تحولات منطقه

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور گفت: به دنبال درخواست خراسان رضوی برای برگزاری برنامه های بین المللی، بیست و هشتمین اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی اکو هفته آینده در مشهد برگزار می شود.

مشهد میزبان بیست و هشتمین اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی اکو
زمان مطالعه: ۸ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، احمد معصومی‌فر صبح امروز در نشست خبری خود در محل نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور ضمن گرامی داشت یاد و نام شهدا و تبریک هفته بسیج عنوان کرد: بسیج مستضعفین یک میراث عظیم و ماندگار حضرت امام (ره) است. امروز این شجره طیبه اگرچه در ابتدا برای حوزه‌های دفاعی و نظامی تاسیس شده بود ولی در طول بیش از چهار دهه فعالیت خود در همه حوزه‌ها اعم از نظامی، دفاعی، آموزشی، بهداشت و درمان، عمرانی، ساخت‌وساز، مردم‌یاری و حوزه های دانشگاهی و آموزشی در همه عرصه‌ها و بسترها امروز نقش‌آفرین و پیشران است.
وی افزود: امروز بسیج تبدیل به یک فرهنگ و یک گفتمان در ایران شده و در هر حوزه‌ای که چالشی وجود دارد و نیاز به یک اقدام عظیم و حرکتی بوده بسیج پیشگام و حلال بسیاری از مشکلات است. امروز گفتمان و فرهنگ بسیجی از مرزهای جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران فراتر رفته و به عنوان یک حرکت الهام بخش و یک گفتمان فرامنطقه‌ای در کشورهای دیگر جا افتاده است و همه اتفاقات رخ داده در حوزه مقاومت در لبنان، فلسطین، غزه و  یمن همه الهام گرفته از بسیج است.

رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور اضافه کرد: اتفاقاتی که در حوزه مقاومت افتاده همه الهام گرفته از بسیج است. مردمی که خودشان را موظف برای  دفاع از کشور و آزادی می دانند و در صحنه های مختلف حضور پیدا می کنند ثمره همین شجره طیبه است.
معصومی فر ضمن اشاره به خاطرات کاری خود در کشور کره جنوبی گفت: در زمان وقوع یک سیل در کشور کره جنوبی یکی از مسئولان کره ای عنوان کرد اگر ساختار مانند بسیج در کشور خود داشتند زودتر می توانستند به مردم امداد رسانی کنند. بنابراین می توان گفت تفکر، فرهنگ و گفتمان بسیجی نه تنها در کشورهای اسلامی بلکه در همه کشورها برای مردم  الهام‌بخش است.
*انتقال اجلاس به خارج از پایتخت برای اولین بار

وی درباره دلایل برگزاری اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی اکو در مشهد عنوان کرد: در زمان آغاز به کار وزیر امور خارجه در دولت چهاردهم، وزیر امور خارجه در هفته اول مسئولیت خود به مشهد سفر کرد. در این سفر پیشنهاد برگزاری اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی اکو در مشهد مطرح شد تا از ظرفیت‌های بین‌المللی بسیار وسیع مشهد که به برکت وجود امام هشتم (ع) جهانشهر برکت و کرامت است بیشتر استفاده شود تا این شهر در سطح جهانی درخشش پیدا کند و در این راستا ابتدا پیشنهاد ما این بود تا برخی از اجلاس‌های بین‌المللی و منطقه‌ای که در تهران برگزار می شود در مشهد برگزار شود و تصمیم انتقال اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو اکو به مشهد پیشنهاد وزیر امور خارجه کشور بود و این اولین بار است که این اجلاس در خارج از تهران برگزار می شود که امیدواریم تجربه خوبی باشد و بتوانیم اجلاس‌های مشابه را در مشهد برگزار کنیم.
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور ادامه داد: با وجود نگرانی ها درباره برگزاری این اجلاس در مشهد، تصمیم به برگزاری این اجلاس در مشهد با همکاری همه مقامات استانی نهایی شد و در دوشنبه و سه شنبه هفته آینده یعنی ۱۲ و ۱۳ آذرماه بیست و هفتمین اجلاس شورای وزیران کشورهای عضو سازمان همکاری های اکو در مشهد برگزار می شود.
معصومی‌فر درباره جزئیات برگزاری این اجلاس گفت: اجلاس وزرا در صبح سه‌شنبه ۱۳ آذرماه آغاز به کار می کند و در روز قبل اجلاس مقامات ارشد، برای تهیه دستور کار اجلاس وزرا برگزار خواهد شد و پایان بخش آن انتشار بیانیه مشهد خواهد بود. ایران از ابتدای سال ۲۰۲۴ ریاست شورای وزیران اکو را برعهده دارد که در طول این سال نشست‌های مختلفی در سطوح مختلف در ایران و کشورهای دیگر به ریاست ایران برگزار شده است. در این اجلاس برنامه‌های سال گذشته بررسی می‌شود و در پایان اجلاس وزیران امور خارجه برنامه‌های سال آینده را تصویب خواهند کرد.
*ایران از بنیانگذاران سازمان اکو

وی با اشاره به سابقه عضویت ایران در سازمان همکاری های اقتصادی اکو افزود: سازمان همکاری‌های اقتصادی اولین بار در سال ۱۳۴۱ توسط سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه با نام سازمان همکاری عمران منطقه‌ای تاسیس شد و ایران از بنیان گذاران این سازمان محسوب می شود. در سال ۱۳۵۷ بعد از پیروزی انقلاب اسلامی وقفه‌ای در این سازمان  ایجاد شد و در سال ۱۳۶۴ سازمان به نام اکو  یک حیات مجدد پیدا کرد و باید گفت اکو ادامه همان سازمان همکار های منطقه ای است که در این سال برای همکاری های اقتصادی بین اعضا ایجاد شد. در سال ۱۳۷۲ بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و تشکیل جمهوری‌های آسیای میانه، هفت عضو جدید به این سازمان اضافه شد که در حال حاضر اکو دارای ۱۰ عضو است.
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور گفت: علاوه بر ایران، ترکیه و پاکستان، هفت عضو جدید شامل افغانستان، ترکمنستان، قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان و تاجیکستان در این سازمان پذیرفته شدند و امروز سازمان دارای هفت عضو رسمی و سه ناظر است. این سازمان به لحاظ موقعیت ژئوپلتیک  و استراتژیک موقعیت بسیار فوق‌العاده‌ای در منطقه دارد. نیم میلیارد جمعیت کشورهای عضو سازمان است و  ۸.۵ میلیون کیلومتر مربع مساحت کشورهای عضو است که دارای منابع عظیم نفت، گاز و صنعت اند و  مهمتر از همه به لحاظ حمل‌ونقل و ترانزیت و اشراف بر چند آب راه استراتژیک جهان و همسایگی با ۵ دریای مهم شامل دریای خزر، سیاه، مدیترانه، عمان و اقیانوس هند دارند و مجموعه کشورها یک پل ارتباطی بین شرق و غرب است که برای ارتباط تجاری یا حمل‌ونقل میان شرق و غرب هیچ مسیری ارزان‌تر و سریع‌تر از مسیر اعضای سازمان اکو وجود ندارد. این سازمان به نوعی یک سازمان بین‌المللی بوده که با ظاهر منطقه‌ای فعالیت فرامنطقه‌ای دارد و هم جنوب غرب آسیا و حوزه قفقاز را پوشش می دهد و هم آسیای مرکزی و آسیای جنوبی را که چندین منطقه مهم عضو سازمان هستند. یکی از مهم‌ترین اهداف تشکیل سازمان افزایش تجارت درون‌منطقه‌ای بوده که در این میان حجم تجارت ایران با اکو سالانه ۲۰ میلیارد دلار است.

انرژی، پلاستیک و مواد معدنی از مهمترین محصولات صادراتی کشورهای عضو اکو
معصومی فر سازمان اکو را چند بعدی دانست و گفت: امروز سازمان اکو اگرچه نام اقتصادی دارد اما در بسیاری از حوزه‌ها طی این سال ها موسساتی را تاسیس و گسترش داده است و در حال حاضر همکاری های این سازمان در زمینه های تجارت، سرمایه‌گذاری، حمل‌ونقل، مخابرات، انرژی، مواد معدنی، محیط زیست، کشاورزی، صنعت، توریسم، منابع انسانی، توسعه پایدار، همکاری بانکی و بیمه و کشتی رانی، گستره وسیعی در روابط بین‌المللی دارد. تولید ناخالص داخلی مجموعه اعضای کشورهای عضو سازمان اکو یا همان جی دی پی ۱.۸ تریلیون دلار است و مجموعه تجارت خارجی کشورهای عضو این سازمان ۱.۲ تریلیون دلار بوده و تجارت درون‌منطقه‌ای ۱۰۰ میلیارد دلار است و مهم‌ترین محصولات صادراتی کشورهای عضو این سازمان انرژی، پلاستیک، مواد معدنی، ماشین‌آلات، مس و آهن‌آلات است.

