۹ آذر ۱۴۰۲ - ۰۷:۴۸
کد خبر: 941005

طوفان‌الاقصی و جغرافیای جدید سیاسی در منطقه

طاهره کنعانی، دکترای علوم سیاسی

​​​​​​​پس از ۴۹روز جنگ وحشیانه و غیرانسانی علیه غزه، سرانجام روز جمعه گذشته رژیم صهیونیستی بر سر اجرای آتش‌بسی چهار روزه با حماس به توافق رسید؛ وقفه‌ای که در ادامه، دو روز دیگر تمدید شد.

همزمان وزیر خارجه قطر که کشورش نقش مهمی در بستن این تفاهم بشردوستانه داشت، از تمایل ضمنی طرفین برای دائمی شدن توافق خبر داده است. تن دادن اشغالگران به آتش‌بس دائمی اگر اتفاق بیفتد رخدادی بسیار عجیب با کوتاه آمدن صهیونیست‌ها از تمام اهداف ترسیمی گذشته‌شان خواهد بود. این اتفاق کاملاً به نفع مقاومت تمام شده و بی‌شک در بلندمدت فروپاشی اسرائیل را رقم خواهد زد.

نشانه‌های زیر مؤید این مسئله است: 
۱. حکمرانی جو ترس در سرزمین‌های اشغالی: طوفان الاقصی نخستین نبردی بود که مقاومت از فاز پدافندی به آفندی تغییر رویه داد و این آغاز فصل جدیدی از توازن قدرت در جغرافیای منطقه است. در جنگ‌ سال‌های ۲۰۰۶، ۲۰۰۸ و ۲۰۱۴ ابتدا رژیم صهیونیستی بود که جنگ علیه مقاومت در لبنان و غزه را کلید زده و سپس آن را پیش برد. اما در عملیات ۷ اکتبر ورق برگشت. اکنون در صورت برقراری آتش‌بس، مقاومت تعیین‌کننده میدان است و این صهیونیست‌ها خواهند بود که در آینده هر لحظه در انتظار حمله‌ای دیگر از سوی مقاومت به سر برده و این مسئله به حکمرانی جو ترس در سرزمین‌های اشغالی دامن زده و فروپاشی آن را رقم خواهد زد.

در این پازل، به‌ویژه ناامنی در مناطق شمالی و شهرک‌های غلاف غزه مدنظر است. ۲۵۰ تا ۵۰۰هزار نفر از جوامع نزدیک به غزه در جنوب و نزدیک به مرز لبنان در شمال، از ترس تکرار عملیاتی مشابه ۷ اکتبر، گریخته‌اند. تنها در نزدیکی مرز لبنان ۴۳ شهرک تخلیه شده و با توجه به تهدیدات حزب‌الله، بازگشت آن‌ها به منازلشان بسیار بعید است. 

۲. معضل مهاجرت: روندهای تاریخی نشان داده هرگاه میزان ناامنی در فلسطین اشغالی گسترش یافته بر مهاجرت معکوس صهیونیست‌ها افزوده شده است. از این‌رو می‌توان گفت، گسترش پدیده مهاجرت معکوس از فلسطین اشغالی از بارزترین پیامدهای عملیات «طوفان الاقصی» برای رژیم صهیونیستی خواهد بود. براساس آمار، در ایام جنگ بیش از یک میلیون صهیونیست‌ فلسطین اشغالی را ترک کرده‌اند. مهاجرت یک سوی سکه است و اینکه این افراد به سبب تداوم ناامنی دیگر حاضر به بازگشت به سرزمین‌های اشغالی نیستند نکته و دستاورد مهم‌تر. وقتی صهیونیست‌ها رفتن به اوکراین جنگ‌زده را بر ماندن در فلسطین اشغالی ترجیح می‌دهند، این یعنی آب از سر اشغالگران گذشته است. 

۳. نبود اعتماد اقتصادی: جنگ غزه، سیلی از فشارها و بحران‌های اقتصادی را برای رژیم اشغالگر قدس ایجاد کرده است. ارزیابی‌ها از حجم خسارت ۵۰ میلیارد دلاری به اقتصاد صهیونیست‌ها حکایت دارند (۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی) و این در حالی است که هر روز ادامه جنگ، چیزی بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار هزینه برای اقتصاد اسرائیل به همراه دارد.  از سوی دیگر با توجه به وابستگی بالایِ اقتصاد اسرائیل به دریا (بیش از ۸۰ درصد) ادامه حملات نیروهای یمنی به کشتی‌های اشغالگران می‌تواند شرایط بسیار نامطلوبی را برای اقتصاد رژیم اشغالگر قدس ایجاد کند. 

۴. دست برتر مقاومت در معادلات آینده: رژیم صهیونیستی در واکنش به طوفان الاقصی، آزادی اسرا، حذف حماس و در نهایت اشغال غزه را به عنوان اهداف عملیات نظامی خود مطرح کرد. این در حالی است که بر اساس طرح مبادله اسرا، تاکنون تنها اسرای زن و کودک از سوی طرفین مبادله شده و برپایه اخبار منتشر ۱۷۰ اسیر نظامی صهیونیست همچنان در بند مقاومت هستند. نباید از یاد برد سال ۲۰۱۱ اسرائیل در ازای آزادی گیلعاد شالیت، اسیر نظامی خود به آزادی هزارو۲۷ اسیر، ۳۱۰ زندانی محکوم به حبس ابد و تمام زندانیان زن اسیر فلسطینی تن داد. پس این برگ برنده‌ بزرگی است که می‌تواند تل‌آویو را مجبور به امتیازدهی کند.
درباره اشغال غزه هم  باید گفت تاکنون در طول جنگ، رژیم اسرائیل 

۳۸۷ نظامی خود را از دست داده و ۳۳۵ تانک و خودرو نظامی آن‌ها منهدم شده و این درحالی است که به گفته اسامه حمدان، از اعضای ارشد حماس پای اشغالگران به ۸۰ درصد از غزه باز نشده است. 

این نکات البته مؤید سخنان حضرت آیت‌الله خامنه‌ای است. رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار هزاران نفر از بسیجیان سراسر کشور، تأکید کردند: طوفان خاموش‌ناشدنی الاقصی، شکل‌دهی یک جغرافیای جدید سیاسی در منطقه غرب آسیا را تسهیل کرد که آمریکازدایی و ایجاد دوگانه «مقاومت و تسلیم» به جای دوگانه‌های جعلی و تحمیلی و تسریع در حل مسئله فلسطین، مهم‌ترین خصوصیات این جغرافیای جدید سیاسی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.