«چین همه کشورها را تشویق خواهد کرد تا فرصت‌هایی را برای تعمیق همکاری‌های بین‌المللی به اشتراک بگذارند، به طور کامل و عمیق در مذاکرات اصلاحات سازمان تجارت جهانی مشارکت کنند، آزادسازی و تسهیل تجارت و سرمایه‌گذاری را ترویج کنند».

موانع اجرایی شدن قرارداد راهبردی تهران- پکن/ به بهانه سفر محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور به چین بررسی شد

به گزارش قدس آنلاین، این‌ها، سخنانی بود که شی جین‌پینگ رئیس‌جمهور چین در نمایشگاه اکسپو سال گذشته بیان کرده است. امسال نیز ایران در این نمایشگاه بین‌المللی شرکت داشته است.

دکتر مخبر معاون اول رئیس جمهور پیش از عزیمت به چین در گفت‌وگو با خبرنگاران با اشاره به سند راهبردی ۲۵ ساله میان ایران و چین بیان کرد: فاصله زیادی با اهداف مندرج در این سند داریم و امیدوارم این سفر بتواند گامی برای رفع موانع و تحقق برخی اهداف در مناسبات اقتصادی تهران- پکن بردارد. 

باید اذعان کرد قرارداد ۲۵ساله بخشی از طرح «یک کمربند یک راه» چین است، اما چالش‌های جدی در سر راه اجرای عملیاتی این قرارداد مهم وجود دارد: 

شاید بتوان گفت یکی از چالش‌های جدی ایران «نبود زیر ساخت‌های مناسب» برای اجرای طرح است. چین به دلیل عدم توسعه مسیرهای ترانزیتی ایران، قرارداد بلندمدتی را با پاکستان برای توسعه و بهره‌برداری از بندر گوادر بسته است و این پایگاه در حال حاضر به عنوان رقیب جدی برای پایگاه همجوار ایران در چابهار تبدیل شده است. 

رشد و توسعه پرسرعت بندر «جبل ‌علی» یکی از بنادر بزرگ جهان و بزرگ‌ترین بندر در خاورمیانه از جمله این موانع است. این بندر به‌طور هفتگی با بیش از یکصد بندر در جهان ارتباط دارد و این مسئله سبب شد این بندر توجه پکن را به خود جلب کند و به عنوان رقیب جدی برای ایران قد علم کند.

اگرچه در دولت سیزدهم، قرار داد ۲۵ساله وارد گام عملیاتی همکاری ایران و چین شده است، اما هنوز بخش اعظمی از کار باقی مانده است.

مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین نیز در بحث آسیب‌شناسی عدم رشد توسعه چشمگیر فاز اجرایی این توافق‌نامه معتقد است: «برای سرمایه‌گذاری نیاز به امنیت و تضمین شرایط است و با توجه به تحریم‌هایی که اقتصاد ایران در سال‌های گذشته آن را تجربه کرده، برخی از شرکت‌های چینی نیز می‌ترسند در صورت ورود به ایران با محدودیت مواجه شوند».

وی افزود: «در حال حاضر همان‌طور که اروپایی‌ها محدودیت‌هایی دارند، قطعاً نگرانی برای شرکت‌های چینی نیز وجود دارد».

تجارت نیوز نیز نوشته است: گفته شده چین نفت و گاز ایران را با ۳۰ درصد تخفیف می‌خرد و برای بازپرداخت پول نفت ایران دو سال مهلت دارد. نکته دیگر اینکه چین می‌تواند بازپرداخت بدهی نفتی خود را با یوان چین انجام دهد. امتیاز دیگری که به چین داده شده این است که دو سوم مبلغ خرید نفت و گاز، نقد خواهد بود و یک سوم به شکل کالا و خدمات یا به عبارتی تهاتر نفت با کالا.
انستیتو خاورمیانه هم این خبر را تأیید کرده است. این انستیتو با اشاره به قرارداد ۲۵ساله ایران و چین اعلام کرده ایران به چین نفت می‌دهد و به‌جای پول آن، لوازم خانگی و خودرو وارد می‌کند. البته این گزارش تخفیف ۳۰درصدی را تأیید نکرده اما گفته ایران بر اساس این قرارداد نفت خود را با «تخفیف‌های سنگین» به چین می‌فروشد.

محمود نبویان، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به خبرگزاری مهر در ارتباط با قرارداد ۲۵ساله گفته بود: «برای ما بسیار مهم است که با همکاری چین بتوانیم بر فضای مجازی خود حاکمیت داشته باشیم» که این مسئله نیز تاکنون محقق نشده است.

به نظر می‌رسد باوجود تلاش‌های جدی تهران- پکن برای تقویت روابط دو کشور تا تحقق کامل این قرارداد فاصله جدی وجود دارد.

خبرنگار: محیاسادات قریشی

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بنده خدا ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۸/۱۵
    0 0
    لطفا شرایط را تحمیل نکنید. روی هند تمرکز کنید. چین را فراموش کنید خیلی مشتاق به نظر نرسید.
  • بنده خدا ۱۰:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۱۵
    0 0
    روی روسیه هم تمرکز کنید. چین را فراموش کنید