تحولات منطقه

اختتامیه چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر امروز ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۱۹ با حضور مسئولان و هنرمندان در تالار وحدت برگزار می‌شود.

نگاهی به چهلمین جشنواره موسیقی فجر که امروز به پایان می‌رسد/ فرصتی ویژه برای عرضه دستاوردهای موسیقی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، این مراسم که با اجرای سرنا و دهل از محوطه باز تالار وحدت آغاز می‌شود، با اجرای گروه آوای مهر (اجرای قطعات وفاق ملی و موسیقی مقاومت)، دوتارنوازی خراسان، قانون‌نوازی فرح الفارسی، گروه کوبه‌ای دارکوب و دیگر برنامه‌ها ادامه می‌یابد.
در این مراسم از چهره‌های سرشناسی چون شیرمحمد اسپندار، محمدعلی گلپایگانی (گلریز)، آذر هاشمی و قاسم عابدین تجلیل خواهد شد. همچنین اهدای جوایز «جایزه باربد» و بخش رقابتی از دیگر بخش‌های اختتامیه چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر است.
چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر با ۱۰۶ گروه و هزار و ۷۷۱ نوازنده و خواننده در ۱۰ سالن شهر تهران و ۲۱ استان برگزار شد و امروز در قالب مراسم و آیینی به کار خود پایان می‌دهد.

