علی اکبری در جریان بازدید میدانی حجت الاسلام نصرالله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ از این مرکز و نشست خبری پس از این بازدید در جمع خبرنگاران گفت: این مرکز و مرکز دکتر حجازی حدود ۹۰۰تخت دارد که جمعیتی بالغ بر ۱۴ میلیون نفر را پوشش میدهد و از استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، گلستان، سمنان و شاهرود هم گاها پذیرش بیمار داریم و این پذیرشها جدا از بیماران روانی است که در حرم مطهر رضوی رها میشوند. در استانهای ذکر شده بیمارستان دولتی مختص به بیماران روانی محدود است و با توجه به محدودیتها این بیماران به سمت این مرکز ارجاع داده میشوند.
وی ادامه داد: بیمارستان ابن سینا با ظرفیت ۶۰۰ تخت در حوزههای مختلف روانپزشکی، روانشناسی، مددکاری خدمت میدهد و در بخش آموزشی بیمارستان در رشتههای دستیاران روانپزشکی، رشتههای رواشناسی، پرستاری، پزشکی عمومی و مددکاری و گفتار درمانی پذیرش دانشجو دارد و شامل بخشهای آموزشی، درمانی، جانبازان، الکتروشوک، کلینیک خواب، آزمایشگاه، رادیولوژی سی تی اسکن و بخشهای جانبی است که حل مشکلات آن توجه ویژهای را میطلبد.
رئیس مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی روانپزشکی ابن سینا و دکتر حجازی افزود: الکتروشوکها به لحاظ آکادمیک همچنان کاربرد دارد اما دستگاههایی با تکنولوژی جدیدتری آمده که با شوک الکترومغناطیسی و بدون بیهوشی قابل استفاده است و این مورد یکی از کمبودهای جدی این بیمارستان محسوب میشود و هزینه تامین آن در حدود ۳ و نیم میلیارد است که در فیلد آموزشی هم قابل استفاده است.
ارائه خدمات به ۱۲ هزار نفر در طی سال گذشته
اکبری تعداد نیروی انسانی مرکز را حدود ۹۰۰نفر اعلام کرد و گفت: مشکلی در حوزه نیروی انسانی به جز در بخش خدمات و کمک بهیاری نداریم و با این شرایط توانستیم در سال ۱۴۰۲ به حدود ۱۲ هزار نفر خدمات بستری و سرپایی ارائه کنیم.
وی مساحت بیمارستان را ۱۴ هزار متر مربع ذکر کرد و ادامه داد: کمبود عمده این مرکز تخت بیمارستانی است که ۱۶۰تخت از سال ۹۵ از رده خارج شده است و برخی از بخشها نیازمند بازسازی است. بحث بازسازی و تکمیل دو بخش تا پایان سال انجام خواهد شد و دو بخش دیگر پیشرفت در حدود ۳۰ تا ۴۰ درصدی دارد و نیازمند تامین اعتبار ۲۰ میلیاردی برای تکمیل است و در مجموع بازسازی هریک از بخشها در حدود ۳۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
رئیس مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی روانپزشکی ابن سینا و دکتر حجازی با اشاره به بخش آموزش این بیمارستان تصریح کرد: با توجه به افزایش تعداد دانشجویان پزشکی در بخش آموزش با محدودیت جدی روبرو هستیم در سال ۹۵ سایت جداگانهای برای آموزش درنظر گرفته شده بود که با توجه به کمبود اعتبارات در سه طبقه نیمه کاره رها شده است.
تامین انرژی بیمارستان ابن سینا با تجهیزاتی به قدمت ۵۰ سال
اکبری در تکمیل توضیحات خود اضافه کرد: زیرساخت انرژی این مرکز یکی از دغدغههای جدی و نگرانیهای ماست، طی روزهای گذشته در اوج سرما یکی از رایزرهای انرژی دچار ترکیدگی شد و برای ۲۳ بخش و بیماران آن مشکلاتی به وجود آمد. به صورت کلی رایزرهای انرژی بخشهای که بازسازی شده است تعویض شده اما تجهیزات محوطه مربوط به ۵۰ سال قبل است و همه آنها تعمیرات متناوبی داشتهاند که اگر همان اعتبار برای تعمیرات مقطعی صرف راهاندازی سیستم جدیدتر شود بهصرفهتر خواهد بود.
وی بهینهسازی زیرساخت انرژی را نیازمند اعتبار دانست و افزود: طی دو سال قبل از طریق ریاست دانشگاه علوم پزشکی با سازمان برنامه و بودجه و وزاتخانه مکاتبه داشته ایم و پاسخی نگرفته ایم اما باید تاکید کرد به روز رسانی زیرساخت انرژی این بیمارستان نیازمند اعتبار جداگانه ای است که طبق برآوردهای دو سال قبل این هزینه در حدود ۲۰ میلیارد تومان است.
