شارل پرو متولد ژانویه، شاعر و داستان‌سرای فرانسوی است که سبک جدید قصه‌ها و افسانه‌های شاه‌پریان را در ادبیات بنیان نهاد. علاقه‌مندانش او را با داستان‌های شنل قرمزی، زیبای خفته، گربه چکمه‌پوش، سیندرلا و مرد ریش آبی می‌شناسند.

نویسنده‌ای که به «سیندرلا» کفش شیشه‌ای و به «زیبای خفته» دوک نخریسی داد

همه ما با داستان ها و افسانه های پریان آشنایی داریم و تمام دوران کودکی خودمان را با آنها سپری کرده ایم. شارل پرو که به او پدر قصه های پریان هم می‌گویند، در ۱۲ ژانویه ۱۶۲۸ در پاریس متولد شد. پدرش یک وکیل موفق بود. خانواده شارل ثروتمند بودند اما جزو اشراف زاده ها محسوب نمی شدند، بنابراین بعضی از موقعیت ها برای آنها دور از دسترس بود.

 پدر شارل معتقد بود که مهم ترین کلید موفقیت در جامعه آموزش است. تحصیلات در قرن ۱۷ بسیار سخت و دشوار بود و با دنیای امروزی کاملا تفاوت داشت. از دانش آموزان انتظار می‌رفت که در سنین پایین بتوانند لاتین را به درستی بخوانند، بنویسند و صحبت کنند. پدر شارل هر روز عصر درس هایش را با او تمرین می‌کرد و از او می خواست همه آنها را به لاتین بازگو کند. این سختگیری‌ها باعث شد، شارل تصمیم بگیرد در ۱۵ سالگی مدرسه را رها کند و یادگیری  را به شیوه خودآموز ادامه دهد. او توانست با موفقیت رشته حقوق دانشگاه اورلئال را به اتمام بگذراند. به مدت ۳ سال در دفتر وکالت کار کرد. بعد از آن به عنوان منشی برادرش که مامور مالیات پاریس بود، به کار پرداخت. در همان سال ها چند شعر منتشر کرد. توانایی او در سرودن شعر توجه ژان باپتیست کولبر؛ وزیر لویی چهاردهم را به خود جلب کرد. کولبر علاقه زیادی به ترویج فرهنگ فرانسه آن هم از طریق هنر داشت. استعداد ادبی شارل به همراه حمایت کولبر  باعث شد در سال ۱۶۷۱ عضو آکادمی فرانسه شود. علاوه بر نوشتن قطعه‌های فلسفی و سیاسی، شارل توانست به خاطر داستان ها و افسانه های پریان توجه اشراف فرانسوی را به خود جلب کند. در سال ۱۶۹۵ زمانی که شارل پرو ۶۷ ساله بود، موقعیت شغلی خودش را از دست داد و تصمیم گرفت خود را وقف فرزندانش کند و برای آنها داستان بنویسد.

 پرو طرفدار ادبیات مدرن بود و اندیشه‌های مدرنیستی او کاملا در آثارش مشخص است. از سال ۱۶۹۶ بازنویسی قصه‌های عامیانه را شروع کرد. در آن زمان در فرانسه ادبیات کودک وجود نداشت پس پرو، قصه‌هایش را برای بزرگسالان نوشت اما آنها در قرن ۱۸ وارد ادبیات کودک شدند. همانطور که می‌دانید او خالق اصلی این افسانه‌ها نیست در واقع آنها بازنویسی افسانه‌هایی بودند که در آن زمان کم تر شناخته شده بودند. شارل پرو رنگ قرمز را به شنل قرمزی داد، دوک نخریسی را به زیبای خفته و برای سیندرلا یک کفش شیشه‌ای انتخاب کرد. اگر چه همه این شخصیت‌ها قبل زمان او اختراع شده بودند اما چه کسی اهمیت می‌داد؟

 شارل پرو مردی بود که افسانه‌ها را در یک کتاب جدید جمع‌آوری کرد به آنها ارزش‌های اخلاقی اضافه کرد، استایل مدرن و سازمان یافته به آنها داد. به نوعی می‌توان گفت که پرو، پدر افسانه مکتوب است. «داستان‌های مادر غاز » این نویسنده که در سال ۱۶۹۷ منتشر شد، شامل شنل قرمزی، زیبای خفته،گربه چکمه پوش و سیندرلا بود.

به راحتی می‌توان تفاوت بین داستان‌هایی که برادران گریم جمع‌آوری کردند را با داستان های پرو تشخیص داد؛ داستان‌های گریم، ساده و روان بودند و گاهی اوقات هشدار دهنده اما داستان‌های عامیانه پرو با جزئیات، حاشیه‌ها و زیرمتن‌های برگرفته از دنیای مد تزئین شده اند. جزییات داستان‌های او هنوز هم می تواند تخیل دوران مدرن را تحت تاثیر قرار دهد. در داستان شنل قرمزی که شارل پرو آن را بازنویسی کرده ، دختر توسط گرگ بلعیده می شود بدون  پایان خوشی که در اکثر نسخه های فعلی وجود دارد. در واقع او می‌خواهد به دختران جوان و زنان در مورد اعتماد به مردان هشدار بدهد.  

شارل پرو در ۱۶ می ۱۷۰۳ در سن ۷۵ سالگی درگذشت و نام خود را جاودانه کرد. داستان های او هنوز هم در غالب اُپرا، باله، نمایشنامه و فیلم بازگو می شوند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.