۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۹:۱۱
کد خبر: 897407

مجری طرح احیاء و تعادل بخشی آب‌های زیر زمینی گفت: سال گذشته یک‌هزار و ۴۳۶ حلقه چاه غیرمجاز مسدود و با این اقدام از خروج ۱۴ میلیون و ۸۱۳ مترمکعب آب جلوگیری شد.

بیش از یک‌هزار حلقه چاه غیرمجاز مسدود شد

به گزارش قدس آنلاین، «حسن زحمت‌کش» درباره آخرین وضعیت طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در سال گذشته، افزود: این طرح یکی از طرح‌های موفق وزارت نیرو است که در بخش‌های مختلفی شامل انسداد چاه‌های غیرمجاز، توقیف دستگاه‌های حفاری غیرمجاز، نصب کنتورهای هوشمند، اصلاح و تعدیل پروانه چاه‌ها، ساماندهی شرکت‌های حفاری و همچنین کنترل و تقلیل منصوبات چاه‌های دارای اضافه برداشت فعالیت می‌کند.

وی ادامه‌داد: باتوجه‌به اینکه تعداد چاه‌های غیرمجاز استان تهران زیاد است، تاکنون درباره انسداد این چاه‌ها عملکرد مطلوبی داشته‌ایم.

مجری طرح تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی تهران خاطرنشان‌کرد: در سال‌های اخیر به‌طور میانگین سالیانه یک‌هزار و ۴۰۰ حلقه چاه در استان تهران مسدود شده است که این اقدام کمک فراوانی به حفظ سفره‌های آب زیرزمینی می‌کند.

زحمت‌کش گفت: به‌طور قطع می‌دانیم که برخی چاه‌های مسدود شده مجدد بازگشایی می‌شوند و در برخی از موارد هم در مجاور چاه مسدود شده مجدد چاه حفر می‌شود، اما با وجود این موارد باتوجه‌به مشاهدات بیلان دشت‌ها و کاهش بارش‌ها نمودار مطالعاتی حاکی از این است که طرح احیاء و تعادل بخشی اثربخش بوده و در بعضی حوزه‌ها توانسته‌ایم جلوی افت سطح آب را بگیریم.

وی اضافه‌کرد: همچنین ۷۳ دستگاه حفاری غیرمجاز توقیف و ۸۳۹ دستگاه کنتور هوشمند نیز بر روی چاه‌های مذکور نصب شده است.

مدیر دفتر حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب شرکت آب منطقه‌ای تهران خاطرنشان‌کرد: عملیات تقلیل منصوبات چاه‌های مجاز نیز بر روی ۵۳ حلقه چاه انجام شده که موجب جلوگیری از تخلیه چهار میلیون و چهار هزار مترمکعب آب در سفره‌های آب زیرزمینی استان تهران شده است.

وی، اقدام‌های شرکت آب منطقه‌ای تهران در طرح احیاء و تعادل‌بخشی را تجهیز و به‌کارگیری گروه‌های مجهز گشت و بازرسی عنوان کرد که تعداد آن‌ها ۳۵ اکیپ بوده و در سطح استان فعال هستند.

مجری طرح احیا و تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی گفت: در کنار این طرح، موضوع خسارت به آبخوان هم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زمانی که چاه غیرمجاز پر می‌شود در واقع شرکت امور منابع آب استان میزان برداشت انجام شده را محاسبه کرده و به متخلف ابلاغ می‌کنند که در صورت عدم پرداخت جریمه توسط مراجع قضایی پیگیری و جریمه مذکور اخذ می‌شود.

وی اظهار داشت: این اقدام باعث می‌شود تا تکرار تخلف انجام نشود و میزان تخلف مجدد تا حدی کاهش پیدا کند.

زحمت‌کش درباره نسبت برداشت از آب‌های سطحی و زیرزمینی در مقایسه با سایر کشورها گفت: در استان تهران ضرایب و آمارها در این‌ زمینه با سایر استان‌ها متفاوت است، زیرا در بخش بهداشت و شرب با مصرف بسیار بالایی روبه‌رو هستیم.

وی ادامه‌داد: در استان تهران نزدیک به ۵۰ درصد آب در بخش کشاورزی، ۴۲ درصد در بخش شرب و بهداشت و حدود هشت درصد هم در بخش صنعت و خدمات از منابع آب زیرزمینی استفاده می‌کنیم.

این مقام مسوول خاطرنشان کرد: در سایر استان‌ها بین ۹۰ تا ۹۲ درصد آب در بخش کشاورزی، ۲ درصد در بخش صنعت و بقیه هم در بخش آب شرب استفاده می‌شود که این اعداد با استاندارد جهانی بسیار فاصله دارند.

زحمت‌کش گفت: در کشورهای دیگر میانگین مصرف کشاورزی بین ۵۰ تا ۷۵ درصد است، حتی در کشورهایی که میزان بارش آن‌ها چندین برابر کشور ایران است. میانگین بارش در کشور ما تقریباً ۲۵۰ میلی‌متر است درحالی‌که این میزان بارش در جهان به طور متوسط حدود ۸۰۰ میلی‌متر برآورد شده است.

وی ادامه داد: ناگفته نماند در برخی از کشورها بالای دو هزار میلی‌متر هم بارش تخمین زده شده و جالب اینکه مصرف آب در بخش کشاورزی این کشورها بین ۵۰ تا ۷۰درصد است؛ ولی در ایران که بارش یک‌سوم میانگین جهانی است، میزان مصرف در بخش یاد شده بسیار بالا است.

مجری طرح احیا و تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی گفت: یک اشکال اساسی هم در کشور ما وجود دارد و آن هم توزیع نامتناسب بارش بوده، به‌نحوی‌که اگر حتی میزان بارش ۲۵۰ میلی‌متر در کشور هم به شکل یکدست بود شرایط نرمالی داشتیم.

وی افزود: از طرف دیگر به دلیل شرایط اقلیمی، میزان تبخیر در کشورمان بسیار بالاست که بخش زیادی از بارش را عملاً از دسترس خارج می‌کند. با همه این نقاط ضعف در بخش کشاورزی ۹۰درصد مصرف آب‌دیده می‌شود که با راندمان ۳۰ درصدی در این بخش عملاً ۷۰ درصد آن نیز هدررفته و نتیجه آن بحرانی شدن شرایط آبی کشور است

منبع: خبرگزاری ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.