تحولات منطقه

۲۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۴
کد خبر: ۱۰۴۹۶۴۰

نگاه هندی به دیدار ترامپ و مودی

میراحمدرضا مشرف، کارشناس مسائل شبه‌قاره

سفر دو روزه مودی به واشنگتن و حواشی و نتایج آن در روزهای اخیر به شکل وسیعی از سوی رسانه‌های هند انعکاس یافته و مورد توجه قرار گرفته است.

زمان مطالعه: ۲ دقیقه

قدس؛ سفر دو روزه مودی به واشنگتن و حواشی و نتایج آن در روزهای اخیر به شکل وسیعی از سوی رسانه‌های هند انعکاس یافته و مورد توجه قرار گرفته است. آنچه در مجموع می‌توان گفت این است که نگاه رسانه‌های هندی در این زمینه بر دو حوزه متمرکز بوده است؛ اول مسائل مرتبط با روابط دو جانبه دهلی‌نو - واشنگتن و تحولات آن و دوم بازتاب‌ها و پیامدهای این سفر بر موقعیت و روابط هند با جامعه بین المللی.

الف) حوزه مسائل دو جانبه: در این حوزه مسائل متعددی مورد توجه قرار گرفته است. جنگ تعرفه‌ای جدیدی که ترامپ بر علیه دنیا به راه انداخته و اتفاقاً گریبان‌گیر هند نیز شده است، همکاری‌های اقتصادی و برنامه ریزی‌های بلند مدت برای ارتقای قابل توجه آن به سقف ۵۰۰ میلیارد دلار تا سال ۲۰۳۰،موضوع همکاری نظامی –دفاعی دهلی نو و واشنگتن، در زمینه‌هایی همچون خرید و فروش تسلیحات و به ویژه همکاری‌ها در حوزه هوا فضا، افزایش همکاری‌ها در حوزه انرژی، مسئله اخراج مهاجران هندی در آمریکا، همکاری در حوزه‌های اجتماعی و آموزشی و چندین مسئله دیگر در روند همکاری‌های دو جانبه. اغلب محافل هندی از روند اقدامات و عملکرد مودی در واشنگتن و در حوزه مسائل دو جانبه، ابراز رضایت کرده‌اند. ان‌دی‌تی‌وی مصاحبه ای با «شاشی تارور» یکی از اعضای برجسته حزب اپوزیسیون دولت (کنگره) انجام داده است که وی در این مصاحبه تأکید می‌کند از نظر او تقریباً آنچه مورد انتظار بوده، بدست آمده است.

وی بیانیه مطبوعاتی دو طرف را نیز دلگرم کننده توصیف می‌کند. اما از نظر او مهم‌ترین ایراد کار مودی در حوزه مهاجران بوده است، در جایی که مودی در برابر برخورد توهین آمیز دولت آمریکا با مهاجران غیرقانونی هند واکنشی از خود نشان نداده و سکوت اختیار می‌کند. وی ابراز امیدواری می‌کند مودی حداقل در محافل خصوصی با رئیس جمهور ترامپ به این مسئله پرداخته باشد. «سی راجا موهان» تحلیلگر برجسته هندی نیز در روزنامه ایندین اکسپرس، سرعت عمل مودی را در توجه به مخاطرات دولت جدید ترامپ برای هند، مورد ستایش قرار می‌دهد، هر چند که در ادامه ابراز تردید می‌کند که دستگاه بروکراتیک کُند این کشور بتواند خود را با این سرعت عمل تطبیق دهد. در کنار این مسائل، رسانه‌های حامی دولت، مانور گسترده‌ای روی موضوع موافقت ترامپ با استرداد «تهور حسین رانا» متهم پاکستانی حملات تروریستی ۲۶ سپتامبر بمبئی به راه انداختند و هم مودی و هم ترامپ را مورد تمجید قرار دادند. این در حالی است که روند این استرداد هنوز نامعلوم بوده و با پیچیدگی‌های زیادی توأم است.

ب)پیامدهای این سفر بر موقعیت بین المللی هند: اما برخی رسانه‌های هندی نیز به پیامدهای بین المللی این سفر برای هند توجه نشان داده‌اند. در این راستا رسانه «هندو» (THE HINDO) به موضوع واکنش چین به این سفر پرداخته و اظهارت سخنگوی وزارت خارجه چین را انعکاس داده است که همکاری دو جانبه کشورها نباید به طرف ثالث آسیب برساند. در عین حال سخنگوی وزرات خارجه چین بر نقش اساسی مشارکت نزدیک میان ایالات متحده و هند در برخورداری از یک منطقه آزاد، صلح آمیز و مرفه در حوزه شبه قاره و اقیانوس آرام تأکید می‌کند.

در حوزه روابط با روسیه، مواضع مودی در قبال اوکراین از سوی اغلب رسانه‌ها مورد تأیید قرار گرفته و «سی راجا موهان» این را نیز اضافه می‌کند تلاش‌های ترامپ برای صلح اوکراین و روسیه، در نهایت به نفع هند تمام خواهد شد. در کنار همه این‌ها، استفاده مودی از روابط شخصی و بهره گیری ایده آل او از خصلت‌های فردی ترامپ هم در رسانه‌های هندی بازتاب مثبتی نشان داده است، چنان‌که به‌کارگیری واژه (MIGA) (بازگرداندن عظمت به هند) به عنوان تقلیدی از واژه MAGA (بازگرداندن عظمت آمریکا)، اقدامی بسیار زیرکانه تلقی شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha