استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: داروهای ضدسرطان عملا برای درمان سرطان مغز بی‌تاثیرند اما در طرحی که ما تعریف کردیم، با تغییر ساختار دارو امکان درمان سرطان مغز وجود دارد.

از تاثیر شیر شتر بر درمان آسم تا تولید دارویی برای درمان سرطان مغز

به گزارش قدس خراسان، محسن موهبتی صبح روز یکشنبه ۵ شهریورماه در نشست خبری طرح‌های خاتمه یافته دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در راستای خدمات‌رسانی دانشگاه به مردم، یکی از مسایلی که به دوش ماست ترجمان دانش است. کار پژوهشی ما نهایتا باید در خدمت سلامت جامعه باشد و جامعه نیز از آن‌ها اگاه باشند.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: اطلاع رسانی در خصوص طرح‌های پژوهشی هم باعث تشویق و ایجاد انگیزه در بین دانشمندان و محققین می‌شود و هم امیدی در جامعه نسبت به دستاوردها ایجاد می‌کند.

وی در خصوص طرح تحقیقاتی خود پیرامون فشارخون بیان کرد: طبق آمارها مهم‌ترین عامل مرگ و میر در جامعه ما بیماری قلبی عروقی است و یکی از فاکتورهای خطر این بیماری فشارخون بالاست. طبق تحقیقاتی که روی ۹هزار و ۷۰۰ شهروند ۳۰ تا ۶۵ سال مشهدی انجام شد، متوجه شدیم که یک سوم شهروندان در این رنج سنی مبتلا به فشار خون هستند. یک سوم فشارخون نرمال و یک سوم فشارخون بینابین دارند. این درصد بسیار بالاست و فقط ۴۰درصد افراد مبتلا از بیماری خود آگاهی داشتند و از این میان فقط ۲۵ درصد بیماری خود را درمان کرده بودند.

موهبتی افزود: نتایج تحقیقات را به معاونت بهداشتی منعکس کردیم چراکه این داده‌ها می‌تواند نقش موثری برای کنترل و درمان فشارخون داشته باشد. لازم به ذکر است که در ۹۰درصد موارد علت ابتلا به فشارخون نامشخص است و حدود ۱۰ درصد به خاطر مسائل ژنتیکی، اضافه وزن، بی‌تحرکی و تغذیه نامناسب اتفاق می‌افتد.

معاون دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: نکته مهم در خصوص فشارخون کشف آن است که منجر به درمان می‌شود. در خصوص کنترل فشارخون در منزل نیز استفاده از فشارسنج‌های بازویی دیجیتال را بیشتر توصیه می‌کنیم.

فرآوری تولید داروی درمان سرطان مغز در دانشگاه علوم پزشکی مشهد

پس از آن یکی از دانشمندان یک درصد برتر جهان و از اساتید دانشگاه علوم پزشکی در خصوص طرح تحقیقاتی خود پیرامون یک داروی موثر در درمان سرطان مغز گفت: داروهای ضدسرطان از سد خونی-مغزی عبور نمی‌کنند و به همین خاطر برای درمان سرطان مغز کارساز نیستند.

محمود جعفری ادامه داد: دوکسوروبیسین از جمله داروهای موثر ضدسرطان است اما از سد خونی-مغزی عبور نمی‌کند. طرح تحقیقاتی درخصوص تغییر ساختاری این دارو بود به نحوی که تاثیرپذیری را افزایش و عوارض جانبی را کاهش می‌دهد و در نهایت از سد خونی-مغزی عبور کرده و بر سرطان مغز تاثیر می‌گذارد.

وی با اشاره به اینکه شروع تحقیقات روی این دارو در دانشگاه هلند بوده گفت: درحال حاضر این دارو در فاز بالینی دو است. در طرحی که ما تعریف کردیم، روش تولید ما از روش تولید این دارو در هلند راحت‌تر و ارزان‌تر است. پس از عبور از فاز بالینی در درمان سرطان مغز، تولید صنعتی فرآورده را آغاز خواهیم کرد. ورود این فرآورده به دنیا راه درمان سرطان مغز را تسهیل می‌کند و قابلیت صنعتی شدن را دارد. ضمن اینکه این سیستم برای درمان بیماری‌های سیستم عصبی مرکزی می‌تواند قابل استفاده باشد.

پژوهشی مبتنی بر حدیث نبوی

دیگر استاد دانشگاه علوم پزشکی و دکترای فیزیولوژی در ادامه این نشست بیان کرد: طرح تحقیقاتی ما روی تاثیر شیر شتر بر درمان آسم و بیماری انسداد مزمن ریه است. برای انجام این طرح تحقیقاتی حیوان آزمایشگاهی را در معرض دود سیگار قرار دادیم, چرا که عامل اصلی انسداد مزمن ریه مصرف سیگار است. پس از آن به گروهی از حیوانات آزمایشگاهی شیر شتر را در مقدار و بازه زمانی مشخص خوراندیم و مشاهده کردیم که تاثیر شیر شتر در درمان انسداد ریه از تزریق دگزامتازون بیشتر بوده است.

محمدحسین بسکابادی ضمن اشاره به اینکه برای اولین بار در ایران موفق شده تا مدل بیماری آسم و انسداد مزمن ریه را در حیوان ایجاد کند گفت: برای درمان آسم نیز شیر شتر را در بازه‌های مشخص به حیوانات مورد تحقیق دادیم که نتیجه موفقیت آمیز بود.

وی در ادامه بیان کرد: تحقیق روی تاثیر شیر شتر بر بیماری آسم و ریه را از یک حدیث نبوی آغاز کردیم که در آن بر تاثیر این ماده روی بیماری‌های ریه تاکید شده بود. نتایج بدست از آمده از این آزمایشات درحال کارآزمایی بالینی است و پس از عبور از این مرحله می‌توان راجع به مصرف آن تصمیم‌گیری کرد.

بسکابادی در خصوص جایگاه پژوهش و کار تحقیقاتی در ایران بیان کرد: در دهه هفتاد که کار پژوهشی می‌کردم، پژوهش یک طفل نوپا بود که مدام زمین می‌خورد و احتیاج به حمایت داشت. اما امروز وضعیت ما بسیار قابل توجه و افتخار است و باید به داشته‌های خود ببالیم. اما مهم‌ترین مشکل ما در حوزه تحقیقات بودجه و بروکراسی اداری است که باید برای رفع آن تلاش کنیم.

کنترل بیماران پیش‌دیابت با داروی پروبیوتیک

یک متخصص داخلی و دانشیار گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درخصوص طرح تحقیقاتی خود درخصوص بیماران پیش دیابت مطرح کرد: بیماران پیش دیابت کسانی هستند که علائمی ندارند اما در معرض ابتلا به دیابت قرار دارند و در واقع قندخون ناشتای آن‌ها بین ۱۰۰ تا ۱۲۶ است.

مینا اکبری ادامه داد: شیوع دیابت در جهان ۱۰ درصد است. در کشور ما نیز شیوع این بیماری در ۵ سال اخیر افزایش سی درصدی داشته است. خیلی از بیماران نیز نسبت به ابتلای خود اگاه نیستند.

وی با عنوان این مساله که اگر بیماران را در مرحله پیش دیابت تشخیص بدهیم می‌توان از خیلی عوارض جلوگیری کرد گفت: در این طرح تحقیقاتی ما دو گروه بیمار را در نظر گرفتیم و به یک گروه داروهای پروبیوتیک و به یک گروه دارونما دادیم. داروهای پروبیوتیک ارزان هستند و  تقریبا عوارض جانبی ندارند. در تحقیقات مشاهده شد قندخون ناشتا و چربی خون گروهی که پروبیوتیک مصرف کردند به وضوح کاهش یافته است.

استفاده از خاصیت زردچوبه در درمان عفونت‌های شدید

استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دانش اموخته دکتری رشته پزشکی مولکولی نیز در ادامه این نشست بیان کرد: دانشمند ایرانی محمد تنکابنی طبیب که طبیب مخصوص یکی از پادشاهان صفوی بود، در کتابی تحت عنوان تحفه الحکیم تمام متون علمی مرتبط با طب سنتی ایرانی، هندی و یونانی را جمع‌آوری کرده است.

حمیدرضا رحیمی در ادامه گفت: در این کتاب در مورد گیاه زردچوبه و ریشه آن توضیحات بسیاری داده شده است. در حال حاضر خیلی از صحبت‌های این کتاب به صورت علمی ثابت شده که اثرات زردچوبه واقعیت دارد و اتفاق می‌افتد. کورکومین ماده موثر موجود در زردچوبه اثرات ضدقارچی و ضدباکتری مهمی دارد، به خصوص عفونت ناشی از باکتری خطرناکی که به آنتی بیوتیک‌ها مقاوم است و می‌تواند در بیماران سوختگی ایجاد شود.

وی با بیان این که بخش سوختگی بیمارستان امام رضا بیماران زیادی در این زمینه دارد و احتمال ابتلا به عفونت بالاست گفت: باید از این بیماران به شدت مراقبت شود . کورکومین می‌تواند مقاومت باکتری‌ها را به آنتی بیوتیک از بین ببرد و درمان را تسهیل کند. در کتاب تحفه الحکیم نیز بیان شده برای درمان زخم عفونی از ضماد زردچوبه استفاده شود. هدف ما تولید پمادی از این ماده است که در بهبود زخم و کنترل عفونت موثر است.

رحیمی در خصوص دیگر طرح تحقیقاتی اتمام یافته گفت: prp یا پلاسمای غنی شده از پلاکت که برای جوانسازی پوست و درمان زخم‌های پوستی استفاده می‌شود به علت وجود حجم قابل توجهی فاکتور رشد در بهبود زخم‌ها بسیار مهم است.

وی افزود: برای بدست آودن این فرآورده نیاز به گرفتن خون از افراد وجود دارد اما به خاطر محدودیت برخی بیماران، این امکان وجود ندارد. از طرفی عمر پلاکت بسیار کم است و بعد از ۵ روز به زباله تبدیل می‌شود. اما همین پلاکت زباله نیز برای ما قابل استفاده است چراکه ما به فاکتورهای رشدی آن احتیاج داریم. این فرآورده را می‌توان به صورت پودری تولید کرد که تا دوسال قابل استفاده است. امیدواریم این فرآورده را تا اخر مهرماه به عنوان یک محصول دانش بنیان و در پژوهشکده بوعلی تولید کنیم و مجوزهای لازم را بگیریم.

خبرنگار: محدثه مودی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.