تحولات منطقه

۲۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۸
کد خبر: ۱۰۴۸۱۰۳

جوانانی که نمی‌شناسیم

علی یعقوبی، مدیر مسئول

پدر! مادر! نظام آموزشی! سیاستمدار! رسانه!... همه ما متهمیم!

زمان مطالعه: ۳ دقیقه

۱. محققان به این نتیجه رسیده‌اند دیگر چیزی به نام دوره نوجوانی وجود ندارد و کودکان عصر تکنولوژی و هوش مصنوعی مستقیما به دوران جوانی پرتاب می‌شوند. پل نوجوانی که یک مسیر انتقالی برای گذر از کودکی به جوانی بود، فروریخته است و این به‌جامعه ایرانی، شرقی یا غربی اختصاص ندارد، بلکه قاعدهای فراگیر در کل دنیای جدید است. تعریف منفعت و مصلحت در جوان امروز تغییرات زیادی نسبت به گذشته پیداکرده و این همان چیزی است که سیاستگذاران باید بیشتر به آن بی‌اندیشند، آنها باید تعاریف رسمی از جوان و جوانی را دور بریزند؛ تعاریفی که نه‌تنها کمکی به شناخت جوان امروز نمی‌کند، بلکه ما را از او بیشتر دور خواهد کرد.

۲. هرچند خانواده و مدرسه همچنان مهمترین منابع تربیت نسلی هستند، اما امروز تنها مسیر ساخت دهی فکری و تربیتی جوانان نیستند. جوان امروز در صفحات اینستاگرام بزرگ می‌شود، دیده می‌شود، دوست پیدا می‌کند و حتی کاسبی می‌کند. در دنیای گِیم و اِستریم زندگی می‌کند و با تلگرام به خواب می‌رود و نگران تِرِید و رمزارز و فیلترشکن است! نظام سلطه نیز جوانان ما را منقطع از تاریخ و هویت و معنویت و غرق در سرگرمی و روزمرگی و لذتپرستی می‌خواهد و اربابان تکنولوژی هم او را همراهی می‌کنند... و ما مشغول چه هستیم؟!

۳. خبر بداین است که روایت‌های برساخته و جعلی و البته عملکردهای نامناسب در حال عمیق‌تر کردن فاصله‌ها هستند و حال‌آنکه مسئولان فرهنگی و به‌ویژه نظام آموزشی ما حداقل ۲۰ سال از اقتضائات جوان امروز عقباند و اساسا در لیگ دیگری بازی می‌کنند. درحالی که معلمان هر کشور مهمترین دارایی و عقبه استراتژیک آن کشور هستند، ما نسبت به این قشر آینده‌ساز به شکل بسیار عجیب و مشکوکی غافلیم! بسیاری از ما در دوران تحصیل خود معلمان و استادانی داشته‌ایم که برایمان الهام‌بخش و بینش ساز بودهاند، مسیر زندگی ما را تغییر داده‌اند و دنیای جدیدی پیش‌روی ما گشوده‌اند، اما غالبا این‌ها برآمده از نظام تربیت معلم نبودند؛ چون الگو و خروجی ذاتی نظام جذب و تربیت معلم ما هرگز چنین نبوده است، بلکه آنها شخصا افرادی خودساخته، آگاه و به تمام معنا معلم و راهنما بوده‌اند. باخت اساسی یک کشور، در توسعه و پیشرفت -که به‌دست فرزندان هر ملتی تحقق می‌یابد- زمانی رخ می‌دهد که معلمان و نظام تربیتی را جدی نگیرد. معلمان هستند که می‌توانند زیرساخت نگرشی صحیح برای مواجهه با دنیای آخرالزمانی و پرمخاطره امروز را در ذهن دانش‌آموزان و دانشجویان کاشت و داشت کنند تا در آینده برداشت شود. اما بخش مهمی از معلمان ما که خود سوالات جدی حتی نسبت به مسائل کلان از هستی تا حکمرانی و تربیت دارند، چگونه می‌توانند راهنمایان خوبی برای نسل جدید باشند؟ رها کردن و رسیدگی نکردن به جسم و روح معلمان مستقیما به معنای ازدست‌دادن آینده است. منافع ملی، قدرت ملی، انسجام و امید و همه ارزش‌های ملت ساز به تمامی در دست معلم است.

۴. خبر خوب این است که در همین بلبشوی غریب وقتی جرقه‌ای بر خرمن جوان آشفته و ناآرام امروز می‌جهد، همین‌ها از ژاپن و اندونزی تا قلب اروپا و آمریکا علیه رژیم سفاک صهیونیستی برمی خیزند و صدای مظلومان در دانشگاه‌های پرطمطراق دنیا شنیده می‌شود و در سراسر عالم انعکاس پیدا می‌کند. این، نشاندهنده وجدان همچنان بیدار جوان سرگردان امروز است. جوان امروز می‌تواند و می‌خواهد نقشآفرینی کند اما در هزارتوی سوالات و معماهای رو به تزایُد گمشده است. سوالاتی که به‌موقع، به‌درستی و به زبان او پاسخ داده نمی‌شود.

۵. اما خبر بهتر آن است که هرچند سونامی فناوری و بمباران اطلاعات جوان امروز را تغییر شکل داده اما همزمان توانمندی و آمادگی او را برای «بیداری» و شنیدن «کلمه حق» بیشتر کرده است و این نویدبخش فرصت‌های بزرگ آینده است. جوانان امروز بیش ازپیش اعتکاف‌ها و هیئت‌های حسینی و مسیر اربعین و تشییع حاج قاسم و شهید رئیسی را با سلایق مختلف پر و به ما گوشزد می‌کنند اگر فرصت و صداقت ببینند کم‌نمی گذارند. باوجود مشکلات پیچیده و کهنه شده، فراوان‌اند جوانانی که حاضرند پای آرمان‌هایشان هزینه کنند و حتی جان دهند. نه‌فقط جان‌های پاکی که در رویارویی با داعش و بازیگردانان آنها روانه میدان شدند، بلکه حتی بسیاری از آنها که در پاییز۱۴۰۱ به خیابان‌ها آمدند. اما چه کسانی باید برای دختران و پسران ما هدف و مسیر صحیح فداکاری را روشن کنند و آرمان راستین را به آنها بنمایانند؟ چه کسی باید حقیقت گمشده در لابه لای تاروپود روایت‌های دروغین را آشکار کند و آیینه‌های جادویی و تودرتوی مقابلشان را بشکند تا آنها خود واقعی خویش را بی‌ابند؟ مسئولیت در برابر این واقعیت از شناخت آغاز می‌شود. اول؛ جوان امروز را باید شناخت و غفلت از این شناخت، اولین اتهام ماست!

پس پدر! مادر! نظام آموزشی! سیاستمدار! رسانه!... همه ما متهمیم!

برچسب‌ها

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha