روزنامه جوان در صفحه سیاسی خود نوشت: جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی با عباس عراقچی به تکذیب درخواست ایران برای مذاکره با آمریکا و تذکر به مقاماتی که از مذاکره سخن گفتهاند، منجر شد. عراقچی در این جلسه اعلام کرد که هیچگونه تصمیمی برای مذاکره با آمریکا از سوی وزارت خارجه و دولت اتخاذ نشده است و هیچ درخواستی برای مذاکره با آمریکا مطرح نکردهاند. به گفته عراقچی، وزارت خارجه هیچگونه برنامهای برای مذاکره با آمریکا ندارد و به مقاماتی که چنین نظراتی مطرح کردهاند، تذکر دادهاند. این سخنان عراقچی به وضوح نشان میدهد که موضع رسمی دولت در قبال مذاکره با آمریکا مخالف این اقدام است و هرگونه اشاره به مذاکره از سوی دیگر مقامات، تنها نظر شخصی آنهاست. در این میان، ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی، اعلام کرد که عراقچی در این جلسه توضیح داده که سخنان افرادی مانند علی عبدالعلیزاده که از آمادگی دولت برای مذاکره با امریکا گفته بودند، درست نیست. عبدالعلیزاده که در جایگاهی مرتبط با سیاست خارجی نیست، در مصاحبهای گفته بود که دولت آماده مذاکره است و این مذاکرات در مدت زمان کوتاهی میتواند به توافق برسد. این گفتهها اگرچه تنها نظر شخصی عبدالعلیزاده بود، اما بازتابهای مختلفی داشت و نشان از دوگانگی در مواضع دولت داشت. از آنجا که او عضو دولت است، سخنانش میتواند به اشتباه به عنوان موضع رسمی دولت تلقی شود.
ظریف در داخل و خارج از کشور به طور مداوم از مذاکره با آمریکا دفاع کرده است و اصرار اصلاحطلبان بر باقی ماندن او در دولت، ممکن است به این دلیل باشد که او نماینده مواضع مذاکره با آمریکا است. با این حال، عراقچی در جلسه کمیسیون تأکید کرده که مواضع ظریف را به عنوان مسئول سیاست خارجی ایران نمیپذیرد.
عراقچی حتی اظهار داشت که سفر ظریف به داووس و مصاحبههای او با رسانههای آمریکایی بیارتباط با وزارت خارجه است و هر گونه اظهار نظر در این زمینه باید از سوی خود ظریف پاسخ داده شود. این بدان معناست که وزارت خارجه هیچ مسئولیتی در قبال مواضع ظریف نمیپذیرد. سخنگوی کمیسیون امنیت ملی توضیح داد که داووس یک اجلاس غیردولتی است و حضور ظریف در آن نیز به عنوان یک شخص حقیقی بوده است، نه به نمایندگی از دولت.
این اختلافات و دوگانگیها میتواند نگرانیهایی را در خصوص موازیکاری افراد با وزارت خارجه و کاهش مرجعیت این وزارتخانه در سیاست خارجی کشور به همراه داشته باشد. عراقچی نیز در این جلسه تأکید کرد که هیچ اتفاقی در خصوص مرجعیت وزارت خارجه در حوزه دیپلماسی نیفتاده است. در نهایت، تذکر به مقاماتی که درباره مذاکره با آمریکا سخن گفتهاند، میتواند به این دوگانگیها پایان دهد و مانع از بروز نظرات شخصی به جای موضع رسمی دولت شود.
نظر شما