زنجان- اگر در خبرها این روزها می‌خوانید که حتی از آمبولانس برای قاچاق چوب استفاده کرده و حجم چوب‌بری و چوب دزدی حتی به برخی خانواده نیز سرایت کرده و با خودروهای شخصی به این کار مبادرت می ورزند به‌ هیچ‌وجه شک نکنید چون این خبرها بخشی از واقعیت‌های موجود امروز است که تیشه به ریشه جنگل‌ها می‌زند.

قاچاقچیان نفس جنگل‌های زنجان را گرفتند؛گرانی زمین عامل هجوم به اراضی ملی

قدس آنلاین-گروه استان‌ها: قاچاق چوب تنها به جنگل‌های شمال کشور منحصر نمی‌شود بلکه از هنگامی‌که طرح حمایت از جنگل‌ها و ممنوعیت برداشت چوب از آن‌ها به اجرا گذاشته شد حالا تعداد متقاضیان و هم‌چنین سود قاچاق چوب بیشتر شده و لذا  هجوم قاچاقچیان به سمت سایر استان‌ها مانند استان زنجان نیز فزونی یافته است.

روزانه خودروهای سواری بسیاری خود را به دل جنگل می‌زنند تا تبر به ریشه محیط‌زیست و حتی آینده فرزندان خود بزنند.

از مساحت دو میلیون و ۲۱۶ هزار هکتاری استان زنجان یک‌میلیون و ۲۳۵ هزار هکتار آن مراتع و حدود ۷۰ هزار هکتار آن جنگل طبیعی  است و درختانی شامل گونه‌های گلابی وحشی، زالزلک، بنه، قیچ، زرشک، بادام وحشی، پسته وحشی و برخی گونه‌های دیگر در آن به‌وفور یافت می‌شود.

بنا بر گفته مسئولان و کارشناسان قاچاق چوب از مهم‌ترین تهدیدهای مناطق جنگلی این استان است و اغلب درختانی که قاچاق می‌شوند از نوع چنار، بید، گردو و قره آغاج است. 

متأسفانه  قاچاق چوب به محیط‌زیست و سلامتی مردم ضربه می‌زند و هر درخت اکسیژن موردنیاز دو انسان را تأمین می‌کند بنابراین با قطع هر درخت منبع تولید اکسیژن برای دو انسان از بین می‌رود و در این میان آثار زیان‌بار قطع و نابودی درختان به‌زودی مشخص نمی‌شود و در درازمدت یقه فرزندان ما و حتی همین قاچاقچیان را خواهد گرفت.

جنگل‌های استان زنجان جنگل‌های اکولوژیک‌اند، این به آن معنی است که  قابل بهره‌برداری نیستند و یکی از معضلات مهمی که این روزها گریبان گیر طبیعت زنجان شده موضوع قاچاق چوب است.

افزایش قاچاق چوب و کشفیات

در همین رابطه فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان بابیان اینکه خریدوفروش چوب قاچاق محسوب شده و مشمول مجازات است اظهار می‌کند: به دلیل سود قابل‌توجه متأسفانه افراد بسیاری در بحث قاچاق چوب مشارکت دارند چنان چه که آمار ۱۰ ماهه نشان می‌دهد در این زمینه با ۳۷ درصد افزایش قاچاق چوب روبرو بودیم.

سرهنگ رضا مهدیون بابیان اینکه البته یگان حفاظت نیز با تمام قوا در راستای مقابله و مبارزه با قاچاقچیان چوب و حراست از جنگل‌های استان پای‌کار بوده است اظهار می‌کند: در طی همین ۱۱ ماهه گذشته بیش از ۴۴ درصد در کشفیات چوب‌های قاچاق نسبت به سال گذشته افزایش داشتیم.

مهدیون می‌افزاید: متأسفانه درختان جنگلی چنار، قره‌آقاج، گردو، اوجا، زالزالک، زبان گنجشک و سقز در معرض بیشترین تهدید از جانب قاچاقچیان چوب قرار دارند و قاچاق چوب بیشتر در شهرستان طارم و بخش قره‌پشتلو از توابع شهرستان زنجان صورت می‌گیرد.  

وی هم‌چنین در خصوص تردد کامیون‌های بسیاری با بار چوب که در مقابل دیدگان شهروندان در جاده‌های این استان در حال تردد هستند اظهار می‌کند: چوب‌هایی هم که در محورهای مواصلاتی استان رؤیت می‌شود، مقصد بیشتر آن‌ها استان‌های شمالی کشور و استان قم بوده و عموماً از استان‌های هم‌جوار برای تردد به استان وارد می‌شود، اکثر این چوب‌ها، حاصل زراعت چوب و از نوع گونه‌های باغی بوده و اغلب برای استفاده در صنایع و کارگاه‌های دارای مجوز است .

وی تأکید می‌کند: تمامی محموله‌های چوب حتی باغی نیازمند دریافت مجوز از اداره منابع طبیعی هستند زیرا در صورت نداشتن مجوز حتماً توقیف و ضبط خواهند شد و طبق مقررات با حمل‌کنندگان برخورد می‌شود.

حمله به اراضی ملی

به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان ۵۶ درصد از مساحت کل این استان جزو اراضی ملی است که حالا افزایش قیمت زمین منجر شده تا بسیاری از افراد به زمین‌های ملی حمله ورشوند.

جلیل آقاجانلو در همین رابطه می گوید: گونه های درختی موجود در جنگل های طبیعی استان زنجان قابل برداشت نیست و مشکل اصلی ما در استان در حاشیه رودخانه ها است که بعضا افرادی سودجو یا نا آگاه اقدام به قطع درختان در این محدوده ها می کنند.

وی عنوان می کند: حوزه اختیارات منابع طبیعی در اراضی ملی است، از این رو وقتی فردی در باغ شخصی خودش اقدام به اصلاح باغ و بریدن درخت قدیمی می کند، ما در این بخش وظیفه ای نداریم.  

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان به برخورد جدی با متخلفان قاچاق چوب اشاره می کند و می افزاید: سودجویان با قطع گونه‌های مفید جنگلی باعث کاهش پوشش جنگلی استان زنجان می شوند.

آقاجانلو با بیان اینکه اجرای طرح کاشت درخت و توسعه جنگل‌کاری از آذرماه  سال گذشته در استان زنجان آغاز شده است به منظور توسعه جنگل با نهال در استان زنجان پیش بینی شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.