایت شده است که رسول خدا(ص) در هر شب از شب های دهه آخر ماه رمضان غسل کرد.

همچنین اعتکاف در مساجد جامع در این دهه مستحب است و فضیلت فراوان دارد و در روایتی از رسول خدا(ص) اعتکاف در دهه آخر ماه رمضان برابر دو حج و دو عمره شمرده شده است.

رسول خدا(ص) در دهه آخر ماه رمضان در مسجد معتکف می شد. بسترش را جمع می کرد و آماده و مهیا و با نشاط به شب زنده داری و عبادات می پرداخت (بسیاری از مسلمانان نیز در این امر به آن حضرت اقتدا می کردند) برخلاف آنچه بعضی از ناآگاهان می پندارند که با گذشت شب های قدر برنامه ماه مبارک رمضان تمام شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.