رئیس مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی روانپزشکی ابن سینا و دکتر حجازی تشریح میکند: دو گروه ساختمان در بیمارستان ابن سینا وجود دارد گروهی از بخش ها در طرح تحول در سال ۹۵ کاملا بهسازی و بازسازی شده و جزو بخشهای خوب ما است که در حال ارائه خدمات هستیم اما برای بازسازی برخی از بخشها اعتبار لازم محقق نشده و این بخشها کیفیت خوبی برای ارائه خدمات به لحاظ ساختار فیزیکی ندارد و نیاز است که واقعا بازسازی شود.
انجام آزمایش ها با تجهیزات ۱۵ سال قبل
اکبری به تجهیزات قدیمی بخش آزمایشگاه این بیمارستان اشاره کرد و گفت: تجهیزات آزمایشگاهی این مرکز بیشتر از ۱۵ سال قدمت دارد که باعث میشود خطای آزمایشگاهی بالاتر رود، خیلی از مواقع مجبور هستیم آزمایشها را به خارج از بیمارستان ارسال کنیم که رفت و برگشت آن زمانبر است و خدمات به بیمار را به تعویق میاندازد. با توجه به اینکه این بیمارستان نیازمند آزمایشهای تخصصی نیست و آزمایشات خون و بیوشیمی معمولی برای بیمار انجام میشود شاید با مبلغی بالغ بر ۶ یا ۷ میلیارد تومان کل تجهیزات آزمایشگاهی بیمارستان تعویض شود.
وی در تشریح دیگر مشکلات این بیمارستان ادامه داد: بخش رادیولوژی این بیمارستان همچنان آنالوگ و قدیمی است و نیازمند دیجیتال شدن است و هزینهای حدود یک میلیارد و ۲۰۰میلیون نیاز دارد که وزارتخانه میتواند از طریق هیات امنا بدهد، در زمینه بهروزرسانی این تجهیزات بخش اعتباری مطرح است و متاسفانه در دانشگاه علوم پزشکی ما اولویت اول نیستیم.
کمبود مزمن تجهیزات اداری
رئیس مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی روانپزشکی ابن سینا و دکتر حجازی به ضرورت پایش تصویری در بیمارستان پرداخت و عنوان کرد: در تمام اتاق ها و بخش ها پایش تصویری انجام می شود تا اگر اتفاقی برای بیمار رخ داد این موارد ضبط شده باشد که به مدت ۲۰روز در سیستم ها نگهداری می شود، اما برخی بخش ها همچنان پایش تصویری ندارد و در مرکز حجازی نیز پایش تصویری کامل نیست که نیازمند تامین بودجه است. کمبود تجهیزات اداری دردی مزمن است و به دلیل همان دیدی که نسبت به بیمارستان وجود داشته سال ها نبود این تجهیزات بر روی هم تل انبار شده است.
بیمارستان ابن سینا یک مرکز درمانی است نه مرکز نگهداری
اکبری تشریح کرد: برخی خانواده ها به دنبال این بیماران نمی آیند و چون دوره درمان آن ها هم تمام شده باید از بیمارستان ترخیص شوند و یکی از هزینه های سربار بیمارستان فرستادن مریض پس از بهبودی به درب منازل و تحویل به خانواده هایشان است، درجایی این مرسوم نیست که بیمارستان بیمار خود را به خانواده تحویل دهد و این موضوع در بسیاری از استان ها به بهزیستی واگذار شده است اما در خراسان رضوی بهزیستی زیربار این کار نرفته است. بخشی از این بیماران باید تحویل بهزیستی شوند که بهزیستی عنوان میکند ظرفیت ندارد. در حال حاضر ۳۰ بیمار در مرکز حجازی داریم که دستور قضایی برای انتقال آنان گرفته ایم اما تنها ۷ نفر از آنان منتقل شده اند.
وی به مشکلات بیمه ای بیماران اشاره کرد و گفت: برخی از بیماران نیازمند نگهداری طولانی مدت هستند اما بیمه تنها ۵۶ روز را می پذیرد که این موضوع هم از چالش های جدی در نگهداری و تامین هزینه این بیماران است.
اکبری فقدان نگاه درمانی را مشکلی مهم دانست و اعلام کرد: این نگاه وجود دارد که بیمارستان ابن سینا یک مرکز نگهداری است و گاها برخی از قضات بیماران را با همین نگاه به این مرکز ارجاع می دهند، بیمارستان ابن سینا یک مرکز درمانی است و مرکز نگهداری نیست و چون این دید اصلاح نشده باعث می شود ضریب اشغال تخت های این مرکز بالا رود و ما برای پذیرش سایر بیماران دچار چالش می شویم اما بیمارستان در سال ۱۴۰۱ با وجود همه این اشکالات و براساس ارزیابی خود دانشگاه علوم پزشکی در بهره وری، رتبه یک را کسب کرده است.
رئیس مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی روانپزشکی ابن سینا و دکتر حجازی با اشاره به ساخت بیمارستان اعصاب و روان خیرساز در منطقه اقدسیه و پیشرفت فیزیکی آن که در حال حاضر رها شده است عنوان کرد: انتهای این بیمارستان زمین خالی گسترده با دسترسی مناسب به مترو میدان فردوسی وجود دارد چرا باید در جایی دیگر بیمارستان روانپزشکی ساخته شود که برای آن باید فضاهای آشپزخانه، آزمایشگاه و سایر موارد هم ساخته شود در حالی که راحت می توان با تجهیز کردن دو بخش ۳۰۰ تخت خوابی، به ظرفیت پذیرش بیماران این بیمارستان اضافه کرد و استفاده بهتری از این مرکز در راستای خدمت رسانی به بیماران روان داشت.
اکبری با تاکید بر کمبود فضا در این بیمارستان ادامه داد: ما مجبور به پذیرش بیماران حتی در راهروها هستیم و بیمارانی داریم که باید بهزیستی آنان را پذیرش کند اما نمی پذیرد و خانواده ها هم بیمار خود را پذیرش نمی کنند. برخی از بیماران درمانشان تمام شده است اما جایی نیست که آن ها بفرستیم و مجبور هستیم این بیماران را به مرکز حجازی بفرستیم و حتی بیمارانی داریم که در حدود ۲۵ سال است کسی آنان را نپذیرفته و در مرکز حجازی نگهداری می شوند.
وی در پایان عنوان کرد: بیمارستان حجازی را بیمارستان ابن سینا می چرخاند و ریالی درآمد ندارد و نمی توانیم به خانواده ای که بیمار خود را آورده بگوییم به جای دیگر برای بستری برود چون بیمارستان دیگری وجود ندارد. امیدواریم یک نگاه ملی و فرا استانی به این بیمارستان با توجه به اینکه تنها مرکز تخصصی و فوق تخصصی روان پزشکی در شرق کشور است ایجاد شود تا مشکلات این مرکز برای خدمت رسانی به این بیماران مظلوم هر چه زودتر بر طرف شود.
مشکلات بیمارستان ابن سینا، مساله شرق کشور است
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در این بازدید در جمع خبرنگاران عنوان کرد: بیمارستان ابن سینا تنها مرکز اعصاب و روان در شرق کشور است و با توجه به حجم بیمارانی که در این مرکز پذیرش می شوند نیازمند نگاه فرااستانی است.
حجت الاسلام نصرالله پژمانفر ادامه داد: از تمام کشور در این مرکز پذیرش می شوند و از نظر قانونی نمی توانند بیماری را پذیرش نکنند، مشکلی که در اینجا وجود دارد بحث زیرساخت های اسکان، تخت و تمام مسائل است. قاعدتا باید ۶۰ تا ۷۰ درصد ظرفیت اشغال شود اما امروز در اتاقی که باید ۴ تخت آن هم برای بیماران روانی که نیازمند آرامش بیشتر هستند باشد گاهی تا ۱۲ تخت یا بیشتر در اتاق ها قرار دادند که این سخت است.
وی افزود: امکانات وضعیت مناسبی ندارد و بخشی از مجموعه ها تجدید بنا، اصلاح و مرمت شده و بخشی هم مرمت نشده است. این مساله بحث استان نیست و این مساله ماموریت کل شرق کشور است. بیمارانی که از خراسان شمالی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان و گلستان و سایر استان ها و تعداد زیادی هم از حرم مطهر یا جاهای دیگر در این مرکز پذیرش می شوند و باید به صورت جدی وزارت خانه نسبت به تکمیل و تجهیز این مرکز اقدام کند. برخی از سوله های که در اینجا پیش بینی شده است باید تکمیل شود تا ما بتوانیم در خورشأن این بیماران که فضای آرامش نیاز دارند ارائه خدمات کنیم.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی در پایان تصریح کرد: تلاش کادر درمان با این امکانات کم قابل دفاع است اما در برخی از مسائل خلا قانونی و در برخی موارد خلا زیرساختی داریم که باید در این زمینه ها فکر شود. با وزیر بهداشت جلسه ای گذاشته می شود تا برنامه ریزی های لازم برای این مرکز صورت بگیرد.
نظر شما