تحولات منطقه

نایب رئیس اول کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید: یکی از اشکالات اساسی بانک مرکزی این است که تجارت خارجی کشور را معطل یک ارز کرده است و وابستگی بیش از ۸۵ درصدی به درهم در تجارت خارجی به هیچ وجه قابل‌قبول نیست.

نقشه تجاری کشور باید با مقاصد صادراتی منطبق شود / تعلل بانک مرکزی در کاهش وابستگی تجارت خارجی به درهم
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

هادی قوامی، نماینده اسفراین در مجلس شورای اسلامی و نایب رئیس اول کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار قدس آنلاین در خصوص افزایش نرخ ارز و وظایف بانک مرکزی در این زمینه گفت: «بانک مرکزی براساس ماده ۱۱ قانون برنامه هفتم توسعه وظایفی دارد که باید به درستی انجام دهد. نرخ ارز در کشور ما به‌صورت شناور مدیریت‌شده تعریف شده است، اما نکته مهم این است که بخش مدیریت‌شده آن نقش کلیدی در کنترل نوسانات دارد. بانک مرکزی باید هم در سمت عرضه ارز ورود کند و هم تقاضا را به شکل مؤثری مدیریت نماید تا یک نرخ تعادلی ایجاد شده و ثبات در بازار ارز حاکم شود.»

لزوم انطباق نقشه تجاری کشور با مقاصد صادراتی

وی با اشاره به وظایف بانک مرکزی در حفظ ارزش پول ملی بیان کرد: «حفظ ارزش پول از وظایف اساسی بانک مرکزی است و مجموعه سیاست‌های پولی و ارزی این نهاد باید در راستای ایجاد ثبات در اقتصاد کشور باشد. نوسانات نرخ ارز اثر مستقیمی بر تورم، تولید و معیشت مردم دارد، بنابراین بانک مرکزی باید اقدامات مؤثری برای کنترل این نوسانات انجام دهد.»

قوامی در ادامه به وضعیت تجارت خارجی کشور و تأثیر آن بر نرخ ارز پرداخت و گفت: «در حال حاضر، میزان صادرات نفتی و غیرنفتی ما پاسخگوی نیازهای وارداتی کشور است. ما حدود ۶۰ تا ۷۰ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات در اختیار داریم، درحالی‌که نیاز ارزی کشور برای واردات کالا و مواد اولیه حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار است. این میزان باید به درستی مدیریت شود تا بازار ارز دچار نوسانات غیرمنطقی نشود. اینکه نقشه تجاری ما نیز منطبق بر مقاصد صادراتی ما نیست نیز مشکل مربوط به تجارت خارجی را دو چندان کرده است و باید به سمتی حرکت کنیم که شاهد انطباق نقشه تجاری کشور و همسو شدن کشورهایی که ما به آن‌ها صادرات داریم با کشورهایی که ما از آن‌ها واردات داریم؛ را شاهد باشیم. همچنین بانک مرکزی باید بر قاچاق کالا نیز نظارت داشته باشد.»

تعامل بانک مرکزی و مجلس در زمینه سیاست‌های ارزی

وی همچنین به معضل بزرگ وابستگی نظام تسویه تجارت خارجی کشور به بازار درهم اشاره کرد و افزود: «یکی از مهم‌ترین مشکلات در زمینه تسویه تجارت خارجی نیز وابستگی بیش از حد به تسویه از مسیر درهم است که اقتصاد کشور را به آن دچار است و نقطه ضعف بزرگی در نظام ارزی کشور است که بانک مرکزی باید به سمت اصلاح آن برود و هیچ غفلتی در این زمینه جایز نیست.»

قوامی با اشاره به تعامل بانک مرکزی و مجلس در زمینه سیاست‌های ارزی گفت: «بانک مرکزی موظف است برنامه‌های خود را به مجلس ارائه کند تا نمایندگان بتوانند وظایف نظارتی خود را در این زمینه به درستی انجام دهند.»

وی تأکید کرد: «اجرای سیاست‌های صحیح در مدیریت عرضه و تقاضای ارز، مقابله با قاچاق کالا و اتخاذ تدابیر لازم برای تقویت تولید داخلی، از جمله اقداماتی است که می‌تواند به تثبیت نرخ ارز و جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی کمک کند. یکی از اشکالات اساسی بانک مرکزی این است که تجارت خارجی کشور را معطل یک ارز کرده است و وابستگی بیش از ۸۵ درصدی به درهم در تجارت خارجی به هیچ وجه قابل‌قبول نیست. بانک مرکزی باید بدون فوت وقت از وابستگی به یک نرخ ارز مثل درهم بکاهد و از نرخ های ارز متنوعی استفاده برای نظام تسویه ارزی استفاده کند. بانک مرکزی با نظارت دقیق و اجرای برنامه‌های مدون، مسیر اقتصاد کشور را به سمت ثبات و رشد هدایت کند.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha