رئیس جمهور ترکیه در بازگشت از جمهوری آذربایجان گفت: درباره بازگشایی زنگزور، مشکل ما با ارمنستان نیست، مشکل ما با ایران است.این اظهارات در حالی مطرح می شود که ارمنستان و ایران با ارتباط بین نخجوان و جمهوری آذربایجان مسئله ای ندارند اما باکو به دنبال گرفتن خاک و ایجاد کریدور در منطقه جنوبی است.

رضا عابدی گناباد: ترکیه به دنبال ارتباط سرزمینی با باکو از مسیر زنگزور است و می‌خواهد ایران را تحت فشار قرار دهد

دکتر رضا عابدی گناباد کارشناس مسائل ترکیه ضمن گفت‌وگویی با قدس درباره سخنان اخیر اردوغان رئیس جمهورترکیه بر علیه مواضع ایران در منطقه زنگزور،اظهار می‌کند:  در طول دو دهه اخیر از زمان  قدرت گرفتن اردوغان و حزب عدالت  توسعه در ترکیه همواره موضوع راهبردی دالان زنگزور مورد توجه بود. ترکیه می خواهد از مسیر زمینی و خاک کشور آذربایجان از طریق دریای خزر به آسیای مرکزی و کشور چین متصل شود.

 وی به مخالفت ایران در برابردیدگاه ترکیه درباره مسیر زنگزور اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره بر حاکمیت کشور ارمنستان بر دالان زنگزور تاکید می کند و مخالف تنش و درگیری دربین کشورهای منطقه می باشد.اما ترکیه به دنبال ارتباط سرزمینی با آذربایجان از این مسیر است و می خواهد ایران را تحت فشار قرار دهد.

او در ادامه تصریح می کند: علاوه بر بحث های ملی گرایانه اردوغان بر علیه ایران کشورهای غربی به ویژه ناتو نیزبه دنبال انحراف مسیرهای ترانزیتی از سمت ایران و ایجاد تنش در منطقه هستند.البته جمهوری اسلامی ایران همواره بر ارتباط باکواز طریق منطقه سونیک با نخجوان تاکید دارد.

این کارشتاس مسائل ترکیه درباره دیدگاه  دولت ارمنستان درباره مسئله دالان زنگزور می گوید:امروز در ارمنستان دولتی در راس کار قرار دارد که وابسته به غرب می باشد نیکول پاشینیان نخست وزیر این کشور همواره تحت فشار کشورهای غربی به ویژه آمریکا  به دنبال سازش با آذربایجان است.

عابدی گناباد در ادامه افزود: بخش زیادی از افکار عمومی و نیروهای سیاسی در ارمنستان مخالف سیاست های غرب گرایانه نیکول پاشینیان  در واگذاری خاک این کشور به آذربایجان هستند و معتقداند این کار به معنی  تضعیف منافع ملی  و محاصره ارمنستان توسط دشمنان این کشور هست.

وی به افکار نوعثمانی گرایی اردوغان اشاره کرد و گقت: از زمان برگزاری  انتخابات ریاست جمهوری ترکیه پیش بینی هایی درباره  تشدید نگرش های تند پان ترکیسم  و نوعثمانی گرایی توسط اردوغان پیش بینی می شد.

اودرپایان تصریح می کند: اردوغان در اولین سفر خارجی خود پس از انتخابات ریاست جمهوری  به دو کشور قبرس شمالی و آذربایجان سفر کرد. واین به معنی قدردانی اردوغان از حمایت های مالی الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان و جریان ملی گرای پان ترک افراطی وابسته به باکو در جریان انتخابات ترکیه بود.حتی در زمان برگزاری انتخابات اتباعی از کشور آذربایجان در رای گیری  به نفع اردوغان شرکت می کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.