ویژگی‌های چهلمین دوره
چهلمین دوره جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر به دبیری رضا مهدوی از ۲۳ بهمن‌ ماه آغاز به کار کرد تا امسال هم فرصتی ویژه برای نمایش دستاوردهای موسیقی کشورمان مهیا کند؛ جشنواره‌ای که با وجود محدودیت‌ها و چالش‌های موجود اما همچنان توانسته جایگاه خود را به عنوان اصلی‌ترین رویداد موسیقی کشور در میان مخاطبان حفظ و همچون سال‌های گذشته نقشی پررنگ در ارتقای سطح فرهنگ و هنر کشور و معرفی چهره‌های هنری از سراسر کشور ایفا کند.
جشنواره فجر امسال با حضور ۱۶ گروه موسیقی در ژانرهای مختلف متشکل از ارکسترهای بزرگ و شناخته ‌شده، بانوان، نوجوانان و جوانان نوازنده و گروه‌های نوپا برگزار شد. نقطه عطف این دوره از جشنواره نسبت به سال‌های گذشته نقش پررنگ بانوان در آن بوده، به طوری که از هزار و ۷۷۱ شرکت‌کننده در چهلمین دوره جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر، ۶۴۳نفر از آن‌ها از بانوان هنرمند کشورند.
همچنین در کنار اجرای مشترک گروه‌های موسیقی ۱۲ اجرا ویژه بانوان در فرهنگسرای نیاوران میزبان مخاطبان چهلمین دوره جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر بود. این در حالی است که سال گذشته سهم بانوان از جشنواره پنج اجرا در تالار وحدت بود که امسال این تعداد به ۱۳گروه افزایش پیدا کرده است.
در چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر، بخش «موسیقی و ترانه» به‌ عنوان یکی از بخش‌های رقابتی برگزار شد. در این دوره، برای نخستین بار ترانه‌سرایان توانستند به صورت مستقل آثار خود را برای ارزیابی و شرکت در مسابقه به بخش موسیقی و ترانه ارسال کنند که این اقدام موجب ایجاد انگیزه بیشتر ترانه‌سرایان شد.
۱۰ اثر در بخش «موسیقی و ترانه» به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. داوری این بخش بر عهده شاعرانی همچون عبدالجبار کاکایی، سعید بیابانکی و حسین متولیان بود. عبدالجبار کاکایی در مقام مشاور دبیر جشنواره در بخش موسیقی و ترانه حضور پیدا کرد.
یکی از ویژگی‌های برجسته این دوره از جشنواره، حضور گروه‌های موسیقی کلاسیک و سنتی ایرانی است که همچنان ریشه‌های فرهنگ و تاریخ موسیقی ایران را در خود دارند. ارکستر ملی ایران به رهبری همایون رحیمیان و ارکستر سمفونیک صدا و سیما به رهبری حسین شریفی، دو ارکستر بزرگ با پیشینه‌های دیرینه، نشان‌دهنده جایگاه ویژه موسیقی ارکسترال در ایران بودند. این گروه‌ها با انتخاب آثار کلاسیک و سمفونیک ایرانی فضای خاصی را در جشنواره ایجاد کردند.یکی دیگر از نکات جالب توجه جشنواره امسال، توجه ویژه به موسیقی‌های اقلیمی و محلی ایران است. گروه‌هایی نظیر «شب بوشهر»، «شب کردستان» و «آوای تبری» نمایندگان موسیقی‌های مناطق مختلف ایران خواهند بود و با ارائه آثار بومی خود، نوای اصیل مناطق خود را به گوش تماشاگران خواهند رساند. این نوع حضور در جشنواره‌ها اهمیت زیادی در حفظ و معرفی موسیقی‌های مناطق مختلف کشور دارد و به نوعی می‌تواند سبب ایجاد ارتباط فرهنگی میان اقوام و فرهنگ‌های مختلف کشور شود.
در کنار ارکسترهای بزرگ، جشنواره امسال به گروه‌های نوظهور و مستقل نیز فرصتی برای حضور داده است. گروه‌هایی چون «خرامان» با اجرای فاطمه فریدی‌زاده و آزاده کاویانی، «توتیا» با صدای صادق شیخ‌زاده و گروه «دیار خراسان» به سرپرستی الهام پاکروان هر کدام به نوعی در تلاش هستند با نگاهی تازه و نوآورانه به موسیقی سنتی و فولکلور ایرانی، رنگ و بویی جدید به جشنواره ببخشند. این گروه‌ها نه تنها با بازخوانی آثار قدیمی بلکه با استفاده از ابزارها و تکنیک‌های مدرن‌تر سعی دارند ارتباط به‌روزتری با نسل جوان‌تر برقرار کنند.
نکته‌ای که در جشنواره امسال حائز اهمیت بود، همنوازی نوازندگان هلندی با نوازندگان ما بود که بسیار مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت. از آنجایی که موسیقی بین‌المللی در ایران کمرنگ است این دست اقدام‌ها می‌تواند به ارتقای رشد موسیقی ما و شناساندن هویت ملی کمک کرده و استعدادها و فرهنگ ایرانی را به دنیا معرفی کند و این اقدام نشانه خوبی برای همکاری خوانندگان ایرانی با هنرمندان غیرایرانی در آینده است.
در این دوره از جشنواره ناصر زینلی، میثم ابراهیمی، علی یاسینی، امید حاجیلی، فرزاد فرزین، بهنام بانی، دانیال پیمان، دانیال رمضانی، رضا بهرام، گرشا رضایی، مهدی دارابی، علیرضا طلیسچی، مسعود صادقلو، معین زندی، حامیم، مجید رضوی، بابک جهانبخش، سهراب پاکزاد، ماکان، حمید هیراد، مصطفی راغب و عرفان طهماسبی از خوانندگان پاپی بودند که به اجرا پرداختند.

حاشیه‌های چهلمین دوره
چهلمین جشنواره موسیقی فجر از ابتدای شروع به کارش با حاشیه‌ها و مشکلاتی همراه بود. قطعی برق در شب اول، اتمام بلیت‌ها و صندلی‌های خالی و انتقاد از عدم هماهنگی با نوازندگان و خوانندگان مطرح از حاشیه‌های این دوره جشنواره در ابتدای کارش بود.
قطعی برق در نخستین شب جشنواره انتقادهای فراوانی به همراه داشت به طوری که احمد صدری، رئیس چهلمین جشنواره موسیقی فجر صبح روز چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ درباره

حمیدرضا قربانی؛ پژوهشگر حوزه موسیقی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha