عضو هیئت مدیره انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر، از کمبود بانک شیر در کشور خبر داد و گفت: با این وجود در وهله نخست باید بیشتر روی توانمند کردن مادران برای شیردهی کار کنیم.

روز جهانی شیر مادر/ ۵۲ درصد کودکان ایرانی از شیر مادر تغذیه می‌کنند

محمود راوری، در گفت و گو با قدس آنلاین، با اشاره به این که تغذیه با شیر مادر بسیار مهم است، افزود: در اهمیت آن همین بس که ۸ آیه از آیات قرآن کریم به این موضوع اختصاص دارد؛ بویژه آیه ۲۳۳ سوره بقره  که در آن مدت زمان شیردهی مادر به کودک هم تعیین شده که ۲ سال کامل  است.

وی  با بیان این که تغذیه با شیر مادر مورد تاکید تمام مجامع علمی دنیا از جمله انجمن طب کودکان آمریکاست، اضافه کرد: سازمان جهانی بهداشت نیز بر شیر دهی کودک به مدت ۲ سال و حتی بیشتر تاکید می کند.

وی شیرمادررا طبیعی ترین و سالم ترین غذا برای کودک دانست و گفت: چون شیرمادر موجب رشد و نمو مناسب کودک می شود، بهره هوشی او را بالا می برد،  از انواع بیماری ها پیشگیری می کند، همچنین مقاومت کودک را در برابر انواع  بیماری های عفونی و مزمن  افزایش می می دهد و...

وی ادامه داد: شیردهی به کودک حتی برای مادر هم بسیار مفید است. برای مثال  شیردهی مادر به نوزاد موجب سوختن چربی‌های اضافی مادر می‌شود و به او در کاهش وزن اضافی ناشی از بارداری کمک می‌کند.

این عضو کمیته کشوری ترویج تغذیه با شیر مادر، با اشاره به این که ۵۲ درصد کودکان ایرانی تا یکسالی از شیر مادر تغذیه می شوند  که این رقم چندان مناسب نیست.

 راوری، از افت تغذیه با شیر مادر طی سال های اخیر در کشور خبر داد و افزود: علت این موضوع هم به کرونا ویروس بر می گردد؛ در واقع  همه گیری کرونا موجب اختلال در تغذیه با شیر مادر شد و بدنبال آن نیز تا حدی کاهش تغذیه با شیر مادر را در ایران شاهد هستیم. البته این موضوع مختص کشور ما نیست ودر دیگر کشورها نیز همین اتفاق افتاده است.

وی در خصوص نقش تورم و گرانی مواد غذایی در افت تغذیه با شیر مادر در سال های اخیر گفت: پستان های مادر برای تغذیه انحصاری سه کودک  کفایت می کند. یعنی حتی اگر مادر سوء تغذیه متوسط هم داشته باشد باز شیرش به لحاظ کمیت و کیفیت کفاف  کودکش را می کند. بنابراین افزایش تورم هیچ نقشی در کاهش تغذیه با شیر مادر ندارد. در واقع آنچه که در شیردهی به کودک بسیار مهم و تاثیرگذار آرامش مادر و میزان مهارتش در شیردهی  است، به همین دلیل است که مادران باید آموزش های لازم را در این زمینه ببینند.

وی سپس به بحث تغذیه کودک با شیر کمکی پرداخت و گفت: فقط در دو سه مورد ممکن است نیاز باشد تا به کودک آنهم به صورت موقت شیرکمکی داده شود. مثلا گاهی کودک دچار کم آبی شدید می شود و بستری می گردد  و ما مجبوریم  در دو سه روز اول به او شیر کمکی بدهیم و یا  به کودکی که به یک بیماری متابولیکی  نادر مثل بیماری گالاکتوزمی  مبتلا است و نباید از شیر مادر تغذیه کند و حتی استفاده از شیر خشک معمولی هم برایش ضرر دارد، باید شیرخشک مخصوص و بدون لاکتوز بدهیم. همچنین شاید پستان های مادری به دلایل خاصی رشد نکرده و یا تولید شیرش کم باشد که در این مورد هم نیاز به شیر کمکی برای تغذیه کودک است، اما در مواقع  عادی نیازی به تغذیه کودک با شیر کمکی نیست.

وی در همین زمینه افزود: در صورت نیاز کودک به شیر کمکی هیچ تردیدی نیست که استفاده از شیر بانک شیر بهتر از شیر خشک است. بنابراین توصیه می شود کودکی که محروم از تغذیه با شیر مادر است از شیر بانک شیر مصرف کند. چون این شیر اگرچه شیر است که پاستوریزه نشده و یا مواد حفاظتی اش کمترازشیرخود مادر است اما باز هم ارزشمند است چون مواد تغذیه ای بسیار خوبی دارد.  قند، چربی و پروتین انسانی آن مخصوص نوزاد شیرخوار است. آنتی بادی های مخصوصی دارد که شاید تا حدی کم شده باشد، اما به هر حال بر شیر خشک برتری دارد و بهتر است به کودک شیر بانک شیر بدهیم.

راوری، از راه اندازی ۸ بانک شیر در کشور خبر داد و تصریح کرد: قطعا این تعداد پاسخگوی نیاز بچه هایی که محروم از شیر مادر هستند، نیست. بنابراین باید تعداد آن ها بیشتر شود البته به شرط این که مسائل جانبی آن رعایت شود. نخست این که شیرهای اهدایی مادران به بانک های شهر اصلاح و غنی سازی شود. چون الان بانک ها، شیرهایی که  دریافت می کنند مربوط به نوزادان رسیده و دارای سن بالاتراست، در حالی که نوزاد نارسی که در بیمارستان بستری می شود سن خیلی کمی دارد بنابراین ابتدا باید این شیرها را اصلاح یا غنی سازی  کنیم تا مناسب تغذیه  نوزادان نارس باشد. یعنی اصل این است که شیر بانک شیر تغییر ترکیب داده شود و بعد مورد استفاده قرار گیرد. اما چون املاحی که در آن ریخته و ترکیب  می شوند  به ویژه پروتئین آن گران در می آید عملاً بیشتر بانک های شیر چنین کاری را انجام نمی دهند.بنابراین ضرورت دارد تا این موضوع از سوی وزارت بهداشت به خوبی رصد شود.

نکته دیگر این که در تغذیه کودکان قبل از هر چیز باید روی توانمند کردن مادر برای شردهی کار کنیم. باید در زمان  بارداری و پس از زایمان کودک به مادر کمک کنیم. یعنی برای وی اهمیت تغذیه کودک با شیر مادر را توضیح داده و چگونگی شیردهی به کودک را به صورت مستقیم- چهره به چهره  را به مادر آموزش دهیم و مهارت او را در این زمینه بالا ببریم تا دچار مشکلات پستانی نشود یا  شیرش کم نشود. چون اگر پستان مادر با مکیدن های صحیح از سوی بچه تخلیه نشود مادر دچار مشکل می شود و میزان شیرش کم می شود.

وی با اشاره به این که استفاده از شیر بانک شیر مشکل شرعی ندارد، گفت: طبق فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی این موضوع  منع شرعی ندارد. یعنی مادری که شیرش را به بانک شیر اهدا می کند مادر رضاعی  کودکی که شیرش را مصرف می کند، محسوب نمی شود . چون مادر شرعی باید به مدت ۲۴ ساعت به کودک شیر بدهد در حالی که این اتفاق در استفاده از شیربانک شیر نمی افتد؛ بنابراین از نظر شرعی مشکل وجود ندارد. 

منبع: قدس آنلاین

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.