مسئول واحد فراهم‌آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پاسخ به این پرسش که خراسان رضوی در مقایسه با سایر استان‌ها چه جایگاهی در اهدای عضو دارد، گفت: در آخرین رتبه‌بندی که سه ماهه ابتدایی سال را مقایسه کرده بود، پس از تهران و شیراز در رتبه سوم قرار گرفتیم.

رتبه سوم خراسان رضوی در اهدای عضو بیماران مرگ مغزی

به گزارش قدس خراسان، نزدیک به هزار و ۴۰۰ نفر که دچار مرگ مغزی شدند، اعضای بدنشان با رضایت خانواده‌هایشان به بیماران نیازمند پیوند عضو در خراسان رضوی اهدا شده است؛ اتفاق قابل تأملی که توانسته دست‌کم به ۴ یا ۵ هزار بیمار جان دوباره‌ ببخشد! این آمار در مقایسه با جمعیت چند میلیونی استان، آمار بسیار ناچیزی است؛ اما روی خوش این داستان جایی نمایان می‌شود که درک می‌کنیم مردم با واژه «اهدای عضو» چندان بیگانه نیستند. عضوی از خانواده‌شان اگر بر اثر حادثه‌ای دچار مرگ مغزی شده و پزشکان از نجاتش ناامید می‌شوند، در مقایسه با گذشته درنگشان برای اعلام رضایت اهدای عضو کمتر شده است. اگرچه با رقم ۱۰۰درصد رضایت، فاصله داریم و جا برای کار زیاد است.

آماری از جان بخشیدن با اهدای عضو بیماران مرگ مغزی

مسئول واحد فراهم‌آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در اعلام رضایت خانواده‌ها برای اهدای عضو بستگانی که دچار مرگ مغزی شده‌اند در خراسان رضوی به عدد ۷۰ درصد رسیده‌ایم، گفت: این اتفاق خوبی است که از سال ۱۳۸۲ که موضوع اهدای عضو به صورت جدی در استان دنبال می‌شود، از رقم ۲۰ یا ۳۰ درصد رضایت خانواده‌ها به ۷۰ درصد رسیده‌ایم و این نتیجه اقدامات فرهنگی و اطلاع‌رسانی‌هایی بوده که در این زمینه صورت گرفته است؛ اما به نظرم برای اینکه ۳۰ درصد باقیمانده را نیز همراه این ۷۰درصد کنیم، باید تلاش زیادی انجام شود و این نیازمند همراهی بیشتر رسانه‌ها در آگاه‌سازی مردم است.

دکتر ابراهیم خالقی همچنین در خصوص تعداد نفراتی که از ابتدای سال اعضای بدنشان به بیماران نیازمند پیوند عضو اهدا شده، بیان کرد: از ابتدای سال تا امروز ۹۸ مورد مرگ مغزی در استان به اهدای عضو رسیده که اعضای بدن این افراد به ۳۷۷ نفر از بیماران نیازمند به پیوند، جان دوباره‌ بخشیده است.

وی ادامه داد: در این هشت ماه به ۶۸ نفر کلیه، ۵۰ نفر کبد، ۱۵۴ نفر قرنیه، ۱۲ نفر قلب، ۷۷ نفر قسمتی از پوست، ۶ نفر پیوند کلیه و پانکراس، یک نفر کلیه و کبد پیوند شده و ۹مورد نیز ارسال کبد اهداکننده را به شیراز برای پیوند در آن شهر داشتیم. 

مسئول واحد فراهم‌آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از آمار ۱۰۰ هزار نفری داوطلبان برای اهدای عضو پس از مرگ خبر داد و توضیح داد: این داوطلبان از سال ۸۲ تاکنون ثبت نام کرده‌اند.

نیشابور پیشتاز در اهدای عضو 

خالقی در پاسخ به این پرسش که خراسان رضوی در مقایسه با سایر استان‌ها چه جایگاهی در اهدای عضو دارد، اظهار کرد: ما در میان دانشگاه‌های تیپ یک در راستای گسترش فرهنگ اهدای عضو بیماران مرگ مغزی، همیشه بین سه استان برتر کشور بودیم و در آخرین رتبه‌بندی که سه ماهه ابتدایی سال را مقایسه کرده بود، پس از تهران و شیراز در رتبه سوم قرار گرفتیم.

مسئول واحد فراهم‌آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بیش از ۹۰ درصد از عمل‌های پیوند عضو اهدایی در استان به نتیجه مناسب و درمان بیمار می‌انجامد که این آمار خوبی به حساب می‌آید.

وی همچنین از نیشابور به عنوان شهرستان پیشتاز در امر رضایت برای اهدای عضو بیماران مرگ مغزی در استان یاد کرد و افزود: براساس رتبه‌بندی که در مقیاس جمعیتی انجام می‌شود، نیشابور با ۱۵ مورد اهدای عضو از ابتدای سال نخستین شهرستان در استان است. پس از نیشابور، مشهد با ۵۵مورد بیشترین آمار را داشته و گناباد و تربت‌جام نیز در رده‌های بعدی قرار دارند.

باور نداشتن مرگ مغزی؛ بزرگ‌ترین مشکل

دکتر خالقی باور نداشتن مرگ مغزی از طرف برخی خانواده‌ها را یکی از بزرگ‌ترین مشکلات بر سر راه این فرهنگ عنوان کرد و گفت: تجربه نشان داده هر جا نیاز به همراهی، همکاری و کمک بوده و هست، مردم ما تا جایی که امکان داشته همراهی کرده‌اند و واژه‌های ایثار و فداکاری برای آن‌ها نامأنوس نیست؛ اما باور نداشتن مرگ مغزی از سوی برخی از آن‌ها به مشکلی بزرگ برای اهدای اعضای بدن بستگانشان تبدیل شده است. البته شاید این مسئله نیز دخیل باشد که با توجه به اینکه مرگ مغزی توسط سیستم بهداشت و درمان اعلام می‌شود، هنوز اعتماد کافی به این موضوع ندارند و نمی‌توانند بپذیرند که دیگر راهی برای نجات جان عضو خانواده‌شان وجود ندارد. متقاعد کردن چنین افرادی نیازمند فرهنگ‌سازی و البته توجه بیشتر رسانه‌ها به موضوع اهدای عضو است.

اهدای عضو ایرانی به اتباع خارجی ممنوع است

مسئول واحد فراهم‌آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در واکنش به این موضوع که آیا برای بیماران نیازمند پیوند عضو که از اتباع خارجی هستند نیز از اعضای اهدایی بیماران مرگ مغزی داخل استان استفاده می‌شود، اظهار کرد: به هیچ وجه این اتفاق نمی‌افتد. برای این کار منع قانونی وجود دارد و هیچ‌کس اجازه این کار را ندارد. عضو هر اهداکننده داخلی فقط به همشهریان، هم‌استانی‌ها و هموطنان خودمان پیوند می‌شود که این موضوع را همه‌جا با مدل ایرانیان می‌شناسند. فقط در یک صورت این اتفاق می‌تواند بیفتد و آن هم اینکه فرد زنده خودش به اهدای یکی از کلیه‌هایش رضایت بدهد. کلیه تنها عضوی است که می‌توان آن را از یک فرد زنده به فرد زنده دیگر پیوند زد آن هم با این شرط که مثلاً فرد افغانستانی یک نفر از کشور خودش را همراهش بیاورد و او به اهدای کلیه رضایت بدهد تا این عمل انجام شود و این امر برای سایر اتباع نیز همین‌گونه است.

خبرنگار: هاشم رسائی‌فر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.