وی درباره ساختار این سازمان ادامه داد: بالاترین مرجع یا تشکیلات سازمان، اجلاس سران است که هر دو سال یک بار در یکی از کشورهای عضو برگزار می‌شود. ساختار پایین‌تر شورای وزیران است که به صورت سالانه در یکی از کشورهای عضو جلسات خود را برگزار می کند و آخرین باری که شورای وزیران در ایران برگزار شد، سال ۹۲ در تهران بود. ساختار پایین‌تر شورای نمایندگان دائم است که شامل سفرا کشورهای عضو بوده که جلسات ماهانه دارند و در تهران مستقرند. سازمان یک شورای برنامه‌ریزی منطقه‌ای دارد که شامل مدیران و کارشناسان ارشد دستگاه های تخصصی مربوطه است و جلسات سالانه آن در تهران برگزار می شود. دبیرخانه سازمان در تهران قرار دارد که هر سه سال یک بار دبیر کل سازمان به شکل دوره‌ای از یکی از کشورهای عضو انتخاب می‌شود.
*فرصت برگزاری اجلاس برای خراسان رضوی
رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شرق کشور گفت: سازمان اکو در حال حاضر هفت موسسه دارد که شامل موسسه فرهنگی اکو در تهران، موسسه آموزش عالی اکو، بیمه اتکایی اکو، بانک توسعه و تجارت اکو در ترکیه، مجمع اتاق‌های بازرگانی اکو، بنیاد علمی آموزشی اکو و موسسه منطقه‌ای استانداردسازی است. علاوه بر موسسات، مراکزی به عنوان مرکز منطقه‌ای نیز وجود دارد که شامل مرکز منطقه‌ای انتقال تکنولوژی در تهران، مرکز منطقه‌ای مبارزه با فساد و مرکز منطقه‌ای مدیریت ریسک بلایای طبیعی در مشهد است که کارگاه های آموزشی متعددی برای کارشناسان عضو در رابطه با موضوع بلایای طبیعی برگزار می کند و این مرکز در اداره کل هواشناسی خراسان رضوی مستقر است و امیدواریم این مرکز محل مستقلی پیدا کند.
معصومی فر تعداد مهمان خارجی اجلاس را در حدود ۱۰۰نفر دانست و توضیح داد: هفته آینده که اجلاس برگزار می‌شود، علاوه بر وزرای خارجه کشورهای عضو، پنج دبیر کل اتحادیه‌های منطقه‌ای نیز دعوت می‌شوند. سفرای کشورهای عضو در تهران شرکت خواهند کرد، روسای موسسات وابسته به اکو و همچنین اعضای ناظر سازمان که سه عضو ناظر دارد نیز در اجلاس شرکت می‌کنند و حدود ۹۰ تا ۱۰۰ مهمان رسمی و خارجی خواهیم داشت و اجلاس به ریاست وزیر امور خارجه برگزار خواهد شد.
وی در پایان افزود: تعدادی از مقامات وزارت امور خارجه حضور دارند و از مقامات استان نیز استاندار و برخی از مقامات دیگر حضور خواهند داشت. این اجلاس فرصتی برای معرفی فرصت‌های اقتصادی، فرهنگی و گردشگری مشهد و خراسان رضوی است. به دنبال این هستیم از فرصت برگزاری اجلاس استفاده کنیم تا مشهد و خراسان رضوی نیز از این فضا بهره ببرد. برگزاری یک نمایشگاه کوچک از دستاوردهای خراسان در حوزه‌های دانش‌بنیان و فناوری‌های نو در محل برگزاری اجلاس برپا خواهد شد و محورهای اجلاس دستور کاری است که شورای نمایندگان دائم سفرای تهران در طول یک سال فراهم کردند، و شامل مهم‌ترین موضوعات همکاری‌های درون‌منطقه‌ای، حمل‌ونقل، محیط زیست، گردشگری، ترانزیت، تجارت و انرژی بوده، است. اما یکی از فرصت‌هایی که فراهم می‌کند، ملاقات‌های دوجانبه است. در این ملاقات‌ها قطعا موضوعات دوجانبه میان جمهوری اسلامی ایران و کشورها مورد بررسی قرار می‌گیرد. خراسان رضوی با چند کشور عضو اجلاس همسایه بوده و مشهد نیز دروازه ورود به آسیای میانه است. ۶ عضو اکو از اعضای پیمان شانگهای نیز حضور دارند، بنابراین ارتباط آنها هم‌افزایی خوبی برای استان فراهم می‌کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.